Proiect: Majorarea cu 2 ani a pedepselor maxime pentru luare si dare de mita si pentru trafic de influenta [1]

Doua proiecte de lege de modificare a Codului Penal, depuse la Senat, prevad majorarea pragului inferior al pedepsei pentru luare de mita, de la 3 la 4 ani si a pragului superior, de la 10 la 12 ani, o marire urmand a se face si in cazul darii de mita, cu pana la 9 ani, fata de 7 ani, pragul superior, in cazul traficului de influenta, pedeapsa maxima ajungand la 9 ani, fata de 7 cat este in prezent

. Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 03.05.2016, 12:18 | Actualizat: 03.05.2016, 12:18

Cele doua proiecte sunt semnate de catre deputatul PSD Andrei Valentin Sava si prevad o majorare atat a pragurilor minime cat si a celor maxime ale pedepselor cu inchisoarea, in cazul luarii si darii de mita, precum si in cazul traficului de influenta, scrie News.ro

 

Astfel, potrivit proiectui de modificare a articolului 289 din Codul Penal, ”fapta functionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intarzierea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 4 la 12 ani”.

 

n prezent, Codul penal prevede inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica ori de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savarsit fapta.

 

Propunerea legislativa prevede modificarea pragurilor pedepselor cu inchisoarea si in cazul darii de mita.

 

Astfel, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, in conditiile aratate in art. 289, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 9 ani, si nu de la 2 la 7 ani, cum prevede, in prezent, Codul Penal.

 

Initiatorul isi motiveaza proiectul prin faptul ca, potrivit statisticilor prezentate de Ministerul Justitiei, numarul persoanelor condamnate pentru dare sau luate de mita a crescut de la 142 la 239, comparativ cu anul trecut. Astfel, in 2015, 147 de persoane au fost condamnate pentru luare de mita si 92 pentru dare de mita.

 

Deputatul PSD mai arata in expunerea de motive ca tara noastra se afla pe locul 58 in clasamentul statelor lumii la perceptia coruptiei in sectorul public, realizand un scor de 46 de puncte, sub media europeana de 65,63 puncte.

 

”Consideram ca o crestere a pragurilor pentru aceste pedepse ar actiona in sensul inhibarii comportamentului de luare sau dare de mita si ar contribui, astfel, la o mai buna imagine a Romaniei ca tara preocupata de rezolvarea problemei coruptiei”, se mai arata in expunerea la proiectul de lege.

 

Un al doilea proiect depus la Senat, tot de catre deputatul PSD Andrei Valentin Sava, propune majorarea pragurilor pedepserlor cu inchisoarea pentru traficul de influenta.

 

Astfel, initiatorul propune modificarea articolului 291, din Codul Penal, astfel: ”Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 9 ani”.

 

Codul Penal prevede, in prezent, inchisoare de la 2 la 7 ani pentru traficul de influenta.

 

Proiectul prevede si modificarea articolului 292, privind cumpararea de influenta, astfel: ”Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public, pentru a-l determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 9 ani”.

 

Codul Penal prevede in prezent inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi pentru cumpararea de influenta.

 

Si in cazul acestui proiect, initiatorul motiveaza propunerea legislativa prin statisticile Ministerului de Justitie, care arata ca, in 2015, 80 de persoane au fost condamnate pentru infractiunea de trafic de influenta.

 

Senatorul PSD da exemple si din mass-media. Astfel, el spune ca, potrivit datelor prezentate de media, unul din trei primari de municipiu are probleme cu legea, iar, ”in ciuda valurilor de punere sub urmarire, acuzare sau retinere a numerosi edili, in ultimii trei ani, fenomenul nu se opreste”.

 

Deputatul PSD apreciaza ca o posibila explicatie pentru acest fenimen este faptul ca pedepsele nu sunt suficient de mari, iar o marire a pragurilor pedepselor ar duce la ”inhibarea traficului de influenta”.

 

 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 04 Mai 2016 - 05:00
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=54564&titlu=Proiect__Majorarea_cu_2_ani_a_pedepselor_maxime_pentru_luare_si_dare_de_mita_si_pentru_trafic_de_influenta