Sanse aproape zero pentru motiunea PSD [1]

Motiunea de cenzura pe care PSD intentioneaza sa o depuna la Parlament are foarte putine sanse de reusita. Alianta D.A. a reusit sa mobilizeze mult mai multe voturi decit PSD si PRM la un loc. UDMR, PC, grupul minoritatilor si cel al lui Ciontu voteaza alaturi de PNL si PD.

Cu tot cu sustinerea celor de la PRM, sint foarte putine sanse de succes pentru motiunea de cenzura pe care PSD intentioneaza sa o depuna in Parlament cu privire la modul in care guvernul a decis sa treaca prin legislativ pachetul de legi cu privire la proprietate si reforma Justitiei. Grupurile parlamentare ale partidelor din coalitia de guvernare vor sustine in totalitate guvernul si vor da un vot negativ motiunii opozitiei. „Vom vota contra motiunii. Este o hotarire a grupului, deci votul va fi uniform in cadrul senatorilor UDMR“, ne-a asigurat Peter Eckstein. Aceeasi pozitie a fost sustinuta si de viceliderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Attila Varga, care crede ca, desi „in politica lucrurile se schimba de pe o zi pe alta“, el „banuieste“ ca nu exista pericolul ca partidul din care face parte sa-si schimbe optica in citeva zile. Penelistii si pedistii se pot bizui si pe votul parlamentarilor lui Dan Voiculescu. „Vom vota alaturi de coalitia de guvernare, cu care avem un protocol“, spune liderul deputatilor PC, Bogdan Pascu. Si grupul lui Corneliu Ciontu de la Camera Deputatilor a decis sa dea o mina de ajutor guvernului.
Supararea Opozitiei

Desi motivul politic pentru care PSD initiaza motiunea este neconstitutionalitatea asumarii raspunderii de catre guvern pe un asemenea pachet legislativ, parlamentarii PSD si PRM sint suparati foc pe guvernanti pentru ca nu le-au luat in considerare amendamentele trimise pe marginea celor doua pachete legislative. Din cele peste 100 de amendamente trimise in numele celor doua grupuri parlamentare ale PSD, guvernul a acceptat doar sase. Mai putin norocosi, peremistilor le-a fost admis un singur amendament din cele 49 trimise de catre cele doua grupuri parlamentare si 30 trimise in nume personal de senatori si deputati PRM. Prin comparatie, guvernul a admis aproape toate amendamentele trimise de partidele din coalitie, ba chiar si pe cele ale grupului lui Ciontu.
Aritmetica esecului

Constitutia spune ca motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din totalul deputatilor si senatorilor si se dezbate tot in sedinta comuna, la trei zile de la data la care a fost prezentata. Desi PSD ar avea numarul necesar de semnaturi pentru a lovi cu motiunea in guvern, este foarte greu sa il si doboare, deoarece, adunati, parlamentarii PSD, cei ai PRM si doi senatori independenti plecati din PSD ar aduna doar 207 voturi. Mult prea putine in comparatie cu cele 259 pe care le-ar aduna partidele din coalitie, plus minoritatile, plus grupul lui Ciontu.
Publicat de : Raul Balogh
Data publicării: 16 Iun 2005 - 07:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5053&titlu=Sanse_aproape_zero_pentru_motiunea_PSD