Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, "probabil" a aprobat asasinarea lui Litvinenko, conchide o ancheta britanica [1]

Litvinenko a decedat la varsta de 43 de ani, la Londra, in 2006, la cateva zile dupa ce a fost otravit cu poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica, pe care a ingerat-o dintr-o ceasca de ceai

.

O ancheta publica referitoare la moartea acestui fost agent KGB, care s-a instalat in Marea Britanie in 1999, a fost deschisa in ianuarie 2015.

Judecatorul Sir Robert Owen a declarat joi ca este probabil ca presedintele rus Vladimir Putin sa fi aprobat asasinatul, in urma unui conflict mai vechi.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

Potrivit cotidianului The Guardian, judecatorul Robert Owen "ar putea sa faca statul rus responsabil de moartea" lui Aleksandr Litvinenko, care a decedat in 2006 intr-un spital din capitala britanica, dupa ce a fost otravit cu poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica si aproape indetectabila.

Ziarul adauga ca diplomati britanici i-au cerut deja premierului David Cameron sa nu decreteze eventuale sanctiuni ca represalii, pentru a nu compromite negocierile cu privire la razboiul din Siria.

Un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Moscova "nu este interesata" de concluziile anchetei britanice.

Insa pentru Marina Litvinenko este vorba despre finalul unei indelungi lupte pe care a dus-o cu scopul de a afla adevarul despre moartea sotului ei, in circumstante demne de un roman de spionaj de pe vremea Razboiului Rece.

Aleksandr Litvinenko a murit pe 23 noiembrie 2006, la varsta de 43 de ani. Fotografia care i-a fost facuta pe patul de moarte, in care apare fara par si descarnat, a facut inconjurul lumii.

Cu trei saptamani mai inainte, el a baut un ceai, la barul Millennium Hotel, in centrul Londrei, in compania lui Aleksei Lugovoi, un fost agent KGB (devenit intre timp FSB) care in prezent este deputat in cadrul unui partid nationalist, si a omului de afaceri rus Dmitri Kovtun.

Ancheta a permis sa fie gasite concentratii puternice de poloniu-210 in bar si mai ales pe ceasca de ceai folosita de Litvinenko.

Inca din seara intalnirii, Litvinenko - un opozant al lui Vladimir Putin care se instalase din 1999 in Marea Britanie - s-a simtit rau.

- Vladimir Putin, acuzat

Internat la terapie intensiva, la University College Hospital din Londra, el a discutat - in timpul lentei agonii - peste opt ore, in total, cu doi detectivi de la Scotland Yard, carora le-a dat detalii pretioase pentru ancheta.

Corpul lui Litvinenko, care a obtinut cetatenia britanica si s-a convertit la islam, a fost inmormantat intr-un cimitir londonez, inchis intr-un sicriu de plumb, pentru a bloca radiatiile.

O prima ancheta judiciara a analizat o posibila implicare a Kremlinului in moartea lui Litvinenko, care efectua o ancheta privind "eventuale legaturi intre Vladimir Putin si crima organizata", potrivit avocatului vaduvei.

Insa aceasta ancheta a fost blocata in urma refuzului Moscovei de a-i extrada pe Dmitri Kovtun si Andrei Lugovoi. O "ancheta publica" a preluat, la vremea respectiva, stafeta. De o amploare mai redusa, aceasta ancheta serveste doar la stabilirea faptelor, fara sa pronunte condamnari.

Ancheta s-a aplecat asupra rolului lui Dmitri Kovtun, un fost militar din cadrul Armatei Rosii care s-a reorientat catre afaceri.

Potrivit lui Robin Tam, un consilier juridic al magistratului instructor, Dmitri Kovtun i-ar fi marturisit unui prieten ca detinea o otrava extrem de scumpa si se afla in cautarea "unui bucatar" pentru a i-o administra lui Litvinenko.

Concentratii foarte mari de poloniu au fost gasite, de altfel, in lavaboul camerei N.382 de la Millennium Hotel, ocupate de catre Kovtun.

Marina Litvinenko nu are nicio indoiala: "sotul meu a fost ucis de catre agenti ai statului rus in acest prim act de terorism nuclear, in plin centrul Londrei. Acest lucru nu ar fi avut loc fara ca domnul Putin sa fie la curent si sa-si dea consimtamantul".

Vaduva lui Litvinenko, Marina, s-a declarat "foarte multumita" de raportul prezentat de Sir Owen.

"Cuvintele pe care sotul meu le-a spus pe patul de moarte, cand l-a acuzat pe domnul Putin, au fost dovedite de o Curte engleza", a declarat ea in fata Inaltei Curti de la Londra.

Marina Litvinenko a indemnat Marea Britanie sa expulzeze toti agentii de informatii rusi si sa impuna sanctiuni economice si de calatorie unor persoane, inclusiv sefului statului rus Vladimir Putin.

Ministrul britanic de Interne Theresa May urma sa prezinte, ulterior, in Camera Comunelor, pozitia Guvernului cu privire la concluziile anchetei.

Doi cetateni rusi - Andrei Lugovoi si Dmitri Kovtun - au fost acuzati de asasinarea lui Litvinenko. Ambii resping acuzatiile.

Sir Robert Owen afirma ca cei doi suspecti au actionat probabil la ordinul serviciului rus de informatii FSB de la Moscova.

"Tinand seama pe deplin de toate probele si analizele care mi-au fost disponibile, conchid ca operatiunea FSB de asasinare a lui Litvinenko a fost probabil aprobata de catre domnul Patrusev si, de asemenea, de catre presedintele Putin", scrie el in acest raport de 300 de pagini, referindu-se la Nikolai Patruse, directorul FSB de la vremea faptelor, si la seful statului rus Vladimir Putin.

Intr-o reactie fata de acest raport, Lugovoi - in prezent deputat rus intr-un partid nationalist - a catalogat, citat de agentiile ruse de presa, acuzatiile formulate impotriva sa "absurde".

"Asa cum ne-am asteptat, nu exista nicio surpriza", a declarat el.

"Rezultatele anchetei facute publice astazi (joi) confirma inca o data pozitia antirusa a Londrei, partinirea si lipsa de vointa a englezilor de a stabili adevaratul motiv al mortii lui Litvinenko", a adaugat Lugovoi.

Sir Robert Owen se declara "sigur", in acest mult-asteptat raport, ca Litvinenko a fost asasinat de catre Lugovoi si Kovtun.

Londra doreste sa-i interogheze in cadrul anchetei, insa Moscova a refuzat sa-i extradeze.

Activitatea lui Litvinenko in cadrul agentiilor britanice de informatii, criticile acestuia la adresa FSB si a lui Putin si asocierea sa cu alti disidenti rusi sunt, potrivit judecatorului, posibilele motive ale asasinatului.

A existat "fara indoiala o dimensiune personala a ostilitatii" dintre Putin si Livtinenko, adauga el.

"Sunt convins ca, in general, membri ai administratiei Putin, inclusiv presedintele insusi si FSB-ul, aveau motive sa actioneze impotriva lui Litvinenko, inclusiv de a-l ucide, la sfarsitul lui 2006", scrie Sir Robert Owen.

Folosirea izotopilor de poloni-201 este "in mod sigur un indicator puternic al implicarii statului", avand in vedere ca aceasta substanta este produsa intr-un reactor nuclear, se arata in raport.

Ancheta citeaza de asemenea marturii potrivit caroa lui Litvinenko i s-ar fi rezervat o moarte lenta, provocata de radiatii, cu scopul ca astfel "sa se trimita un mesaj".


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Ian 2016 - 05:57
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52048&titlu=Presedintele_Rusiei__Vladimir_Putin____probabil___a_aprobat_asasinarea_lui_Litvinenko__conchide_o_ancheta_britanica