Politicienii in functii inalte sunt pro, candidatii pentru locale se opun

     Scandalul legat de construirea unei moschei in Capitala a revenit in atentia opiniei publice

. Cum campania electorala pentru alegerile locale se afla in plina desfasurare - desigur, neoficial - acest subiect va fi folosit din plin in urmatoarele doua luni. Este interesant de observat ca politicienii care se afla in functii inalte au o atitudine moderata, chiar in favoarea acestei cons¬tructii, in timp ce colegii lor, care vizeaza un post de primar sau consilier, se manifesta puternic in defavoarea construirii moscheii. O situatie similara se poate vedea si in ceea ce priveste declaratiile legate de primirea sau nu a refugiatilor.
     Intalnirea dintre presedintele Klaus Iohannis si omologul sau turc, Recep Erdogan, a readus in discutie acest subiect sensibil, care a creat multe discutii in contradictoriu in urma cu un an. Dupa ce presedintele turc a anuntat ca va acorda sprijin construirii unei moschei la Bucuresti, Klaus Iohanis a confirmat ca in curand vor fi demarate lucrarile: "In ce priveste constructia din Bucuresti, ati auzit in care faza ne aflam. Pot sa confirm acest lucru, pot sa confirm ca s-a ajuns in faza solicitarii autorizatiei de constructie. Dupa cum stiti, chestiunea este de competenta Primariei si se lucreaza la aceste documentatii". Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, s-a declarat in favoarea acestui proiect: "Este o decizie pe care a luat-o Guvernul Romaniei si nimeni din Parlament, la momentul respectiv, nu a contestat-o. Va reamintesc ca sunt foarte multi parlamentari care sunt de origine musulmana si sunt alesi, am avut si in Guvernul PSD o doamna ministru care era din aceasta comunitate. Nu vad niciun impediment. Romania este, in acest moment, o oaza de stabilitate, pentru ca a gasit o solutie unica in Europa si in aceasta zona a lumii de cooperare si intre religii.
     Comunitatea musulmana din Romania este veche, este respectata si este moderata. Avem relatii foarte bune cu toate statele din Asia si din Asia Mica. Prezenta presedintelui Adunarii Nationale din Republica Islamica Pakistan in Romania, pentru prima data in istoria relatiilor noastre parlamentare, arata deschiderea pe care o avem si abordarea diferita, care ne permite sa avem rezultate acolo unde altii au probleme. Toleranta naste toleranta, intoleranta naste intoleranta, sa nu uitati acest lucru. Fostul premier Victor Ponta a fost atacat in dese randuri pentru atitudinea sa legata de acest subiect. In septembrie 2015 i-a acuzat de populism pe politicienii care critica acest proiect doar ca sa dea bine in fata unei parti din electorat: " Romania e o tara model de convietuire pasnica intre confesiuni. Daca avem cate un nebun care vrea sa arunce tara in aer, avem legi si institutii. Repet, suntem un model de convietuire. (...) Avem prevederi legale si institutii care pot sa ii sanctioneze sau sa-i racoreasca pe cei cu creierii incinsi. Problema este ca uni politicieni, din populism sau pentru ca nu ii mai bagati in seama, fac tot felul de declaratii aberante sa nu primim musulmani ca sunt toti teroristi, ceea ce este o aberatie, si ca trebuie sa inchidem granitele si sa nu primim pe nimeni. Serios? Dar cand romanii au mers in Europa, ne-a placut. Cum sa inchidem granitele? Declaratiile acestea populiste trebuie sa le calmam."
     In schimb, politicienii din opozitie sau care se pregatesc pentru viitoarele alegeri, au pozitii mult diferite de ale colegilor de pe scena politica. Fostul presedinte, Traian Basescu se afla printre cei mai vocali contestatari ai constructiei: "Parte din islamizare este constructia accelerata de moschei peste tot in Europa. Eu zic, ca dobrogean si ca bucurestean adoptat, ca Romania are atatea moschei cate ii trebuie pentru a acoperi nevoile musulmanilor traitori in Romania. Nu avem nevoie de un proces accelerat de islamizare generat de naravurile pe care, asa cum si preotii ortodocsi le au, «veniti popor la mine», la fel fac si imamii islamisti si aduna cat mai mult popor in jurul lor. Este bine ca Romania sa ramana crestina, sa isi urmeze drumul ei de tara crestina, poporul roman sa isi urmeze drumul de popor crestin, si sa nu trecem la un proces nejustificat de a creste impactul cultului islamist, a musulmanismului in Romania. Daca Iohannis tot i-a propus lui Erdogan, ca si Ponta, ca, gata, este ca si ridicata moscheea, sper ca dupa ce isi termina primul mandat la Cotroceni, sa se intoarca la Sibiu si sa nu se faca muftiu la Bucuresti". Gabriela Vranceanu Firea, candidatul PSD pentru primaria Capitalei, are o atitudine mai putin transanta decat colegii de partid Ponta si Zgonea: "Acuma este vorba, pana la urma, si de bugete, si de prioritati si, daca bucurestenii vor dori sa se construiasca si o moschee la Bucuresti, administratia va trebui sa faca ceea ce cred acestia. Mi se pare foarte important ca atat polticienii care au functii guvernamentale, cat si cei care sunt reprezentanti ai administratiei publice locale sa nu mai ia decizii dupa cum cred ei insisi si familia lor eventual, ci doar dupa o consultare publica foarte serioasa, dupa un referendum, chiar daca nu neaparat din punct de vedere legal, ci o consultare cat mai larga publica. Si, daca raspunsul va fi "da', va trebui sa actionam in consecinta. Daca exista nemultumiri, ezitari, frustrari, atunci nu cred ca trebuie sa obligam bucurestenii sa suporte din bugetul lor ceva cu care ei nu sunt confortabili". Liberalul Ludovic Orban a declarat ca in cazul in care va fi ales nu va autoriza constructia unei moschei in Bucuresti: "Ca primar general trebuie sa respecti vointa bucurestenilor, iar in toate cercetarile pe care le avem, bucurestenii se opun ridicarii acestei constructii. 75% dintre locuitorii Bucurestiului se opun proiectului."
     Guvernul condus de Victor Ponta a adoptat in mai 2015 o Hotarare de Guvern prin care Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit gratuit un teren in suprafata de 11.295 mp, situat in Bucuresti pe Bulevardul Expozitiei .   
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Mar 2016 - 05:07
 

Link știre