Majoritatea romanilor cred ca darea in plata trebuie sa se aplice doar cazurilor sociale [1]

Peste trei sferturi dintre romani (77%) considera ca, in situatia in care ar exista o lege care obliga banca sa preia casa, atunci de aceasta prevedere ar trebui sa beneficieze numai cei care nu pot plati, nu ?i cei care pot plati dar nu mai vor, se arata in sondajul \'Opinia romanilor despre Legea darii in plata\', preluat de Asociatia Romana a Bancilor

Aproximativ 94% dintre romani opteaza pentru negocierea unei solutii in buna intelegere cu banca si pastrarea locuintei, in situatia in care au dificultati financiare la plata creditului, in timp ce doar 6% dintre romani doresc o lege care sa prevada desfiintarea unui contract semnat cu banca si renuntarea la casa (Legea privind darea in plata), se arata in sondaj.

Doar pentru cei afla?i in dificultate

\'Majoritatea respondentilor s-a pronuntat impotriva ca beneficiarii legii sa fie cei care si-au cumparat mai multe case/terenuri si au dificultati, fiind indicati ca beneficiari ai legii numai cei care au o singura casa (81%). De altfel, 89% dintre romani considera ca este bine sa existe o lege care sa ajute persoanele fizice care au luat un credit si se afla in dificultate financiara\', se mentioneaza intr-un comunicat al ARB. 

Comunitatea bancara din Romania reitereaza ca se impune devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. \'Avantajul major al legii privind procedura insolventei persoanelor fizice fata de Legea privind darea in plata este ca, dupa insolventa, debitorul persoana fizica de buna credinta poate ramane in posesia bunului imobil care este adus in garantie, pe cand darea in plata inseamna pierderea locuintei de familie/terenului\', se precizeaza in comunicat. Studiul \'Opinia romanilor despre Legea darii in plata' s-a realizat la nivel national pe un esantion de 1.016 de respondenti, acesta fiind reprezentativ pentru intreaga populatie adulta a Romaniei. Persoanele intervievate au fost selectionate in 433 de localitati urbane si rurale distribuite aleatoriu pe intreaga suprafata a tarii. Sondajul a fost realizat pentru Asociatia Romana a Bancilor in perioada 28 martie - 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/- 3%.

Bancherii spun ca legea nu se poate aplica retroactiv

Bancile comerciale nu sunt de acord cu Legea privind darea in plata nici in cea mai recenta varianta discutata de reprezentantii partidelor parlamentare, respectiv cu aplicarea unui plafon de 250.000 de euro si excluderea programului Prima Casa, atat timp cat se aplica si contractelor in derulare.  \'Este destul de clar ca nu putem accepta ceva ce este retroactiv. Daca este pentru viitor, e altceva, dar nu se poate aplica niciodata retroactiv. Va afecta dreptul constitutional al bancilor la proprietate. Retroactivitatea nu este in concordanta cu Directiva europeana (...) Daca ne uitam la viitor, cred ca este o idee stupida, dar daca asta se doreste, acesta va fi viitorul\', a explicat miercuri Steven van Groningen, membru al conducerii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) si presedinte al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania. 

El a revenit asupra necesitatii unui studiu de impact, avand in vedere ca este vorba de o lege care va avea un puternic impact economic. In plus, van Groningen sustine ca scopul acestei legi ar fi rezolvarea unor cazuri curente, insa efectele ei sunt pentru viitor. La randul sau, Mihai Bogza, membru in conducerea FIC si presedinte al Bancpost, a subliniat ca aceasta lege va avea impact asupra costurilor de finantare ale statului in viitor. \'Prin caracterul retroactiv, statul intervine in contractul dintre doua parti si schimba regulile in timpul jocului, deci se poate intampla oricui. Daca as fi in locul statului, mi-as face griji pentru ce urmeaza, pentru ca (legea - n.r.) va avea un impact asupra costurilor de finantare ulterioare\', a subliniat Bogza. 

Potrivit acestuia, in cazul in care statul vrea sa faca protectia sociala, ar trebui sa o faca din bani publici, nu din banii bancilor. \'Nu faci protectie sociala cu banii altora. Nu iei bani de la banci sa ii dai persoanelor fizice, chiar daca sistemul bancar ar fi foarte profitabil, ceea ce nu a fost cazul in ultimii ani\', a adaugat Bogza. 

Van Groningen a mai spus ca va participa joi la dezbaterile pe marginea Legii care vor avea loc in Comisia Juridica din Camera Deputatilor. 

Alternativa la darea in plata

Comisia Europeana a salutat  intrarea in vigoare a Directivei Europene privind creditele ipotecare, adoptata in data de 4 februarie 2014, care are drept obiectiv imbunatatirea protectiei consumatorilor pe teritoriul UE prin introducerea unor practici de creditare responsabile, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar, transmite Agerpres. \'Acesta este un pas important spre imbunatatirea informatiei consumatorilor si incurajarea unor practici de creditare responsabile\', a declarat comisarul european pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill. Potrivit Executivului comunitar, consumatorii vor beneficia de informatii mai clare si mai inteligibile odata cu introducerea unor formulare standardizate la nivel european, care vor permite debitorilor sa inteleaga mai bine riscurile asociate cu acordul lor de credit ipotecar, precum si sa compare diferite oferte in cautarea celui mai bun produs care sa raspunda nevoilor lor la cel mai bun pret.

Cei mai vulnerabili consumatori vor fi protejati de supraindatorare prin standarde la nivel european pentru evaluarea credibilitatii aplicantilor. De asemenea, Directiva introduce principii pentru autorizarea si inregistrarea intermediarilor de credite. Acei intermediari de credite care respecta un nou cod de conduita vor dobandi acces la un numar crescut de consumatori potentiali de pe piata unica. Acesta, la randul sau, va oferi creditorilor noi oportunitati de afaceri si va fi un nou pas spre crearea unei piete unice europene de credite ipotecare. Directiva 2014/17/EC nu se aplica contractelor incheiate inainte de 21 martie 2016.

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe au precizat ca Legea privind darea in plata a imobilului nu reprezinta o transpunere a reglementarilor europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale.  Programul \'Prima Casa\', principalul motor al creditarii ipotecare pentru persoane fizice de la criza financiara, va fi, probabil, terminat, avertizeaza agentia de evaluare financiara Fitch Ratings. Aceasta lege trebuie, nu doar declarativ, ci si faptic, sa vizeze intr-adevar cazurile sociale, acele situatii in care creditorii au luat un credit de la banca ca sa isi cumpere o casa, un apartament in care locuiesc, si, atunci cand au probleme de rambursare, sa nu fie in situatia de a scoate familia in strada.

Efecte asupra pre?urilor imobilelor

Legea privind darea in plata va genera o scadere a preturilor din piata imobiliara, cel putin pe termen scurt, de 10%, intr-o estimare conservatoare, ceea ce va duce la scaderea avutiei populatiei cu 2.000 de euro pe gospodarie, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Liviu Voinea.

\'In ceea ce priveste avutia neta, aceste calcule sunt prezentate de Banca Nationala a Romaniei in rapoartele privind stabilitatea financiara. Avutia se compune din active financiare si active nefinanciare, iar principalul activ nefinanciar este o proprietate imobiliara sau mai multe. Aceasta lege, daca se aplica, evident va avea impact asupra pietei imobiliare. Cel putin pe termen scurt, va avea loc o scadere a preturilor. Noi am estimat-o, in mod conservator, la 10%. Chiar si la o astfel de scadere, conservatoare, avutia neta a populatiei scade cu 6,3%, respectiv cu aproape 60 de miliarde de lei. Asta inseamna, la o gospodarie medie formata din 2,9 persoane in Romania, aproape 2.000 de euro pe gospodarie scaderea avutiei nete, atat a celor care au luat credit, cat si a celor care nu au luat, dar si a celor care vor sa ia un credit, dar valoarea garantiei pe care o pot aduce ei tocmai a scazut cu 2.000 de euro\', a explicat Liviu Voinea, la prezentarea Raportului de tara pentru Romania al Comisiei Europene.

Consecintele Legii darii in plata pot pune risc sistemic asupra sectorului financiar, a debitorilor si deponentilor, sus?ine acesta, ?i vor genera necesitatea unui avans mai mare, dobanzi mai mari, un numar mai mare de ani necesari pentru a economisi bani pentru plata avansului, posibile pierderi din partea deponentilor, erodarea incluziunii financiare in sensul in care accesul la creditare se reduce pentru cei cu venituri mici, dar si impact asupra avutiei nationale. In plus, in opinia oficialului BNR, legea va avea consecinte negative pentru sistemul bancar, pentru Guvern si pentru intreaga economie, din cauza scaderii consumului. Liviu Voinea a prezentat si pozitia Comisiei Europene pe aceasta tema, cuprinsa in Raportul de tara pentru Romania. \'Iata ce scrie in raport: aceasta propunere de lege privind darea in plata nu transpune Directiva 17/2014, pentru ca acolo darea in plata are caracter voluntar, nu obligatoriu, ridica intrebari cu privire la aplicarea retroactiva, cu privire la aplicarea nediferentiata, cu privire la disciplina de plata si sentimentul investitorilor cu privire la activitatea de creditare pe viitor, spune ca genereaza risc sistemic si afecteaza stabilitatea financiara. Aceasta este pozitia CE. Comunicarea de ieri (marti - n. r.) catre Parlamentul European, Consiliu, BCE si Eurogrup, spune la capitolul pentru Romania ca sectorul bancar este bine capitalizat si lichid, dar anumite initiative legislative care se discuta in prezent pun un risc privind stabilitatea sa\', a mai afirmat Liviu Voinea.

\'Prin caracterul retroactiv al Legii darii in plata, statul intervine in contractul dintre doua parti si schimba regulile in timpul jocului, deci se poate intampla oricui\'. Mihai Bogza, presedinte al Bancpost.

\'Este destul de clar ca nu putem accepta ceva ce este retroactiv.  Va afecta dreptul constitutional al bancilor la proprietate. Retroactivitatea nu este in concordanta cu Directiva europeana. Daca ne uitam la viitor, cred ca este o idee stupida, dar daca asta se doreste, acesta va fi viitorul\'. Steven van Groningen, presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania

Cifra 

81% dintre romani s-au pronuntat impotriva ca beneficiarii legii sa fie cei care si-au cumparat mai multe case si, acum, au dificultati

Singurul RCA in 12 rate comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 06 Apr 2016 - 05:11
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=53955&titlu=Majoritatea_romanilor_cred_ca_darea_in_plata_trebuie_sa_se_aplice_doar_cazurilor_sociale