Conducerea Camerei împiedică Parchetul să verifice averile a treisprezece foști deputați [1]

Conducerea Camerei Deputaților a refuzat, ieri, să răspundă solicitării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București de a-i pune la dispoziție copiile declarațiilor de avere a 13 foști deputați, depuse de aceștia la începutul și sfârșitul mandatului.

Într-o notă depusă la Biroul Permanent, secretarul general al Camerei, Mihai Unghianu, precizează că declarațiile de avere ale parlamentarilor depuse la începutul legislaturii 2000-2004 au caracter confidențial.

După ce au studiat o notă a secretarului general al Camerei Deputaților, Mihai Unghianu, membrii din conducerea acestui for legislativ au amânat pentru ședința de luni luarea unei decizii cu privire la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București de a-i pune la dispoziție copiile declarațiilor de avere a 13 foști parlamentari. În documentul înaintat Biroului Permanent, Unghianu arată că declarațiile de avere depuse la începutul legislaturii 2000-2004 au, potrivit Legii 115/1996, caracter confidențial. Totodată, el menționează că aceleași declarații își păstrează caracterul de confidențialitate și în conformitate cu Legea anticorupție 161/2003, deoarece ele au fost depuse până la intrarea în vigoare a acestui act normativ. Prin toate aceste precizări, însă, Mihai Unghianu nu face altceva decât să recomande conducerii Camerei refuzul de a da curs solicitării venite din partea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, fapt ce i-ar împiedica pe procurori să facă verificările averilor celor 13 foști parlamentari.
„Aici intervine o problemă de aplicare a legii. Cum ar putea începe cercetările, dacă procurorii nu au acces la toate documentele, indiferent dacă au sau nu caracter confidențial?”, a declarat Katalin Kibedi, secretar de stat în Ministerul Justiției. Kibedi a precizat că prevederile legale invocate de secretarul general al Camerei, referitoare la caracterul de confidențialitate al declarațiilor de avere, sunt valabile până când începe implicarea organelor de cercetare.
De cealaltă parte, Unghianu susține că precizările pe care le-a făcut sunt cuprinse în lege și că singurul care poate decide în cazul solicitării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București este Biroul Permanent al Camerei. „Dacă Biroul Permanent va decide să trimită copiile declarațiilor de avere, le va trimite Parchetului cu caracter confidențial, iar Parchetul va hotărî dacă le face publice”, a spus Ungheanu. În același timp, el consideră incorectă cererea venită din partea Parchetului. „A venit de la un procuror, nici nu mai știu cum îl cheamă. Mi se pare incorect”, a spus secretarul general al Camerei, referindu-se, de fapt, la Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, George Bălan.

Sunt 13 pentru că așa a vrut instanța

„Există o asemenea lucrare pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (PCAB) și o alta la Înalta Curte de Casație și Justiție, la Comisia pentru cercetarea averilor. Noi am fost sesizați de Înalta Curte cu privire la declarațiile de avere pentru 13 deputați, potrivit competenței noastre”, ne-a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al PCAB, procurorul Viviana Ciucă.

Vinovați de neactualizarea declarațiilor de avere în termen legal

Cei 13 foști deputați, cu privire la care Parchetul a făcut solicitarea, nu și-au actualizat declarațiile de avere, conform Legii anticorupție, în termen de 15 zile de la încetarea mandatului. Prin urmare, procedura de control al averii se declanșează din oficiu. Cei care au sesizat această situație au fost reprezentanții Institutului pentru Politici Publice (IPP), în urma unei monitorizări a modului în care parlamentarii din vechea și actuala legislatură au respectat prevederile legale privind declarațiile de avere. Printre cei 13 se numără Mădălin Voicu, Alexandru Sassu, Vlad Nădejde, Ileana Stana Ionescu, Ștefan Cazimir. Lista întocmită de IPP este însă mult mai lungă. Directorul de programe al Institutului, Adrian Moraru, a apreciat că invocarea de către Mihai Unghianu a caracterului de confidențialitate este „o aberație”. „Confidențialitatea este pentru muritorii de rând – presă, ONG-uri. Parchetul, instanțele, însă, au voie să vadă documentele pentru a face investigații. Cum ar vrea să verifice declarațiile de avere? Pe ce? Dacă sunt secrete profesionale, Parchetul nu are cum să le dezvăluie unor terți”, a arătat Moraru. Secretarul Camerei, Mihai Unghianu, a dat același răspuns, redus la invocarea caracterului de confidențialitate, și în cazul unei cereri similare venite din partea Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Acest organism solicita copiile declarațiilor de avere ale foștilor deputați Gheorghe Suditu, Ștefan Pășcuț și Nicolae Enescu, precum și mențiunea dacă cei trei au beneficiat de autoturism de serviciu pe perioada mandatului.
Publicat de : Raluca DUMITRIU
Data publicării: 16 Iun 2005 - 07:48
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5067&titlu=Conducerea_Camerei_impiedica_Parchetul_sa_verifice_averile_a_treisprezece_fosti_deputati