Bancile analizeaza cresterea avansului pentru creditele imobiliare standard. BNR: Este evident ca acest lucru va reduce dramatic numarul posibililor beneficiari. Initiatorul legii: ?Nu tine santajul [1]

Autor: Liviu Popescu 29

.01.2016

? Bancile locale urmaresc indeaproape initiativele legislative cu impact potential asupra sectorului bancar, iar in situatia in care una sau mai multe dintre astfel de initiative vor fi promulgate, avertizeaza ca vor fi nevoite sa-si modifice conditiile in concordanta cu noile prevederi cu impact asupra accesibilitatii la creditele ipotecare si implicit la costurile acestora ? Raiffeisen Bank, care la finele anului 2014 ocupa locul patru in sistem in functie de active, a decis recent sa majoreze avansul pentru creditele ipotecare standard in lei de la 15% la 35% si pentru cele in euro de la 15% la 40% ?pana la clarificarea legislatiei cu impact in domeniul imprumuturilor cu garantie imobiliara? ? Si alte banci analizeaza diferite scenarii de modificare a politicilor de creditare imobiliare in functie de forma finala a legii darii in plata, inclusiv prin majorarea avansului solicitat in cazul creditelor ipotecare ? BNR sustine ca o crestere semnificativa a avansului va reduce dramatic numarul posibililor beneficiari. Pe de alta parte, initiatorul legii darii in plata considera ca totul este un ?santaj?. In astfel de conditii creditarea imobiliara standard ramane sub semnul intrebarii.



Daniel Zamfir, deputat PNL, initiatorul legii

?Nu tine santajul asta. Oamenii pot trai si fara credite, dar bancile nu?

Nu tine nici sperietoarea asta, eu sunt sigur ca nu va tine santajul acesta pentru ca oamenii pot trai si fara sa ia credite, dar bancile nu pot trai fara sa dea credite.

Ce-a spus Raiffeissen? Ca mareste dobanda la 35-40% si ca sisteaza programul Prima casa? Haideti sa ne aducem aminte ceva: banca asta tocmai a fost acuzata de Curtea de Conturi a Romaniei ca a deturnat banii din programul ?Banca pentru locuinte?. Totodata, Raiffeissen e campioana la clauze abuzive si are de dat inapoi milioane de euro oamenilor pe care i-a inselat. Asa ca ne bucuram foarte tare ca nu mai beneficiem de ?serviciile? lor! Este cazul sa inteleaga bancherii ca nu mai merge cu amenintari si santaje! Vor fi banci care vor da credite ipotecare cu avans mult mai mic, iar in ceea ce priveste Prima casa, va fi bataie intre banci! Isi incordeaza acum putin muschii, dar dupa aceea vor da credite. Ce sa faca altceva? Nu din asta traiesc? Numai ca acum le vine greu sa creada ca trebuie sa imparta riscul cu clientii.

 

Amendamentele asupra propunerii legislative privind Legea darii in plata

1. Se inlocuieste sintagma ?persoana fizica? cu cea de ?consumator? in sensul legislatiei protectiei consumatorului, cu scopul de a elimina de la aplicarea legii categoria ?profesionistilor?.

2.Consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului daca in termen de 30 de zile partile contractului de credit nu ajung la un alt acord.

3. Se propune majorarea termenului in care banca trebuie sa raspunda notificarii consumatorului de la 15 zile la 30 de zile pentru a da posibilitatea creditorului si debitorului sa ajunga la un acord amiabil de stingere a datoriei inainte de darea in plata.

4. Dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creantei.

5. De dispozitiile acestea beneficiaza si codebitorul sau fideusorul care au garantat obligatia debitorului principal.

 

Bogdan Olteanu, BNR:

Politicile de creditare si le stabilesc bancile

Politicile de creditare si le stabilesc bancile, si in ceea ce priveste conditiile de rambursare, termen, avans. BNR stabileste anumite praguri minimale, care sunt de natura prudentiala. De exemplu, in cazul avansului, avem niste niveluri minimale si pentru creditarea in lei, si pentru cea in valuta. Peste aceste niveluri, bancile pot decide in orice moment sa fie mai prudente in functie de circumstantele de pe piata, unele date de elemente de piata si alte date de riscuri de reglementare. La creditarea de piata, este evident ca o crestere semnificativa a avansului va reduce dramatic numarul posibililor beneficiari. Din acest motiv, BNR a si lansat o serie de avertismente in urma cu doua luni pentru ca am vazut o realitate economica. Cresterea riscurilor creditarii prin aparitia posibilitatii schimbarii conditiilor de creditare pe parcursul creditului duce la masuri prudente ale bancilor, din care cea mai simpla reactie este aceasta.

Daca bancile trebuie sa accepte darea in plata, pornind de la premisa ca sigur atunci cand dau credit ipotecar se face un anumit haircut al valorii de piata, al imobilului pus in garantie, vor folosi acel nivel al haircutului drept avans minimal pentru a-si asigura in felul acesta faptul ca ei recupereaza banii, inchid ciclul de creditare si au de unde sa dea banii inapoi deponentilor.

Obligatia bancii pana la urma este nu de a acorda un credit, ci de a reusi sa recupereze banii acordati astfel incat in orice moment sa poata sa ii ramburseze deponentilor.

 

Ce spun bancile despre posibila majorare a avansului la credite

Banca Transilvania

?Era de asteptat ca o revenire a Legii darii in plata intr-o forma care cuprinde doar modificari minime sa genereze efecte pe piata de servicii bancare. Si la Banca Transilvania suntem inca in faza in care analizam diferite scenarii de modificare a caracteristicilor produselor referitoare la creditele imobiliare si ipotecare, in functie de forma finala a legii. ?

UniCredit Bank

?UniCredit Bank nu intentioneaza sa efectueze schimbari la nivelul avansului la creditele ipotecare, in conditiile legislative actuale.?

ING Bank

Urmarim indeaproape initiativele legislative privind activitatea bancara si, in special, creditarea. Nu avem inca in plan modificarea conditiilor de creditare, dar in situatia in care una sau mai multe dintre initiativele legislative vor fi promulgate, bancile vor fi nevoite sa isi modifice conditiile in concordanta cu noile prevederi ? cu impact asupra accesibilitatii la creditele ipotecare si asupra costului acestora.

Alpha Bank

Am efectuat o prima analiza de impact, considerand forma initiala a legii privind ?darea in plata?. Confirmam ca rezultatele acestei analize de risc conduc la necesitatea ajustarii politicilor de creditare, inclusiv prin majorarea avansului solicitat in cazul creditelor ipotecare. O decizie finala va fi luata in perioada imediat urmatoare, in functie de modul in care se va contura noul cadru legislativ.

Bancpost

?Bancpost monitorizeaza in mod constant riscurile asociate produselor din portofoliu si ajusteaza conditiile de acordare ale acestora in consecinta. In masura in care apar schimbari in piata cu impact asupra nivelului de risc, vom reanaliza conditiile, urmand sa ne informam clientii si opinia publica cu privire la modificarile care vor surveni.?


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Ian 2016 - 05:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52177&titlu=Bancile_analizeaza_cresterea_avansului_pentru_creditele_imobiliare_standard__BNR___Este_evident_ca_acest_lucru_va_reduce_dramatic_numarul_posibililor_beneficiari__Initiatorul_legii__?Nu_tine_santajul_