Copiii vor avea ore in plus, adultii - zile in minus

     Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a prezentat public planul-cadru pentru invatamantul gimnazial, aplicabil incepand cu anul scolar 2017- 2018

. Vor fi introduse noi materii, numarul orelor saptamanale urmand sa creasca. In acelasi timp, in Parlament se discuta pe marginea modificarii si completarii Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii - potrivit noului proiect, in cazul in care angajatii si angajatorii doresc sa se lucreze 10 ore pe zi, se va trece la "saptamana de lucru de patru zile". Practic, copiii vor avea mai multe ore pe saptamana, inclusiv zile in care vor studia sapte materii, in timp ce adultii pot scapa de o zi de lucru. Dezechilibrul este evident.
     Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a prezentat noul plan-cadru pentru invatamantul gimnazial: "Timp de mai bine de trei luni, in urma celei mai ample consultari publice pe care a cunoscut-o educatia in ultimii ani, am asistat la cea mai complexa dezbatere despre educatie, nu doar despre planul-cadru. Decizia Ministerului Educatiei este expresia consultarii publice si a vocilor care s-au facut auzite in spatiul public. Cred ca planul-cadru pe care l-am prezentat astazi este cea mai buna varianta posibila, tinand cont de vointa societatii si de posibilitatile actuale. Tot ceea ce proiectam referitor la invatamantul gimnazial este orientat catre profilul absolventului. «Miracolul» asteptat tine de noi, de pasii sistematici pe care ii vom face predictibil, cu inovare si responsabilitate, fara a mai pune in joc viitorul copiilor nostri. (...) Accentul in toata aceasta dezbatere despre ce invata un copil de gimnaziu trebuie sa fie pe programele scolare si pe formarea cadrelor didactice, pregatirea lor pentru o noua paradigma in predare".
     Conform Ministerului Educatiei, "Planul-cadru pentru clasele V-VIII este insotit de un profil solid al absolventului, elaborat in parteneriat cu specialisti in educatie si axat pe obiective clare, la final de ciclu, pe cele 8 competente-cheie: comunicare, matematica, stiinte si tehnologii, competente digitale, a invata sa inveti, competente sociale si civice, antreprenoriale si competente de exprimare culturala.Un principiu important care sta la baza planului-cadru este acela de a oferi timp profesorului pentru inovare si creativitate la clasa, insotit de resurse educationale deschise. Astfel, 75% din timpul de la clasa va fi dedicat procesului de predare si evaluare, restul de 25% fiind la dispozitia profesorului pentru recuperare, activitati remediale sau de consolidare, in functie de nevoile constatate in munca la clasa. Alte noutati asociate planului-cadru pentru invatamantul gimnazial vizeaza reechilibrarea ponderii diferitelor arii curriculare, introducerea unei noi discipline (Informatica si TIC) si cresterea ponderii Curriculumului la decizia scolii (CDS): intre 1-3 ore in clasele V-VII si intre 1-4 ore in clasa a VIII-a. De asemenea, se asigura studierea sistematica a "noilor educatii" in toti anii de gimnaziu, in cadrul disciplinei Educatie sociala: Gandire critica si drepturile copilului, Toleranta si educatie interculturala, Educatie juridica si cetatenie democratica, Educatie economico-financiara si antreprenoriat.
      Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Monica Anisie, a lansat o invitatie catre cadrele didactice: "Ministerul Educatiei lanseaza un apel cadrelor didactice interesate sa participe la elaborarea programelor scolare aferente disciplinelor din planul-cadru pentru clasele V-VIII. Dorim implicarea tuturor celor interesati sa vina cu creativitate, entuziasm si cunoastere in acest proces". Urmare a aprobarii planului-cadru, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice organizeaza o procedura de selectie a profesorilor interesati sa participe in grupurile de lucru pentru elaborarea curriculumului la disciplinele/domeniile de studiu obligatorii din invatamantul gimnazial. Inscrierea potentialilor candidati se face online, pana pe 4 mai.
     Pe de alta parte, in Parlament, la Camera Deputatilor, se discuta modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii. Potrivit proiectului de lege, "Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Fiecare angajator stabileste impreuna cu angajatul norma timpului de munca, acesta putand fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana". Sustinatorii proiectului au ca argument faptul ca in SUA, mai bine de 40% de companii au trecut la "saptamana de lucru de patru zile" si ca masura a fost primita foarte bine de angajati.   
Publicat de : ---
Data publicării: 07 Apr 2016 - 05:14
 

Link știre