HEALTH FORUM:  Finantarea sistemului de sanatate 2016 [1]

Vezi galeria foto (adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Sistemul de sanatate din Romania risca sa intre in colaps. Fara o reforma rapida, situatia se va inrautati semnificativ in urmatoarea perioada, avertizeaza producatorii de medicamente, dar si asociatiile de pacienti. 123 de medicamente ar putea disparea din piata. Din cauza neintelegerilor legate de pret pe care statul le are cu producatorii, mii de pacienti ar putea ramane fara tratament. La baza dezastrului stau insa legi, ordine de ministru, ordonante de urgenta, decizii administrative ale caror efecte cumulate in timp au adus sistemul de sanatate romanesc pe marginea prapastiei. Iar problemele sunt multiple. Cea mai controversata in acest moment este metodologia de calcul a preturilor la medicamente.

„Avem un grup de lucru care lucreaza la un nou ordin privind medicamentele pentru a fi introdus in lege”, a anuntat insa ministrul Sanatatii, Patriciu Andrei Achimas Cadariu in cadrul „Health Forum – Finantarea sistemului de sanatate 2016”, eveniment organizat de Intact Media Group la Palatul Parlamentului. „Reformele nu sunt suficiente si fara surse de finantare nu pot fi asteptate schimbari importante. Avem mari probleme in organizare. Situatia este acumulata in 25 de ani. Nu vreau sa vorbesc de greaua mostenire. Avem o strategie 2014-2020, convenita cu toti partenerii. Ideea este de a pune in practica aceste lucruri si de a face aceste planuri de actiune foarte clar definite”, a explicat ministrul Sanatatii.

„Asteptam din partea ministerului o propunere pentru ca pretul medicamentului sa nu mai stea in pixul unui ministru. Care va fi calculul, urmeaza ca ministrul de Sanatate in discutiile cu expertii sa stabileasca. Invitatia este de a veni in Parlament cu aceasta propunere si garantez sprijin din partea Parlamentului pentru procedura de urgenta (...) Asteptam si acum o politica a medicamentului, pe care Romania nu o are de 25 de ani“, a fost reactia parlamentarului Florin Buicu, presedinte al Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor. 

Despre toate problemele sistemului de sanatate, despre preturile medicamentelor si disparitia lor din piata, dar si despre finantarea insuficienta s-a discutat pe larg in cadrul dezbaterii organizate de Intact Media Group. Evenimentul a reunit principalii jucatori ai domeniului: autoritati (Ministerul Sanatatii, Casa Nationala  de Asigurari de Sanatate, Parlamentul Romaniei, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate), producatori de medicamente, manageri de spitale publice si private, asociatii de pacienti. 

La dezbatere au participat: PATRICIU ANDREI ACHIMAS CADARIU - ministrul Sanatatii, VASILE CIURCHEA - presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, FLORIN BUICU - presedinte al Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, MARIUS TANASA - vicepresedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, CALIN GALASEANU - presedinte al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente si Country Manager Bristol-Myers Squibb , RADU COSTIN GANESCU - presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, GÁBOR SZTANISZLÁV - director general Amgen,  DRAGOS DAMIAN -  presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice si CEO Terapia – a Sun Pharma Company, CRISTIAN ANDRICIUC – director executiv al Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania, VASILE CEPOI - presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate.

Despre cum raman pacientii romani fara tratament se vorbeste de mult timp. „De 4 ani spunem ca dispar medicamente si doar acum exista aceasta explozie ca dispar. Ordinul 75 e problema, e din 2009, e vechi, e depasit”, a spus Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice si CEO Terapia -a Sun Pharma Company in cadrul dezbaterii Intact. De aceeasi parere este si Calin Galaseanu, presedinte al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente si Country Manager Bristol-Myers Squibb. „Acum un an atrageam atentia asupra a doua probleme: subfinantarea cronica si limitarea accesului la terapie al pacientilor cu medicamente inovative sau generice. Noi putem sa spunem frumos ca pacientul e in centrul preocuparilor, important e sa aflam ce zice pacientul. Azi ne aflam in fata disparitiei unei game foarte largi de medicamente. Una din cauzele principale anuntata de industria farma in ansamblu este scaderea preturilor din iulie anul trecut. Acum suntem in fata unei bombe cu ceas – metodologia de calcul al pretului. Acum o luna spuneam ca 123 medicamente ar putea sa dispara, depinde ce vor hotari autoritatile. Un studiu efectuat cu un tert arata ca exista 123 de medicamente inovative care ar putea sa iasa din piata, unele dintre ele au pierdut patentul, multe sunt pentru boli cardiovasculare, altele sunt pentru afectiuni oncologice. Total: 123. (...) Prevederile actuale din ordinul 75 au fost prost gandite din 2009 si perpetuate ani de zile. Acum ele sunt anacronice, dar pot aduce deservicii in special populatiei”, a explicat acesta.

Situatia ar putea fi si mai grava, a dat de inteles Marius Tanasa, vicepresedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale. „Avem 1.185 de notificari de necomercializare in ultimele 12 luni. Unele din motive de productie, altele din motive comerciale. Majoritatea nu au fost insotite si de intentia de retragere de pe piata. Probabil producatorii vor sa vada noua metodologie de calcul a preturilor. Daca ar fi renuntat la autorizarea de punere pe piata, ar fi fost mult mai dificil. Este clar ca s-a produs o crestere a dorintei de necomercializare a anumitor medicamente, ca urmare a scaderii preturilor”, a explicat Tanasa.

Presedintele CNAS a explicat, de altfel, ca dureaza 12 luni pana ca un medicament sa dispara din farmaciile romanesti „Un detinator care nu mai vrea sa comercializeze un medicament pe piata trebuie sa notifice ministerul. Este obligat 1 an sa lase medicamentul. Vizavi de cele 123, trebuie stabilit daca sunt DCI-uri sau forme comerciale. 6000 de medicamente sunt de toate”, a precizat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

În sistemul de sanatate, preturile medicamentelor au ajuns legate, inevitabil, de disparitia lor. „Am o lista de medicamente aproape imposibil de gasit in piata. Avem o problema ciclica. Ne confruntam o luna cu o problema, apar insa alte probleme si nu rezolvam problema de fond. Ne-am adresat la Bruxelles, la Comisia Europeana. Fiecare isi protejeaza cetatenii, Polonia, Grecia. Ceea ce noi nu am inteles si nu am facut pana acum: nu am protejat cetatenii”, a spus si Radu Costin Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice. „Accesul pacientilor la medicamente inovatoare este limitat si de transpunerea defectuoasa in practica a prevederilor legale aplicabile. Sunt medicamente care au solicitat compensare inca din 2014 si care inca nu au ajuns la pacienti, desi indeplinesc toate criteriile si chiar pot aduce economii la bugetul sanatatii. Mai sunt medicamente care asteapta perioade lungi de timp pana la stabilirea pretului, astfel ca pacientii care vor sa cumpere un tratament la liber nu pot sa o faca, pentru ca acesta nu are pret si prin urmare nu poate fi comercializat", a adaugat si Gábor Sztaniszláv, director general Amgen.

De solutionarea tuturor acestor probleme este raspunzator statul roman. O spune raspicat si ministrul Sanatatii. „Traim intr-o regiune europeana cu ghiduri de practica. Ghidurile sunt azi un standard. Asta ne dorim pentru pacientii nostri. Responsabilitatea e a statului. Cand ai un buget de zece ori mai mic decat tarile standard, te afli in situatia asta. Aici vine responsabilitatea statului de a creste bugetul si pentru asta trebuie sa luptam si, pana una alta, de a vedea cum il manageriem. Asta e realitatea”, a explicat ministrul Achimas Cadariu.  „Banii s-au dublat si tot nu ajung. De multe ori aud ca s-au terminat banii dupa 10 zile. Niciun sistem nu cred ca are bani suficienti. Nimeni nu stie cati bani ar trebui sa aiba sistemul de sanatate”, a adaugat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

„Tot sistemul trebuie reorganizat. Spitalul nu este o institutie bugetara si nu se poate conduce dupa aceleasi reguli, in comparatie cu spitalele private, care au si avantajul selectiei pacientilor. Trebuie o noua lege a sanatatii”, a conchis Vasile Cepoi, presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate.

Dezbaterea „Health Forum: Finantarea sistemului de sanatate 2016”, organizata de Intact Media Group, a fost sustinuta de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Amgen, Bristol-Myers Squibb, Antibiotice Iasi, Sanofi si Terapia -  a SUN PHARMA company.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 11 Mar 2016 - 05:01
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=53387&titlu=HEALTH_FORUM_A _Finantarea_sistemului_de_sanatate_2016