Cristina Guseth, despre audierea de la Parlament: Prestatia mea a fost slaba [1]

Cristina Guseth, cea care a fost nominalizata initial de premierul Dacian Ciolos pentru portofoliul de la Justitie, dar care a fost retrasa ca urmare a prestatiei sale in fata Comisiilor reunite ale Parlamentului, a postat, marti seara, pe Facebook, un mesaj in care a explicat ca, desi nu are studii juridice, a crezut ca poate face fata ca ministru al Justitiei reprezentand cetateanul justitiabil, fara Facultatea de Drept, care isi doreste sa vada anumite progrese in acest sistem

.

Cristina Guseth a avut o prestatie aspru criticata in fata comisiilor reunite ale Parlamentului in momentul audierii pentru primirea avizului de numire in functia de ministru al Justitiei

Cristina Guseth, aspru criticata in ultimele zile pentru ca a acceptat propunerea de a fi ministru al Justitiei, cu toate ca nu are studii de specialitate, a explicat ca a avut buna-credinta si ca a crezut ca experienta manageriala a lucrului cu magistratii o va ajuta sa duca la capat cu bine mandatul de un an la Ministerul Justitiei.

"M-am dus cu buna-credinta la audieri. Aveam de partea mea experienta manageriala a lucrului cu magistratii si institutiile sistemului judiciar. Am fost animata de dorinta de a reprezenta intr-un mandat provizoriu, de doar un an, agenda cetateanului, a justitiabilului care nu are studii de drept, dar isi doreste procese mai scurte, integritate in randul magistratilor si combaterea coruptiei. Legile si institutiile, prevederile legale nu sunt un scop in sine, ci sunt in slujba acestor obiective.

Prestatia mea a fost slaba si imi cer scuze tuturor celor la asteptarile carora nu m-am ridicat. Le multumesc celor care m-au sustinut si celor care m-au criticat cu buna-credinta si ii asigur ca, dincolo de acest esec personal, voi continua sa sustin, din afara sistemului judiciar statul de drept, integritatea in viata publica si lupta impotriva coruptiei.Ii urez succes doamnei Raluca Pruna, un profesionist desavarsit, in eforturile de a creste increderea cetatenilor in domnia legii in Romania", a scris Cristina Guseth pe profilul sau de Facebook.

Cristina Guseth a fost reatrasa de la Ministerul Justitiei dupa miezul noptii. "Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarat sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineata voi inainta conducerii Parlamentului o noua propunere.", a anuntat Dacian Ciolos pe Facebook.

Cristina Guseth fusese avizata cu 41 de voturi "pentru", sase voturi "impotriva" si sase abtineri. Ea a fost audiata de membrii comisiilor juridice, pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii si pentru drepturile omului culte si minoritati din Camera Deputatilor si Senat si de cei din Comisia pentru constitutionalitate, libertati civile si monitorizarea executarii hotararilor CEDO din Senat.

Ministrul propus al Justitiei, Cristina Guseth: Problema ca NU SUNT ABSOLVENTA de DREPT poate fi DEPASITA

Cristina Guseth a declarat in fata membrilor celor sapte comisii ca se afla acolo in calitate de director al Freedom House, organizatie alaturi de care au fost importanti actori din Justitie.

Guseth a spus ca, timp de 25 de ani, a aparat statul de drept, iar din 1997 a derulat proiecte menite sa sprijine reforma in justitie, inclusiv in domeniul confiscarii extinse.

"Stiu ca am o problema, si anume ca nu sunt un absolvent al Facultatii de Drept. Sunt un absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii. Aceasta problema, insa, cred ca poate fi depasita si poate fi depasita pentru ca, in momentul de fata, sistemul juridic din Romania nu se mai afla in 2004-2005. Este un moment diferit. CSM are rolul de a asigura independenta sistemului juridic si de a asigura aceste probleme. Eu, ca ministru al Justitiei, voi genera strategii, politici publice si voi incerca sa continui reforma care este atat de mult solicitata in momentul de fata", a spus Cristina Guseth.

Ea a adaugat ca, in trei tari din Europa, ministrii Justitiei nu sunt absolventi ai Facultatii de Drept. "In Franta, este un economist, in Marea Britanie, un jurnalist de la The Times si in Suedia, un chimist. Deci, ceea ce ma recomanda pentru asta este reputatia pe care am construit-o de-a lungul a 25 de ani in ceea ce priveste apararea statului de drept in Romania", a mai spus Guseth.

Guseth a spus ca a ajuns sa cunoasca problemele din sistem prin intalnirile pe care le-a avut cu judecatori, procurori si ofiteri de politie judiciara, in cadrul proiectelor derulate.

Guvernul Ciolos: Borc, Guseth si Bostan, trei nume controversate in echipa noului premier VIDEO

In continuare, ea si-a enumerat obiectivele, care se refera la: imbunatatirea managementului in sistem, operationalizarea Agentiei pentru recuperarea bunurilor indisponibilizate, transparenta si meritocratie in selectia magistratilor, consolidarea rolului ICCJ in ce priveste unificarea jurisprudentei, cresterea implicarii societatii civile, imbunatatirea conditiilor din penitenciare, sporirea capacitatii instantelor si parchetelor si atragerea de fonduri europene.

Intrebata daca are in vedere modificarea prevederilor din Codul penal si Codul de procedura penala declarate neconstitutionale, Guseth a raspuns ca va consulta toti actorii sistemului judiciar: ICCJ, DNA, profesiile liberale, intr-o dezbatere publica transparenta.

Intrebata daca va pleda pentru eliminarea taxei de timbru, Guseth a raspuns ca stie ca aceasta poate descuraja accesul la justitie si ca nici nu ajunge sa fie folosita in domeniu, astfel ca si-ar dori sa faca ceva si urmeaza sa vada ce in functie de consultari.

Remus Cernea a intrebat-o daca ar sustine o legislatie pentru recunoasterea cuplurilor formate din persoane de acelasi sex, conform unei decizii CEDO din iunie si asa cum exista deja in alte state membre.

Cristina Guseth a raspuns ca si aici s-ar impune o consultare publica, iar, daca romanii isi vor spune clar cuvantul, atunci va avea si ea o pozitie.

Deputatul Eugen Nicolicea (UNPR) a intrebat-o la randul sau ce inseamna sistem juridic si ce inseamna sistem judiciar, iar, dupa ce i-a raspuns ca sistemul judiciar este format din entitatile care infaptuiesc justitia, in timp ce "juridic" are o acceptiune mai larga, Guseth i-a mai spus: "Domnule Nicolicea, daca vreti sa demonstrati ca nu sunt jurist, nu, nu sunt jurist".

"Este foarte important ca presedintele sa aiba imunitate pe perioada mandatului"

Guseth s-a aratat pusa in incurcatura atunci cand deputata ALDE Steluta Cataniciu i-a adresat intrebari cu privire la sistemul de imunitati.

"Ce intelegeti prin sistem de imunitati si cum doriti in mod concret sa il revizuiti? Care este procedura pe care urmeaza sa o aplicati? Statul de drept pe care il aparati de 25 de ani, de cine il aparati?", a intrebat-o Cataniciu.

Guseth a raspuns ca pentru a functiona un stat in regim democratic este foarte important ca presedintele sa aiba imunitate pe perioada mandatului, apoi a intrebat-o pe Cataniciu daca se refera la imunitatea in cazul cercetarii penale, adaugand ca este de parere ca politicienii trebuie sa aiba imunitate doar pentru declaratiile politice.

Klaus Iohannis: "Dacian Ciolos a avut libertatea de a-si alege echipa". Ce asteptari are de la noul Guvern

Cataniciu a insistat si i-a mai pus o data intrebarea cum se revizuieste sistemul de imunitati, prin ce procedura, moment in care senatorul PSD Serban Nicolae a aplaudat-o.

"Suntem in momentul in care formam un guvern pentru a depasi o criza de incredere. S-a facut acest program de guvernare, nu am ajuns sa facem proceduri", a raspuns Guseth, Cataniciu spunandu-i in replica: "Aveti impresia ca puteti vorbi de o criza de incredere cand dumneavoastra va prezentati asa la o audiere?".

Spre finalul audierii, Serban Nicolae i-a spus Cristinei Guseth ca mai are sansa sa renunte la nominalizare, fiind aplaudat de cativa colegi.

Vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Ciprian Nica (PSD), a propus intreruperea audierilor si luarea unei pauze pentru consultari, fara presa, propunerea fiind aprobata.

Dupa vot, Guseth le-a declarat jurnalistilor ca a indurat o experienta "umilitoare", dar ca, odata ajunsa ministru, va face tot posibilul pentru elaborarea unor proiecte de viitor pentru justitia romana.

"Da, a fost o situatie in care eu am simtit o energie negativa impotriva mea si, in pofida acestui lucru si a unei experiente extrem de dificile, va trebui sa colaborez si sa ma supun puterii legislative in statul roman. In acele momente treci prin toate etapele, te gandesti la tine, la ce simti, dar te gandesti si la impactul pe care poate sa il aiba ceea ce o sa faci in viitor. Si atunci a trebuit sa iau decizia destul de repede", a spus Cristina Guseth.

Andrei Baciu, propus ministru al Sanatatii, a fost RETRAS de pe lista noului Guvern

Intrebata daca s-a simtit intimidata de senatorii juristi aceasta a raspuns: "Nu sunt pregatita, dar o sa ma pregatesc. Pentru mine o sa fie mult mai greu, eu nu sunt pregatita in sensul faptului ca nu am educatie juridica, dar tocmai de asta eu cred ca acolo pot reprezenta justitiabilul. Si el trebuie sa inteleaga aceste legi, legea nu este apanajul unor oameni cu experienta juridica, legea se aplica. Eu voi reprezenta acesti oameni si voi face un efort suplimentar ca sa inteleg si sa iau decizia buna".

Intrebata de ce s-a blocat la intrebarea senatoarei Catanici privind imunitatile, Guseth a aratat: "Da, acolo m-am blocat (...) Ce ati vazut ca s-a intamplat, deci acolo m-am blocat si am uitat de imunitatea despre care tot vorbim pe care o au in caz de perchezitie, de arest preventiv, imunitatea pe care o au parlamentarii".

Intrebata daca i-a fost teama sa le spuna in fata ca ei sunt cei vizati atunci cand se vorbeste de imunitate, Cristina Guseth a admis ca "nu poti sa le spui in fata, pentru ca totusi cu oamenii acestia trebuie sa colaborezi", "Si atunci, da, mi-a fost greu sa le spun lucrul acesta, deci nici macar nu mi-a trecut prin cap... deci m-am blocat pe intrebarea aceea pe imunitate, foarte adevarat", a adaugat ea.

Guseth a mai precizat, intrebata cum va gestiona elaborarea de proiecte de lege beneficie justitiei, ca va veni cu experti in Parlament sa sustina aceste proiecte, din moment ce ea nu are pregatire juridica.

"La minister voi face proiecte care sa duca la consolidarea reformei din sistemul judiciar, care il deranjeaza atat de mult pe domnul Nicolicea. Am experienta, ca dovada ceea ce am facut, am lucrat cu institutii din sistemul judiciar si am avut rezultate. Deci experienta de a face proiecte si de a obtine rezultate am. Experienta manageriala am. Nu sunt jurist", a mai spus ministrul propus.

Cristina Guseth, propusa de premierul desemnat Dacian Ciolos pentru postul de ministru al Justitiei, este de 17 ani director al fundatiei Freedom House Romania.

Cristina Guseth, in varsta de 56 de ani, a absolvit in 1983 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Politehnica Bucuresti, iar dupa Revolutie a urmat cursuri de comunicare la Emerson College (Atena).

Aceasta a initiat si coordonat programe de pregatire pentru jurnalisti si manageri de presa si a coordonat programul scolii BBC in Romania.

Din 1998, este director al Freedom House Romania, ONG cu credibilitate in zona de integritate si politici anticoruptie, recunoscut datorita rapoartelor sale anuale in ceea ce priveste "stadiul democratiei" in aproape toate tarile lumii.

Dacian Ciolos s-a razgandit: COMASAREA alegerilor va fi SCOASA din programul de guvernare 

Cristina Guseth a elaborat ghiduri de bune practici, indeosebi in domeniul achizitiilor publice. Ea a fost initiatorul si liantul grupului de editori care au fondat Biroul Roman de Audit al Tirajelor.

In anul 2007, Freedom House Romania si fostul ministru al Justitiei Monica Macovei erau acuzati de catre ministrul de Justitiei de la acea vreme, Tudor Chiuariu si de fostul procuror-general adjunct al Parchetului National Anticoruptie (PNA) de presupuse ilegalitati comise in legatura cu efectuarea auditului privind Strategia anticoruptie.

In septembrie 2007, Adrian Miclescu, fostul adjunct al sefului PNA (actual DNA), actual avocat, sustinea ca raportul de audit al Freedom House din 2005 a fost realizat de "poeti, filologi, persoane care nu aveau notiuni de procedura penala si de ceea ce inseamna circuitul unui dosar". Miclescu mai declara atunci ca auditul a fost facut la comanda politica si a fost realizat de trei experti ai Freedon House care au dovedit lipsa de profesionalism, ”manifestand o evidenta tenta impotriva PNA, fara sa cunoasca institutia, procedura penala, aspectele tehnice”.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a lansat si el la acea vreme acuzatii foarte grave la adresa predecesorului sau Monica Macovei si a unor membri ai societatii civile in legatura cu modul in care a fost realizat auditul privind Strategia anticoruptie, realizat de catre Freedom House.

Aceste controverse au culminat cu depunerea de catre Ministerul Justitiei, in octombrie 2007, a unei plangeri penale la Parchetul instantei supreme impotriva Monicai Macovei si a auditorilor, iar noua luni mai tarziu unitatea de parchet decidea neinceperea urmaririi penale fata de fostul detinator al portofoliului de la Justitie, Monica Macovei, in cazul licitatiei pentru auditul privind Strategia anticoruptie, realizat de catre Freedom House, temeiul inchiderii cazului fiind acela ca "fapta nu exista".


Publicat de : ---
Data publicrii: 18 Noi 2015 - 05:25
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=50758&titlu=Cristina_Guseth__despre_audierea_de_la_Parlament__Prestatia_mea_a_fost_slaba