Comisiile reunite de afaceri europene dezbat marti mandatul premierului la Consiliul European [1]

”Birourile Permanente reunite au hotarat, astazi (luni-n

.r), sa fie sesizate comisiile reunite de afaceri europene. In cazul in care comisiile avizeaza favorabil proiectul de mandat, acesta ramane acelasi cu cel care a fost depus de premierul Ciolos. In cazul in care in comisiile de afaceri europene exista vreo modificare la proiectul de mandat pe care l-a inaintat premierul Ciolos catre Parlamentul Romaniei, aceasta modificare se va face prin hotararea Parlamentului, intr-o eventuala reuniune in plen a celor doua Camere”, a declarat vicepresedintele Camerei Deputatilor Ludovic Orban, la finalul sedintei de luni a Birourilor Permanente Reunite.

Premierul Dacian Ciolos va prezenta marti, la ora 15.00, comisiilor de afaceri europene ale Parlamentului mandatul cu care va reprezenta Romania la Consiliul European de la Bruxelles.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a solicitat, in sedinta Birourilor Permanente Reunite sa existe dezbatere in plen a mandatului lui Dacian Ciolos in cazul in care comisiile reunite de afaceri europene avizeaza favorabil proiectul de mandat inaintat de premier, insa propunerea sa nu a intrunit sprijinul conducerii Parlamentului.

In conditiile in care conducerea Parlamentului a dispus ca o eventuala dezbatere in plen sa aiba loc doar in cazul in care in comisiile de afaceri europene exista vreo modificare la proiectul de mandat pe care l-a inaintat premierul Ciolos, Tariceanu a spus ca se instituie o "practica gresita" care incalca legea si decizia Curtii Constitutionale, precum si practica democratica si europeana potrivit careia toate statele dezbat mandatul cu care premierul merge la Consiliul European.

Presedintele Senatului a invocat Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene si decizia 449/2013 a CCR prin care judecatorii au stabilit ca prevederile actului normativ sunt conforme Constitutiei, respingand sesizarea presedintelui.

El a spus ca, potrivit legii si deciziei CCR, atunci cand presedintele deleaga atributiile premierului privind participarea la Consiliul European, seful Executivului "este dator sa se adreseze Parlamentului cu un proiect-propunere de mandat, ceea ce s-a si intamplat, pentru ca acesta sa il aprobe". "Asta inseamna o hotarare a Parlamentului", a mai spus Tariceanu.

In virtutea controlului parlamentar, a mai sustinut Tariceanu, Parlamentul dobandeste o putere decizionala, in baza deciziei CCR. El a insistat ca decizia conducerii Legislativului este gresita, diminuand rolul Legislativului, cu atat mai mult cu cat la CE de iarna vor fi discutate probleme importante, cum ar fi migratia, care necesita o dezbatere publica ce nu a avut loc pana acum. Presedintele Senatului a mai spus ca, daca Parlamentul va continua in aceasta maniera, atunci nu trebuie sa se mai mire nimeni ca are o imagine proasta.

Birourile Permanente Reunite au decis cu noua voturi ”pentru” si sapte ”impotriva” sa trimita proiectul de mandat al premierului Dacian Ciolos in atentia comisiilor reunite de afaceri europene.

Presedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Ciolos sa participe la Reuniunea Consiliului European care va avea loc la Bruxelles in perioada 17-18 decembrie, a informat vineri Administratia Prezidentiala.

Subiectul participarii la reuniunile Consiliului European a facut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atat intre fostul presedinte Traian Basescu si fostul premier Victor Ponta, cat si intre Klaus Iohannis si Victor Ponta.


Publicat de : ---
Data publicrii: 08 Dec 2015 - 05:28
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51135&titlu=Comisiile_reunite_de_afaceri_europene_dezbat_marti_mandatul_premierului_la_Consiliul_European