Bugetul pe 2016, VOTAT de Parlament. REPLICI Dragnea-Tariceanu: "E o mancare de carne cu varza de Bruxelles" [1]

Deputatii si senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016 si bugetul asigurarilor sociale de stat

. Liderul PSD Liviu Dragnea si seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, fosti parteneri de guvernare, au avut un schimb dur de replici in plen, dupa votul pe buget. 

Plenul reunit al Parlamentului urmeaza sa dea votul final pe proiectul legii bugetului de stat Foto: rfi.ro

Deputatii si senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016 cu 309 voturi "pentru" si 13 "impotriva".

Dupa vot, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, ca legea bugetului de stat pentru anul 2016 proiecteaza imaginea unei Romanii "de doi lei".

"Am constatat ca bugetul ne proiecteaza spre o Romanie pe care nu mi-as dori-o, o Romanie de rangul doi, la periferia UE, o Romanie furnizoare de forta de munca ieftina, aproape ca o tara de lumea a treia. Acest lucru este intarit si de spusele binecunoscute ale ministrului de Finante. Mi-as fi dorit un buget asa incat sa vad, in anii urmatori, o altfel de Romanie: o Romanie prospera, care se apropie de nivelul de viata mediu al UE. Ni se propune insa o Romanie de doi lei, o Romanie in care oamenii pot sa fie platiti cu doi lei", a afirmat Tariceanu, in discursul sustinut in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat, totodata, premierului Dacian Ciolos sa aiba in vedere masura majorarii salariului minim la 1.200 de lei.

"Subiectul salariului minim nu face obiectul direct al bugetului, dar poate sa fie rezultatul unei decizii a Guvernului. Dar cred ca aici aceasta formula nefericita ne-a pus pe multi pe ganduri, pentru ca ne dam seama ca sunt unii inalti responsabili in Romania de astazi care nu inteleg, probabil, care este rolul tarii noastre in UE. Noi vorbim despre o Romanie puternica si despre o Uniune Europeana omogena. Nu putem vorbi despre o Romanie puternica cu salarii de doi lei. (...) Domnule prim-ministru, va cer in fata Parlamentului sa considerati la modul cel mai serios majorarea salariului minim la 1.200 lei, in asa fel incat Romania sa nu mai fie atractiva pentru investitori din cauza salariilor scazute", a mai spus presedintele Senatului.

CITESTE SI  Ministrul Finantelor: PENSIILE SPECIALE nu au fost luate in considerare la constructia bugetului

Calin Popescu Tariceanu a adaugat ca, in opinia sa, actualul buget "condamna Romania la stagnare si la un rol minor" pe care ALDE nu il poate accepta.

"Mi-as fi dorit ca acest buget sa fie construit cu totul si cu totul altfel. Bugetul se construieste pornind de la obiectivele de dezvoltare ale Romaniei. (...) Vrem sa facem un sector de sanatate modern, un sector energetic performant, o economie competitiva care sa duca Romania cat mai aproape de criteriile reale de convergenta? Ei bine, pornind de la aceste deziderate se construieste bugetul. Bugetul nostru este construit exact invers. Ministerul Finantelor strange solicitarile diferitelor ministere si le da mai mult sau mai putin in functie de influenta pe care o are fiecare. Acesta este bugetul pe care l-am votat azi si este regretabil acest lucru, fiindca mi se pare ca bugetul seamana mai degraba cu un fel de mancare cu carne cu varza. E poate varza de Bruxelles, dar nu ma incanta lucrul asta", a sustinut Tariceanu.

 

Nu in ultimul rand, el a spus ca regreta faptul ca votul exprimat, miercuri, asupra proiectului bugetului de stat pentru anul 2016 reflecta "rolul pe care Parlamentul si-l asuma, (...) un rol care este din ce in ce mai decorativ prin faptul ca pune pe primul rand viteza".

"Avem, in ultima vreme, multe inovatii politice — Guvern tehnocrat, acum facem dezbaterile dupa vot. Va atrag atentia ca dezbaterile, in mod normal, aveau loc inainte de vot si explicatia votului era oarecum secundara. Imi asum vina de a nu fi fost prezent mai devreme in sala, pentru ca eu imi imaginam ca azi suntem totusi la cea mai importanta dezbatere politica intr-un an, pe legea fundamentala a bugetului, lege care ar fi trebuit sa ne dea o imagine clara pe care acest Guvern o are pentru viitorul Romaniei. Ar fi trebuit sa desenam prin buget ce fel de Romanie vrem", a mai spus Tariceanu.

Proiectul legii asigurarilor sociale de stat, adoptat

Plenul reunit a adoptat miercuri si proiectul legii asigurarilor sociale de stat pe 2016 cu 290 de voturi "pentru", 3 abtineri si 15 voturi impotriva".

Dupa vot, presedintele PSD Liviu Dragnea si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu au avut un schimb de replici foarte acid plecand de la nemultumirea social-democratilor ca partenerii de la ALDE au votat impotriva bugetului asigurarilor sociale.

"Noi am votat acest buget in primul rand pentru ca ceea ce ne-a interesat pe noi, ca pensiile sa creasca cu 5%, sa se intample si se intampla prin acest vot. De asemenea, nu pot sa nu constat ca partenerii nostri de coalitie au votat impotriva maririi pensiilor cu 5%, cei de la ALDE. Nu inteleg de ce, nu inteleg nici ce inseamna 'buget varza cu carne', nu inteleg, daca Guvernul nostru ar fi ramas pe acest proiect de buget tot varza cu carne era? Sunt profund dezamagit de faptul ca partenerii nostri de coalitie au votat impotriva maririi pensiilor", a spus Dragnea dupa votul pe proiectul legii asigurarilor sociale in plenul Parlamentului.

CITESTE SI Dacian Ciolos, dupa ultimatumul lui Dragnea: Guvernul va lua o decizie privind SALARIUL MINIM pana la sfarsitul anuluiIn replica, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a spus ca bugetul in ansamblu este prost dar celor de la ALDE le pare bine ca pensiile pot fi majorate.

"Am constatat cu neplacuta surprindere suprinderea colegului meu ante-vorbitor. Sa stiti ca votul pe bugetul asigurarilor sociale nu poate fi disociat de votul pe bugetul in ansamblu. Bugetul in ansamblu este prost. Ne pare bine ca putem majora pensiile cu 5%, ne pare bine ca putem sa promovam o serie de alte masuri cu carcater social, dar nu putem sa spunem ca bugetul in ansamblu e prost si un buget din cadrul lui este bun. Aceasta este semnificatia votului si v-as ruga sa nu faceti extensii de interpretare nepotrivite si care nu concorda cu intentia noastra", a spus Tariceanu.

Discursul lui Ciolos

Dacian Ciolos a aratat, in interventia sa din plen, ca "e pacat ca uitam ce si-a asumat clasa politica impreuna cu presedintele legat de importanta Apararii".

"Tin sa va reamintesc ca propunerea pentru Aparare nu are nicio legatura cu sanatatea. Bugetul pentru Aparare nu face decat sa reflecte o decizie pe care ati luat-o.  Educatia, sanatate, cercetarea sunt obiective clar asumate, in ciuda faptului ca a trebuit sa lucram cu materialul pe care l-am gasit. Am tinut cont de decizii pe care in mod legimit acest Parlament le-a luat, altfel structura ar fi fost alta. Speram sa lasam pentru 2017 un proiect de buget care sa reflecte (...).

Bugetul Romaniei este o responsabilitate comuna, a Guvernului si Parlamentului. Aplicarea lui este a Guvernului, dar sper eu ca, in cursul acestui an, prin deciziile pe care le veti lua, sa tineti cont de aceasta responsabilitate comuna.

Doresc sa clarific problema cu irigatiile pt ca dl Tariceanu a atins o parte sensibila personala. Faptul ca nu am pus o suma imensa nu inseamna ca nu este o prioritate. Noi am pornit de la o executie realista si daca aceasta suma va fi utilizata vom cauta resurse la rectificari pentru a pune mai mult. Suma pe care am pus-o este una realista fara a o considera o suma absoluta", a spus Ciolos.

Ulterior, Dacian Ciolos a spus ca se bucura ca avem buget intr-un timp relativ scurt.

"Au fost discutii intense. Astazi, in fata Parlamentului, am reconfirmat ceea ce am spus deja. Am lucrat cu materialul pe care l-am gasit la dispozitia noastra in momentul in care Guvernul s-a instalat. Nu puteam face reforme bugetare profunde intr-un timp scurt fara sa periclitam stabilitatea bugetara in Romania. Daca n-ar fi fost adoptat bugetul repede, am fi riscat foarte mult. Pe de alta parte, am urmarit sa punem in aplicare decizii pe care Parlamentul le-a luat, atat in ceea ce priveste Codul Fiscal, cat si maririle de salarii, dar am tintit clar anumite obiective pe care acest Guvern le are si din punct de vedere bugetar, ma gandesc la educatie, sanatate, cercetare si investii.

Sunt constient ca nu este suficient sa pui anumite cifre in dreptul unor obiective. Ele trebuie executate si pe asta ne vom concentra in saptamanile si lunile urmatoare, pe o executie bugetara care sa corespunda cu ceea ce a fost decis astazi.

Va asigur ca vom face toate eforturile care ne sunt permise legal si administrativ pt a asigura o transparenta cat mai mare a executiei bugetare si a modului in care sunt folositi banii pentru ca cetatenii sa stie pe ce sunt cheltuiti banii publici.  Ministrii au finalizat planurile de masuri sectoriale. Pana la sfarsitul acestei saptamani le vom trimite Parlamentului si vom incepe in Guvern sa discutam despre aceste propuneri si prioritati. Le vom transpune intr-un calendar de aplicare si care va fi transparent din ianuarie."

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat, marti, pe articole si cu anexele aferente, proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor, numarul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse — 309.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 17 Dec 2015 - 05:28
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51400&titlu=Bugetul_pe_2016__VOTAT_de_Parlament__REPLICI_Dragnea_Tariceanu____E_o_mancare_de_carne_cu_varza_de_Bruxelles__