Legea ANTIFUMAT a fost adoptata. Spatiile publice in care va fi INTERZIS sa aprinzi o tigara [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Propunerea legislativa, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie, initiate de deputatul PSD Aurelia Cristea

.  Cel mai important face referire la definirea spatiilor publice inchise, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate aceste locuri.

Mai exact, prin noua formulare, prin “spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Practic interdictia vizeaza toate cluburile, barurile si restaurantele.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, inclusiv taxiuri, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor, fumatul este permis numai in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Camera pentru fumat», «Loc pentru fumat».

Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

Savarsirea unei noi contraventii la prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii

In Romania, 89 de oameni mor in fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe ora. Asta inseamna ca „la fiecare 15 minute, un roman moare din cauza fumatului. 50% din fumatorii de acum vor muri de boli legate de fumat daca nu renunta”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

Citeste si Senatorul Dan Sova, ARESTAT PREVENTIV. Instanta a admis recursul DNA
Publicat de : ---
Data publicrii: 16 Dec 2015 - 05:37
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51347&titlu=Legea__ANTIFUMAT_a_fost_adoptata__Spatiile_publice_in_care_va_fi_INTERZIS_sa_aprinzi_o_tigara