Noile legi privind achizitiile publice ar putea fi adoptate pana pe 18 aprilie

     Pachetul celor patru legi privind achizitiile publice ar putea fi adoptat de Parlament pana pe 18 aprilie, a declarat, ieri, Bogdan Puscas, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), intr-o conferinta de presa la care a mai participat si ministrul Finantelor, Anca Dragu

.
     "Avem promisiunea ferma de la Camera Deputatilor ca intreg pachetul de legi privind achizitiile publice va fi transmis saptamana viitoare pentru votul in plen", a precizat seful ANAP.
     Termenele de implementare a strategiei privind achizitiile publice trebuie respectate pentru ca, in caz contrar, se suspenda automat platile pe toate programele cu finantare europeana, a subliniat ministrul Finantelor, Anca Dragu, spunand ca reforma sistemului de achizitii publice este o conditionalitate ex-ante, care se aplica tuturor programelor cu finantare europeana, pe perioada de finantare 2014 - 2020.
     Potrivit oficialului, noua legislatie privind achizitiile publice se afla in proces de aprobare in Parlament.
     "Speram ca in termen foarte scurt pachetul (n.r. de legi) sa fie finalizat, astfel incat sa putem continua activitatea de implementare pana la sfarsitul anului", a explicat Anca Dragu, amintind elementele noi din legislatia achizitiilor publice: "In primul rand, dispare criteriul de atribuire "pretul cel mai scazut". Acest criteriu ne-a dat foarte multe batai de cap, pentru ca in multe situatii ceea ce este cel mai ieftin nu este si cel mai bun. Este nevoie de mai multe criterii pentru ca achizitiile sa fie un succes, astfel incat sa cheltuim in mod eficient banii".
     De asemenea, Anca Dragu apreciaza ca noul sistem asigura transparenta in cheltuirea banilor publici si propune o abordare a cheltuielilor din banii de la buget ca in mediul privat.
     Un alt principiu urmarit consta in abordarea unica a surselor de finantare in sensul ridicarii standardelor pentru sumele care provin din bugetul national la nivelul celor pentru fondurile europene. "La fondurile europene exigentele sunt mai mari. De ce nu am aplica acelasi exigente si la cheltuirea banilor publici?", a mai spus ministrul Finantelor.
     De asemenea, noua legislatie isi propune sa reduca "frenezia contestatiilor prin introducerea notificarii obligatorii". In acelasi timp, sefa Finantelor sustine ca modul in care sunt cheltuiti banii, dar si caietele de sarcini vor fi verificate cu mai multa vigilenta.   
Publicat de : ---
Data publicării: 13 Apr 2016 - 05:07
 

Link știre