Guvernul s-a sucit: schimba Legea Vanatorii, dupa protestul ciobanilor [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat miercuri, dupa sedinta de guvern, ca aplicarea articolelor din Legea vanatorii care se refera la numarul de caini si la pasunat va fi suspendata pana la 25 aprilie 2016, decizia fiind luata printr-o ordonanta de urgenta

.

De asemenea, Dan Suciu a precizat ca premierul a trimis celor doi presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului o scrisoare prin care le solicita sa vina cu solutii privind modificarea Legii vanatorii, adaugand ca exista un "interes comun" de a rezolva aceasta problema.

Marti, acelasi Dan Suciu anunta ca modificarea legii respective nu este posibila prin ordonanta de urgenta, pentru ca este vorba despre o lege organica, initiata si adoptata de Parlament. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ii solicitase anterior lui Dacian Ciolos acest lucru.

„In cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o solutie tehnica si legala, care sa rezolve problema”, a declarat marti Dan Suciu. Solutia legala, cel putin pe moment, s-a dovedit a fi chiar cea negata initial de Suciu.

Ciobanii, furiosi dupa 20 de ani de legi in vigoare

Peste 2.500 de crescatori de oi au protestat marti la Palatul Parlamentului, pe parcursul manifestatiei inregistrandu-se incidente dupa ce o parte din acestia au fortat poarta si au reusit sa intre in curte.

Principalele nemultumiri ale ciobanilor vizeaza deci limitarea numarului de caini la stana si interdictia la pasunat in perioada 6 decembrie-24 aprilie, pentru protejarea fondului cinegetic. Aceste prevederi sunt insa in vigoare din anul 2006 (initial din 1996) - cea cu cainii, respectiv din vara lui 2015 - cea cu pasunatul.

Inca de acum aproape 10 ani, Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic 407/2006 prevede la articolul 23, litera k, ca se interzice: „permiterea insotirii turmelor si cirezilor de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de 3 in zona de munte, de 2 in zona de deal si de 1 la campie. In acest numar se includ si cainii care asigura paza stanei”.

De altfel, exact aceeasi prevedere se gaseste si in legea 103/1996, deci veche de 20 de ani, la articolul 24, litera g).

Printr-o lege care a modificat-o pe cea din 2006, in luna iulie 2015 s-a introdus si prevederea legata de pasunat, la acelasi articol: „c) pasunatul animalelor domestice in terenul agricol intre 6 decembrie si 24 aprilie”.

Ciobanii au decis insa sa protesteze abia acum fata de aceste prevederi legale care le limiteaza activitatile si drepturile.

Protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au incercat sa ii opreasca sa patrunda in curtea Parlamentului. In busculada creata in incercarea manifestantilor de a intra in curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.

Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apara, fiindu-i rupt un deget in busculada creata. In urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

Reprezentanti ai protestatarilor au fost invitati la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, care s-a intrunit pentru a discuta despre nemultumirile acestora, respectiv noile modificari ale Legii vanatorii, dupa care sa propuna o serie de modificari catre Ministerul Mediului.

Citeste si Peste 2.000 de ciobani s-au infuriat la Parlament, pentru o lege veche de 10 ani. Reactia Guvernului Citeste si Interzicerea accesului adolescentilor sub 16 ani la retelele sociale, pe lista proiectelor UE Citeste si Concert la Cotroceni pe 21 decembrie, pentru medicii si pompierii de la Colectiv, urmat de un dineu
Publicat de : ---
Data publicrii: 17 Dec 2015 - 05:28
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51417&titlu=Guvernul_s_a_sucit__schimba_Legea_Vanatorii__dupa_protestul_ciobanilor