CAZUL BODNARIU. O delegatie a Parlamentului Romaniei merge la Oslo pentru a discuta despre legislatia din domeniu [1]

O delegatie comuna a Camerei Deputatilor si Senatului intentioneaza sa efectueze, in perioada 18 - 20 ianuarie, o vizita oficiala la Oslo pentru a discuta cu reprezentantii Parlamentului Norvegiei despre legislatia referitoare la protectia copilului, pornind de la cazul familiei Bodnariu, a precizat, miercuri, presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului, Petru Filip

.

Presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului, Petru Filip Foto: Agerpres

"O delegatie comuna Camera Deputatilor — Senat, in saptamana viitoare, 18 — 20 ianuarie probabil, va fi la Oslo. (...) Este o actiune comuna pentru ca Norvegia este un Parlament monocameral, dar cred ca este foarte bine pentru ca legislatia priveste Parlamentul in ansamblul sau. Cred ca ar face bine pentru ambele Camere, si pentru Camera Deputatilor si pentru Senat, o discutie la fata locului pe probleme ce tin de legislatia protectiei copilului", a declarat Filip pentru Agerpres.

Citeste si: CAZUL BODNARIU. Ambasada Norvegiei ofera primele explicatii

Potrivit acestuia, Comisia pe care o conduce a intocmit, in cursul zilei de miercuri, un Memorandum privind aceasta vizita oficiala la Oslo, documentul urmand sa fie semnat de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, supus atentiei Biroului permanent si transmis presedintelui Parlamentului Norvegiei.

"Miercuri, la nivelul Comisiei pentru politica externa a Senatului, am gandit impreuna cu cei de la Directia de Relatii Externe a Senatului, o scrisoare pe care presedintele Popescu-Tariceanu urmeaza sa o semneze si sa o trimita omologului domniei sale din Parlamentul norvegian in vederea intelegerii spiritului legislatiei norvegiene, pe care noi nu o intelegem, cel putin din ceea ce vedem in prezentarea publica a prevederilor legale. Unele dintre ele sunt efectiv excesive daca ele asa sunt, legate de raporturile dintre parinti si copii, care ar putea sa provoace decaderea din drepturi a parintilor fata de copii, ceea ce ni se pare o situatie foarte grava", a precizat Petru Filip.

Acesta a adaugat ca documentul a fost redactat "in termeni foarte bine cantariti referitor la rugamintea de a deschide usile Parlamentului norvegian", pentru ca reprezentantii celor doua Parlamente sa poarte "o discutie reala, directa si corecta de ambele parti" fiind vorba despre "culturi si abordari diferite".

Presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului a tinut sa precizeze faptul ca acest Memorandum nu necesita avizul Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, fiecare Camera urmand sa aprobe separat documentul.

"La nivelul Senatului, Memorandumul cu propunerea de deplasare il face Comisia de politica externa si va fi inaintat Secretariatului General al Senatului si, ulterior, va trece de Biroul permanent. Nu este vorba de o aprobare a Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere, fiecare Camera aprobandu-si propriul lui program, propriul Memorandum al Comisiei de specialitate. Ca ulterior delegatia va fi una comuna, cu program comun acolo, asta este o chestiune deja de procedura organizatorica", a explicat Filip.

Petru Filip a adaugat ca, in opinia sa, efectuarea acestei vizite la Oslo vine ca urmare a unei discutii purtate de catre cei doi presedinti, Valeriu Zgonea si Calin Popescu-Tariceanu, in delegatia comuna parlamentara Camera Superioara a Parlamentului urmand sa fie reprezentat de senatorii Titus Corlatean (PSD) si Ben-Oni Ardelean (PNL).

"Cred ca a fost o discutie la nivelul presedintilor celor doua Camere, pentru ca problema, la un astfel de nivel, excede relatiile directe la nivelul Comisiilor de politica externa. Este vorba de mult mai mult decat o discutie care ar fi putut avea loc intre mine, de exemplu, si omologul meu norvegian. Ieri dupa-amiaza am purtat o discutie telefonica cu domnul presedinte Tariceanu si cred ca asta a fost, o discutie a celor doi presedinti in vederea luarii unei legaturi directe cu presedintele Parlamentului norvegian", a mai spus Filip.

El a mentionat ca, la nivelul Comisiei pentru politica externa din Senat, a existat "din punct de vedere politic o implicare pe aceasta problema", fiind purtata deja o discutie cu ambasadorul Norvegiei la Bucuresti.

"Si la nivelul Parlamentului se incearca realizarea unui contact direct cu lideri politici din Parlamentul Norvegiei pentru a explica, din punct de vedere al legislatiei si traditiilor romanesti, modul in care in Romania este vazuta si simtita relatia intre parinti si copii, pentru ca ne dam seama ca este o chestiune care tine de abordari diferite. (...) Cred ca prin discutii directe si corecte de ambele parti, fara ca acest lucru sa insemne o imixtiune in treburile interne ale uneia sau alteia dintre tari, putem sa incercam o armonizare fata de aceste prevederi legale", a conchis Filip.

Pe 16 noiembrie 2015, Serviciul Local de Protectie a Copilului din Norvegia a luat in custodie copiii familiei Bodnariu.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 14 Ian 2016 - 05:57
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51884&titlu=CAZUL_BODNARIU__O_delegatie_a_Parlamentului_Romaniei_merge_la_Oslo_pentru_a_discuta_despre_legislatia_din_domeniu