Cine a deschis usa inchisorilor pentru „oamenii de stiinta”. Remus Cernea: „Este o inventie a cuiva, care mi-a fost atribuita abuziv” [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Prevederea ca detinutii care scriu lucrari stiintifice in penitenciar sa poata beneficia de o reducere a pedepsei era prezenta in legislatia romaneasca inca din 1969, conform ministrului Justitiei Raluca Pruna, si a fost preluata si in legislatia noua, insa sub o forma foarte restrictiva – pentru un numar de zile de scris se acorda un numar de zile scazute din pedeapsa (2 zile de scris, 3 zile minus la pedeapsa, conform legislatiei din 2006)

. Forma legislativa care a dat insa nastere la valul de sute de „lucrari stiintifice” scrise de unii detinuti pentru a-si reduce pedeapsa uneori chiar si cu 300 de zile, dupa cum arata DNA, a aparut abia in 2013.

Atunci, in sedinta din 14 mai 2013, cineva din Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor, condusa de deputatul Nicolae Paun, de la Partida Romilor, a introdus unicul amendament la noua lege privind executarea pedepselor (254/2013): cel prin care se stabilea ca un detinut beneficiaza de scaderea a 30 de zile din pedeapsa pentru fiecare lucrare stiintifica elaborata in puscarie si publicata.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

In documentul prin care Comisia lui Paun da aviz pozitiv legii si prezinta amendamentul respectiv, nu este indicat autorul, ci doar motivarea pentru acest amendament: „pentru precizia textului si pentru o reglementare corecta, avand in vedere ca aceste activitati necesita o munca de lunga durata, de creatie intelectuala, de documentare, dificil de cuantificat”.

Un proces verbal care face sinteza acelei sedinte il indica insa drept autor al amendamentului respectiv pe deputatul independent Remus Cernea. Acesta neaga insa ca a facut acest lucru, acuzand ca procesul verbal contine date nereale, care fie au fost inventate, fie au aparut in mod eronat. Ba mai mult, Cernea sustine ca se intampla deseori astfel de situatii in Parlament, mai ales la sedintele comisiilor care nu sunt inregistrate video.

„La proiectul de lege de la punctul 4, dl. deputat Remus Cernea a propus un amendament, insusit de toti deputatii Comisiei - prin care numarul de zile scazut din pedeapsa sa fie de 30 de zile in loc de 20 de zile - cat prevedea initial proiectul. Membrii Comisiei au votat in unanimitate amendamentul propus si au acordat aviz favorabil initiativei”, arata documentul parlamentar.

„Nu este adevarat. Ceea ce scrie in acel proces verbal nu corespunde realitatii, este o inventie. Este o inventie a cuiva, care mi-a fost atribuita in mod abuziv. Nu stiu carui interes a servit”, a declarat Remus Cernea, pentru gandul.

Seful Comisiei, deputatul independent Nicolae Paun, nu a putut fi contactat de gandul pana la publicarea acestui articol. El este cel care semneaza documentul prin care Comisia pentru Drepturile Omului da aviz pozitiv propunerii legislative, cu tot cu amendamentul respectiv.

De altfel, Nicolae Paun are antecedente in ce priveste legislatia care ii favorizeaza pe detinuti, el propunand o amnistiere si gratiere in masa, care a fost respinsa de Parlament. Ba chiar Paun a initiat, alaturi de deputatul PSD Madalin Voicu, o modificare legislativa care viza chiar lucrarile scrise de puscariasi.

In februarie 2013, Nicolae Paun si Madalin Voicu au avut o propunere legislativa de modificare a vechii legi 275/2006 privind executarea pedepselor, in care se specifica faptul ca se scad 3 zile din pedeapsa pentru fiecare 2 zile muncite la elaborarea unei lucrari stiintifice sau a unui brevet de inventie. Cei doi au propus modificarea si marirea clementei – 4 zile scazute din pedeapsa la 2 zile muncite pentru o lucrare stiintifica. Propunerea a fost respinsa de Senat doua luni mai tarziu, iar Camera Deputatilor a respins-o definitiv in 2014.

Scurt istoric al legii care a dat nastere „Bibliotecii pentru hoti”

Legea 254/2013 privind executarea pedepselor a fost initiata de Guvernul Ponta si introdusa pe rolul Parlamentului la sfarsitul anului 2012, la Senat. Proiectul trimis de la Guvern continea multe prevederi care puneau in acord legislatia privind pedepsele cu inchisoarea cu noile Coduri Penale. Printre ele se numara si urmatoarea, la articolul 96, litera f, privind conditiile acordarii liberarii conditionate: „in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 20 de zile executate”.

Deci, oricate lucrari stiintifice ar fi scris un detinut in spatele gratiilor, tot doar 20 de zile si-ar fi putut scuti din pedeapsa. Legea a fost aprobata de Senat in aceasta forma relativ restrictiva si a ajuns la Camera Deputatilor, care urma sa fie for decizional, in luna mai 2013.

Aici, s-a produs momentul in care a luat nastere fenomenul care a dus la „Biblioteca pentru hoti”. Pe 14 mai 2013, Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor da aviz pozitiv si introduce un singur amendament, cel care a creat portita legislativa prin care astazi detinutii au scris nu mai putin de 430 de „lucrari stiintifice”, doar in perioada 2014-2015, conform Ministerului Justitiei.

De altfel, procesul verbal care ii pune in carca lui Remus Cernea paternitatea amendamentului-bomba specifica si faptul ca la lucrarile Comisiei au luat parte si reprezentantii Ministerului Justitiei, printre care si actualul secretar de stat Florin Motiu, fara sa fie clar daca acestia au asistat si la aprobarea acestui amendament.

Proiectul a ajuns apoi la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, unde a primit de asemenea aviz pozitiv, pe 25 iunie 2013, iar amendamentul de la Comisia lui Nicolae Paun a ramas intact, nemodificat.

Pe 26 iunie 2013, legea a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor, cu un singur vot impotriva, apoi a fost promulgata pe 19 iulie 2013 de presedintele Traian Basescu.

Remus Cernea: „Este o practica la astfel de procese verbale, sunt insirate tot felul de lucruri care nu sunt reale”

Deputatul independent Remus Cernea, reprezentant al Partidului Verde, neaga ca ar fi autorul acestui amendament si acuza ca procesul verbal care il incrimineaza contine lucruri nereale, asa cum se intampla de altfel cu multe alte procese verbale ale sedintelor Comisiilor din Parlament, mai ales in cazul celor neinregistrate video.

„Nu este adevarat. Eu stiu ca asa apare acolo, am vazut abia acum, la doi ani si jumatate de la sedinta. Acel proces verbal nu mi-a fost niciodata prezentat, nu am stiut de el. Se poate scrie acolo orice. Ceea ce scrie in acel proces verbal nu corespunde realitatii, este o inventie. Pentru mine a fost o stupefactie totala sa vad chestia aia. Astfel de procese verbale nu ne-au fost niciodata prezentate, cum ar fi fost corect. Aceasta situatie evident ca ma pune intr-o postura inconfortabila, dar va spun ca nu am nicio legatura cu acel amendament si nu este compatibil cu atitudinea mea generala pe care am demonstrat-o de-a lungul mandatului meu. Este o inventie a cuiva, care mi-a fost atribuita in mod abuziv. Nu stiu carui interes a servit. Nu vad logica unei astfel de propuneri. Si pe mine ma revolta modul in care se speculeaza aceasta portita pentru a se scadea din pedepsele unor oameni condamnati pentru coruptie”, a explicat Remus Cernea pentru gandul.

Deputatul, care intr-adevar s-a facut remarcat prin diverse initiative legislative, de la parteneriatul civil intre persoanele de acelasi sex, la unele pe teme ecologiste, sustine ca este o practica raspandita in Parlament ca procesele verbale ale sedintelor sa fie intocmite superficial.

„Felul in care sunt scrise aceste procese verbale nu corespunde realitatii intotdeauna. Va spun ca este o practica la astfel de procese verbale, si la alte comisii am vazut, sunt insirate tot felul de lucruri care nu sunt reale, pur si simplu sunt insirate pe acolo. Eu nu vreau sa acuz pe nimeni, dar va spun ca acest lucru nu corespunde realitatii. Eu am mai discutat cu colegii mei si voi depune si un amendament la Regulament (al Camerei). Daca sunt comisii in care se inregistreaza lucrarile, e totul ok, ramane undeva o inregistrare si se poate verifica. Dar la comisia noastra, la drepturile omului, lucrarile nu sunt inregistrate. Au fost situatii cand punctul meu de vedere sau votul meu nu au fost exprimate cum trebuie in procesul verbal. Uneori chiar niste amendamente nu au fost incluse. Pentru ca se lucreaza cu superficialitate, nu vreau sa acuz mai mult, sa spun ca e cineva interesat sa faca nu stiu ce. Eu voi cere ca toate sedintele comisiilor din Camera Deputatilor sa fie inregistrate, pe de alta parte sa fie specificat votul fiecarui membru, daca acesta cere in mod expres”, spune Cernea.

El sustine ca, uneori, chiar si cand sunt inregistrate video sedintele, tot apar lucruri nereale in procesele verbale si da exemplu dezbaterea de la Comisia Juridica privind proiectul privind parteneriatul civil: „Am prezentat documente de la Comisia Juridica, unde sedinta a fost si filmata, unde s-a scris ca au fost 24 de oameni si au fost 13. Pe procesul verbal scrie ca au fost 24 si scrie ca a fost un vot impotriva parteneriatului civil si au fost 13 impotriva. Dar ei au scris 24 de membri prezenti ca sa aiba cvorumul necesar. Se fac multe astfel de falsificari, uneori sunt erori”.

Bogdan Ciuca, seful Comisiei Juridice: „Nu imi mai amintesc. Nimeni nu s-a gandit ca va veni cineva cu cartea in geanta si i-o va da la vizeta”

Amendamentul care a dat nastere fenomenului „Biblioteca pentru hoti” a ajuns din mainile Comisiei lui Nicolae Paun in cele ale Comisiei Juridice, conduse de conservatorul Bogdan Ciuca, de care a trecut neatins. Acesta spune ca nu isi mai aminteste de acest amendament, din urma cu doi ani si jumatate, dar ca cel mai probabil acesta a parut benign la vremea respectiva.

„La data respectiva, probabil, cand comisia respectiva a facut amendamentul, nimeni nu s-a gandit ca va veni cineva cu cartea in geanta si i-o va da la vizeta (detinutului). Probabil cineva s-a gandit ca sunt oameni chiar pot sa produca ceva – unii pot munci sa faca piese la strung si li se scade pedeapsa, altii care au alte aptitudini pot sa scrie. Nimeni nu s-a gandit probabil si ce va urma, ca cineva va abuza de treaba aceasta”, a declarat Bogdan Ciuca pentru gandul.

Deputatul ALDE spune ca in principiu nu legea ar fi problema, ci modul in care ea este aplicata si faptul ca lipseste un regulament clar de aplicare a ei, care ar fi trebuit sa fie elaborat la nivelul penitenciarelor (de fapt un astfel de regulament exista, prin decizia 619/2011 a directorului ANP, insa este destul vag si nu impune oprelisti prea mari pentru frauda academica – n.r.).

„In primul rand ar trebui rezolvata problema printr-o procedura care sa nu dea posibilitatea fraudarii, la nivelul penitenciarelor. Omul lucreaza, preda foile in fiecare zi la ofiterul de serviciu, se face proces verbal, adica cumva sa avem certitudinea ca el e cel care scrie. Problema noastra, ca si in alte domenii, nu este textul legii, ci modalitatea de aplicare a lui. Daca s-ar gasi o procedura simpla prin care sa fiu sigur ca nu ii aduce cineva materialul si el doar sa il semneze, si ca el lucreaza efectiv si sa se stabileasca – aici e sala de lectura, vii de dimineata, pleci la ora care pleci, se consemneaza, predai foile lucrate”, explica Bogdan Ciuca.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Ministrul Justitiei desfiinteaza „Biblioteca pentru hoti” prin ordonanta de urgenta. „Este un fenomen scapat de sub control” Citeste si BIBLIOTECA PENTRU HOTI. Cine sunt cei 73 de „scriitori” din inchisorile Romaniei Citeste si RETEAUA „oamenilor de stiinta” din inchisori. Sef editura: „Majoritatea insaileaza, iar insailarile astea urmeaza sa fie completate de cineva. Nu e niciun comitet stiintific nicaieri”
Publicat de : ---
Data publicrii: 13 Ian 2016 - 06:10
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51850&titlu=Cine_a_deschis_usa_inchisorilor_pentru_aoamenii_de_stiintaa__Remus_Cernea__aEste_o_inventie_a_cuiva__care_mi_a_fost_atribuita_abuziva