Sebastian Lazaroiu: „Ruperea Aliantei avantajeaza PD“ [1]

Juramintele de credinta, cel putin pina in 2008, ale democratilor fata de liberali ar putea fi suspectate de nesinceritate inclusiv din perspectiva sociologica, potrivit uneia dintre concluziile extrase din analiza celui mai recent sondaj CURS, facuta de Sebastian Lazaroiu, directorul institutului.

PD va creste, PNL va avea de prevenit propria disparitie, PSD va evolua strict dependent de declansarea cu adevarat a luptei anticoruptie, UDMR ar putea sa intre in faza dispersarii in celelalte partide, PRM va reusi, cel mult, sa treaca pragul, iar PC este condamnat sa gaseasca o solutie printr-o fuziune. Aceasta este previziunea pe care o face pentru 2008 sociologul Sebastian Lazaroiu, directorul institutului CURS, care a scos pe piata un sondaj ce descrie PD pe o dinamica de crestere. Daca protocolul Aliantei a fost parafat cu raportul de 1,3/1 in favoarea PNL, in martie, democratii erau cotati de sondaje la egalitate, pentru ca acum sa fie prezentati ca incepind sa-i depaseasca sensibil pe colegii liberali.
Curentul popular, bazinul nemultumirilor generale

„Cind spui PD, spui presedintele Basescu, cind spui PNL, spui premierul Tariceanu, dincolo de faptul ca a fost si o strategie a PD de a sta in umbra. Dar, mult mai mult decit aceasta strategie, in cresterea PD a contat enorm, poate peste 80%, capitalul de incredere al lui Traian Basescu, pe care incepe sa il transfere fostului sau partid. Cred ca nu este un accident, cred ca este o tendinta pe termen lung, iar raportul de forte o sa se schimbe progresiv in favoarea PD-ului“, explica Lazaroiu. Argumentul invocat de seful CURS se leaga de schimbarea doctrinei democratilor. „Curentul popular, fara a fi nici macar o doctrina, este unul inclusiv, pentru ca aduna si grupuri de la stinga, si mai dinspre dreapta. Intr-un fel, PD repeta miscarea din ’95 – ’96, pe vremea lui Roman, cind s-a situat intre CDR si PDSR. De data asta insa, ambitiile sint mult mai mari, pentru ca PD vrea sa capitalizeze si nemultumirile fata de PSD, dar, mai departe, si fata de Alianta. Pe termen lung, toate nemultumirile si fata de trecuta guvernare, si fata de aceasta se pot capitaliza in acest curent popular, al carui lider real este presedintele Basescu“, descilceste Lazaroiu comportamentul dur al presedintelui Basescu la adresa PNL.
„PNL are nevoie de lider“

Tendinta remarcata de analisti este confirmata de Lazaroiu. „PNL va fi asociat cu guvernarea, cu pretul la gaze, la medicamente, cu raportul de tara din toamna al Comisiei Europene, dinspre care vestile nu sint foarte bune. In acest timp, tot ce e asociat cu partea de Justitie, anticoruptie, arestari, o sa cada in curtea lui Basescu si a PD, unde sint Internele. Asistam la o situatie in care PNL a luat locul PNTCD-ului si urmeaza aceeasi tendinta. Cine ar fi spus, in 2000, ca PNTCD nu va mai intra in Parlament si nu va mai intra nici in 2004?“, anticipeaza o posibila evolutie directorul CURS. Ceea ce ar putea opri tendinta rapida de scadere a PNL ar fi schimbarea liderului. In caz contrar, continuarea tendintei democratilor de a se distanta de aliatii liberali, spune Lazaroiu, ar crea conditiile si ar putea grabi pe termen mediu si lung ruperea Aliantei.
PSD, in bataia Justitiei

„PSD ramine la un scor bun, 28% reprezinta un procent bun pentru un partid intrat in opozitie si cu problemele cunoscute. In conditii normale, nu poate scadea sub scorul asta, dar daca o sa inceapa ceea ce se doreste a fi un bilant al fostei guvernari si vor incepe arestarile pe la Parchet, atunci PSD va incepe sa simta caderea“, previzioneaza Lazaroiu. Cu amendamentul ca Mircea Geoana „are un capital de incredere foarte bun fata de esecurile din trecut“, fiind cotat de CURS al doilea dupa Basescu.
Publicat de : Mihaela Ganet
Data publicării: 17 Iun 2005 - 08:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5096&titlu=Sebastian_Lazaroiu__&_#8222_Ruperea_Aliantei_avantajeaza_PD&_#8220_