DNA are peste 7.300 de dosare in lucru, la aproximativ 120 de procurori

     * Mita - intre 5 si 15% din valoarea contractului
       DNA are, in acest moment, peste 7

.300 de dosare in lucru, la aproximativ 120 de procurori, potrivit procurorului-sef DNA, Laura Codruta Kovesi. Domnia sa a declarat ca sunt procurori care au in lucru peste 100 de dosare.
     Curtea Constitutionala a decis recent ca organele judiciare nu vor mai putea utiliza suportul tehnic al SRI pentru a implementa mandatele de supraveghere tehnica in sistemul national.
     In replica, doamna Kovesi a precizat: "In principal, decizia Curtii Constitutionale obliga procurorii si politistii din politia judiciara sa procedeze personal la punerea in executare a autorizatiilor de supraveghere tehnica. Avem patru tipuri de activitati care intra in aceasta supraveghere tehnica: sunt interceptarile comunicatiilor, sunt interceptarile in mediul ambiental, sunt localizarile pe care noi le facem si sunt situatiile in care avem nevoie de acces la trafic de date. Iata ca sunt activitati diferite. Pana la momentul pronuntarii deciziei, in activitatea de punere in aplicare a autorizatiilor emise de instanta obisnuiam sa apelam la ajutorul si la sprijinul tehnic al altor institutii ale statului, structuri ale Ministerului de Interne, SRI. In prezent, prin pronuntarea acestei decizii, orice sprijin tehnic trebuie sa fie acordat doar de procurori, politisti sau furnizorii sau companiile de telecomunicatii.
     Decizia CCR, odata ce va fi publicata in Monitorul Oficial, este obligatorie. Nu putem sa comentam aceste decizii, dar avem obligatia sa le respectam. Odata ce a fost pronuntata aceasta decizie, pot sa va spun ca si activitatea Serviciului Tehnic al DNA a suferit anumite modificari si va trebui sa sufere anumite modificari.
     In primul rand, avem nevoie de o suplimentare a numarului de politisti care vor lucra in DNA, dar si o majorare a echipamentelor tehnice pe care le folosim, a softurilor, a procedurilor pentru a pregati din punct de vedere profesional politistii care vor lucra in DNA, ceea ce implica o suma de aproximativ 10 milioane de euro. Aceasta suma include si necesitatea de avea un spatiu suplimentar, pentru ca, odata crescute resursele umane, o sa avem nevoie si de un spatiu mai mare.
     Noi am facut aceasta evaluare pentru a putea lucra eficient in cazurile noastre. Avem nevoie de aceasta suplimentare de personal. Avem nevoie de aceasta suplimentare a bugetului, insa aceasta evaluare este valabila doar daca putem folosi infrastructura deja existenta a SRI, cu conditia ca punerea in executare sa se faca direct de catre politistii si procurorii din DNA. Acest lucru este posibil in acest moment, ca politistii si procurorii din DNA sa procedeze personal la punerea in aplicare a acestor autorizatii, dar trebuie sa folosim aceasta infrastructura. In situatia in care din punct de vedere legal nu va fi permisa folosirea acestei infrastructuri, atunci cu siguranta evaluarea noastra, atat din punct de vedere al resurselor, cat mai ales din punct de vedere al echipamentelor va fi mult mai mare".
     *  2015 - anul cu cel mai mare numar de demnitari investigati
     Laura Codruta Kovesi isi doreste sa continue activitatea pe care a inceput-o in primul mandat la DNA. Domnia sa a spus: "Cred ca asigurarea stabilitatii si a continuitatii activitatii DNA este un obiectiv pe care trebuie sa-l am in vedere, daca voi fi reinvestita in aceasta functie. Apoi, mai sunt cateva obiective pe care mi le-am stabilit prin proiectul pe care l-am inaintat Consiliului Superior al Magistraturii. Ele vizeaza, in principal, activitati de continuare a masurilor deja implementate in vederea sporirii eficientei si calitatii activitatii DNA. Sunt cateva masuri care vizeaza intarirea capacitatii institutionale. Una dintre masuri vizeaza, mai exact, dezvoltarea capacitatii institutionale a Serviciului Tehnic, apoi apararea in continuare a independentei si a stabilitatii procurorilor care lucreaza in aceasta Directie, precum si obiective specifice".
     Potrivit statisticilor prezentate la bilantul activitatii DNA a rezultat ca 2015 a fost anul cu cel mai mare numar de demnitari investigati si, de asemenea, cu un numar mare de alesi locali trimisi in judecata.
     Doamna Kovesi a spus: "Am facut o analiza foarte serioasa a datelor statistice si am constatat ca exista de foarte multe ori o legatura intre valoarea fondului de bani pe care il administreaza persoanele care detin anumite functii publice si anumite fapte de coruptie. Ca sa va dau un exemplu, in ceea ce priveste functiile de conducere in administratia publica locala, in doi ani s-a triplat numarul persoanelor investigate si trimise in judecata. Evident ca aceste persoane aveau un buget foarte mare de administrat si acolo am constatat, din investigatiile noastre, ca s-au comis mai multe fapte de coruptie".
     In cursul anului trecut, DNA a formulat 117 cereri de comisii rogatorii in diverse state, marea majoritate dintre ele in state din Europa, doamna Kovesi afirmand ca niciun infractor nu ar trebui sa se simta in siguranta, indiferent unde si-a ascuns banii: "Sunt peste 34 de tari in care procurorii DNA au solicitat date si informatii sau au solicitat administrarea unor probe. Nu pot sa spun ca exista o tara preferata de cei care comit fapte penale, dar pot sa va spun cu siguranta ca avem relatii institutionale in foarte multe tari si, indiferent unde aceste persoane isi ascund banii, noi avem suficiente instrumente ca sa gasim acesti bani si sa-i indisponibilizam. Folosim in activitatea noastra toate conventiile internationale. Am incercat si din punct de vedere institutional sa incheiem protocoale cu institutii similare din statele membre al Uniunii Europene si nu numai, iar in activitatea noastra folosim absolut toate instrumentele internationale pentru a putea depista si pentru a confisca sau ingheta aceste sume".
     *  Compartiment propriu pentru investigatii financiare
     DNA a infiintat si a operationalizat un compartiment propriu pentru investigatii financiare, unde lucreaza politisti, specialisti, compartimentul dubland investigatiile penale. Procurorul sef DNA a precizat: "Atunci cand avem o investigatie in curs, se efectueaza in paralel si o investigatie financiara pentru a identifica bunurile care pot fi confiscate si sechestrate. Daca ar fi sa cuantific rezultatele pe care le are aceasta operationalizare a Compartimentului de Investigatii Financiare, pot doar sa va spun ca in anul 2015 peste 500 de milioane de euro au fost indisponibilizate de procurorii DNA in activitatea de urmarire penala".
     Referitor la nerecuperarea prejudiciilor de catre ANAF, in urma deciziilor judecatoresti definitive, doamna Kovesi a declarat ca explicatii pentru modul in care se executa sau nu hotararile judecatoresti definitive cred ca trebuie sa dea institutiile financiare: "Stim ca la ANAF a fost numit un nou presedinte. Sper ca vom avea mai multe informatii de acum incolo. Ce este important? Ca toate hotararile judecatoresti ramase definitive sa fie executate. In cursul anului trecut, am semnalat ca sunt 310 milioane de euro, bani care ar fi trebuit sa treaca in proprietatea statului roman. La inceputul acestui an, suma a crescut, pentru ca sunt inca 210 milioane euro care ar trebui sa fie confiscate, urmare a unor hotarari judecatoresti definitive. Nu vorbim despre niste sume doar asa ca sa dam cifre. Aceste sume sunt, de fapt, bani care trebuie sa intre in bugetul statului. Sunt banii cetatenilor si este foarte important ca statul roman sa investeasca efortul necesar si resursele pentru a recupera aceste sume de bani si, totodata, pentru a recupera si eventuale dobanzi sau eventuale produse pe care aceste bunuri si acesti bani sechestrati de-a lungul timpului le-au produs".
     Potrivit DNA, numarul restituirilor dosarelor pentru refacerea urmaririi penale si al achitarilor au scazut in cursul anului trecut. Doamna Kovesi a mentionat: "In 2013, la preluarea mandatului meu, procentul de achitari era undeva peste 14%. In prezent, procentul de achitari s-a redus la 7,6%".
     *  Kovesi: "Coruptia poate sa duca la situatii dramatice"
     Coruptia, prin efectele pe care le are, ne influenteaza foarte mult si viata si modul de trai si, intr-adevar, uneori poate sa duca la situatii dramatice, a mai spus, intr-un interviu acodat Agerpres, Laura Codruta Kovesi. Domnia sa a mentionat ca ar putea sa dea cateva exemple: "De foarte multe ori, in activitatea noastra am identificat situatii, daca ar fi sa iau sistemul sanitar, in care persoanele care ofereau mita pentru a pune pe piata un medicament trebuiau sa plateasca anumite comisioane, sa ofere mita anumite produse sau sume de bani, iar ulterior pretul mitei se regasea sau se regaseste in pretul medicamentelor. Pana la urma, cetatenii sunt cei care platesc pretul mitei in astfel de cazuri. Acest lucru se poate identifica si la alte genuri de contracte. Iata ca acest fenomen al coruptiei poate influenta atat pretul serviciilor si al produselor pe care le cumparam, dar si calitatea produselor si a serviciilor. De foarte multe ori, cei care ofera mita erau obligati sa comita alte tipuri de infractiuni. De obicei, mita se cerea sub forma unor sume de bani reprezentand procent intre 5 si 15% din valoarea contractului. De foarte multe ori, plata acestei sume trebuia sa se faca numerar si de foarte multe ori inainte de incheierea contractului si atunci multi dintre comercianti sau dintre firmele care doreau sa castige contracte in acest fel comiteau fapte de natura penala, cum sunt evaziune fiscala sau contrabanda sau alt gen de infractiuni, pentru a putea produce aceste sume de bani pe care le ofereau mita".
     Potrivit datelor statistice din anul 2015, exista de sase ori mai multi demnitari, ministri, senatori si deputati investigati si trimisi in judecata fata de anul 2012. S-a triplat numarul primarilor, al viceprimarilor, al presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene investigati si trimisi in judecata.
     Doamna Kovesi a mentionat: "Daca, in fiecare an, DNA investigheaza tot mai multe persoane si obtine un numar tot mai mare de condamnari, este evident ca, pentru a combate coruptia, se impun a fi luate si masuri preventive. DNA nu are atributii de prevenire, ci doar de investigare. Noi, ca institutie, in fiecare an investigam tot mai multe persoane, obtinem tot mai multe condamnari".   
Publicat de : ---
Data publicării: 11 Mar 2016 - 05:01
 

Link știre