Partidele mici fac jocurile mari in coalitia guvernamentala [1]

Alianta PNL-PD e dependenta de partidele mici din preajma pentru proiectele ei politice de schimbare a presedintilor Camerelor Parlamentului si a presedintilor de consilii judetene membri PSD. Dincolo de aceste prioritati ale PNL si PD, la mijloc este de fapt o realitate pe care zilele trecute liderul PD, Emil Boc, a numit-o preluarea definitiva a puterii.

Cele mai contradictorii sunt, in aceasta privinta, UDMR si PC care, desi fac parte din Coalitia aflata la guvernare, au propriile lor optiuni pe aceste subiecte. Aceste micute partide au si propriile interese, pe care doresc sa le promoveze in schimbul votului lor care face sa treaca si programul de guvernare, dar si intentiile Aliantei DA.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy neaga ca partidul din care face parte s-ar desparti de Alianta in ceea ce priveste schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

"Nu ne-am distantat de Alianta. Am spus doar ca nu e o urgenta cu doua saptamani inainte de sfarsitul sesiunii parlamentare". El a declarat insa ca la inceputul lunii septembrie, cand se vor verifica mandatele tuturor celor cu functii de conducere in cele doua Camere, problema va fi reluata. Asadar schimbarea lui Nastase si Vacaroiu nu constituie o prioritate pentru UDMR. Grija acestora se indreapta, asa cum e usor de inteles, spre statutul minoritatilor aflata in acest moment la comisii. UDMR spera ca pana la sfarsitul sesiunii aceasta lege sa treaca de Senat.

Calin Popescu Tariceanu a preluat, impreuna cu liberalii, temele fostei CDR si vrea sa rezolve proprietatea, sa faca lustratie si sa reformeze Justitia.

De promptitudinea cu care Alianta va raspunde solicitarii UDMR in privinta legii minoritatilor ar putea depinde si atitudinea UDMR fata de schimbarea conducerii celor doua Camere. In schimb, Frunda a reconfirmat disponibilitatea UDMR de a schimba legea administratiei locale in sensul schimbarii presedintilor de consilii judetene cu majoritate simpla, iar nu cu doua treimi din voturile din consiliile respective. Cerinta de schimbare cu doua treimi din voturi i se pare disproportionata lui Frunda si chiar necorespunzatoare Constitutiei. Daca, potrivit Constitutiei, presedintele tarii poate fi schimbat cu majoritate simpla, a argumentat Frunda, de ce presedintii de consilii judetene nu ar putea fi schimbati la fel?

Si purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a adus acelasi argument in privinta amanarii discutarii art. 25 din Regulamentul de functionare a Camerei Deputatilor, referitor la revocarea din functie a presedintelui acestui for. Si anume, a declarat deputatul conservator, acel articol nu era o prioritate si va fi discutat in septembrie. Pozitia partidului in aceasta privinta nu s-a schimbat insa. "Nu vrem sa croim un regulament pentru o persoana sau un partid politic, ci un regulament care sa fie valabil indiferent ce partid se afla la putere", a declarat deputatul.

Conservatorii doresc ca revocarea presedintelui Camerei sa aiba loc doar in cazul in care acesta ar incalca prevederile Constitutiei, ar aduce prejudicii de imagine institutiei sau ar impiedica buna ei functionare. Altfel spus, Nastase poate sta linistit dinspre zona PC.

Dan Voiculescu sustine, in numele PC (PUR), ca este de acord cu mai toate propunerile Aliantei DA pana la un punct - sa nu-si taie legatura cu PSD.

Desi conservatorii au si ei cateva proiecte de lege la care vor avea nevoie de sprijinul Aliantei, Bogdan Ciuca sustine ca acestea nu sunt obiect de troc politic sau de negociere.

Dar si mai dificila e pozitia conservatorilor in teritoriu, unde multi dintre presedintii PSD de Consilii judetene au reusit sa se suie pe scaune cu ajutorul voturilor de la fostul PUR. Probabil tocmai de aceea purtatorul de cuvant al partidului nu a dorit sa prezinte o pozitie pe aceasta chestiune.

Un alt pion important in ecuatie este gruparea de 14 deputati plecati din PRM si condusi de Corneliu Ciontu. Acesta a declarat ca nu vrea sa se pronunte deocamdata nici pe chestiunea schimbarii presedintilor de Camere si nici pe cea a schimbarii presedintilor de Consilii judetene.

Motivul e clar: Ciontu are propriile interese. Cu alte cuvinte, are prioritati care constau in aprobarea constituirii unui grup parlamentar propriu, dar si ramanerea sa in functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Ciontu a recunoscut ca atitudinea Aliantei in ceea ce priveste aceasta solicitare va cantari in luarea deciziilor ulterioare ale grupului despre care Ciontu a anuntat ca isi va depune in cateva zile actele si semnaturile pentru recunoastere ca Partid Popular. Gruparea lui Ciontu a inceput deja negocierile cu Alianta pentru formarea unui grup parlamentar, dar nu la nivel de lideri si de angajamente ferme.

Marko Bela cere, in numele UDMR, adoptarea legii minoritatilor si infrastructura decenta in regiunea dominata de etnia pe care o reprezinta.


In schimb, Ciontu spune ca nu a negociat votarea impotriva motiunii de cenzura, desi, initial, spunea ca nu va sustine un demers menit sa darame Guvernul, pentru ca ar fi pusa sub semnul intrebarii integrarea in UE.

Curtat de ambele parti, PRM profita de ocazie pentru a pune bete in roate dorintei lui Corneliu Ciontu de a constitui un grup parlamentar independent si pentru a-l debarca pe acesta din calitatea de vicepresedinte al Camerei Deputatilor. In prezent, C.V. Tudor joaca la doua capete, promitandu-le aliatilor sprijin pentru revocarea lui Nastase din fruntea Camerei numai daca acestia ii satisfac pohta, in timp ce in paralel PSD il momeste cu aceeasi oferta.

Primul deziderat a fost atins, majoritatea membrilor comisiei de regulament al Camerei Deputatilor aproband joi in principiu neconstituirea grupului independent, schimbarea lui Ciontu in functia de vice ridicand insa probleme din cauza opozitiei unor parlamentari aliati, dornici sa-l mai aiba cu ceva la mana pe tribun. De aici si jocul dublu al liderului PRM.

"Sunt unii care se incapataneaza sa-l pastreze in functie. E treaba lor", a declarat ieri liderul PRM, respingand insa ideea contactelor duble purtate cu cele doua tabere politice. Tribunul sustine ca Nastase l-a repudiat pe Ciontu pentru ca acesta i-ar fi inselat asteptarile si nu ar fi reusit "puciul" dorit in PRM.
Publicat de : Clement Sava, M.V.
Data publicării: 18 Iun 2005 - 09:58
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5133&titlu=Partidele_mici_fac_jocurile_mari_in_coalitia_guvernamentala