Motiune de cenzura in Republica Moldova: Guvernul de la Chisinau a fost demis. REACTIA MAE [1]

Guvernul Strelet din republica Moldova a fost demis cu voturile fractiunilor PSRM, PCRM si PD, in urma unei motiuni de cenzura inaintata de catre comunisti si socialisti

. Motiunea a intrunit 65 de voturi. Liberal-democratii au votat impotriva, iar liberalii s-au abtinut.

Premierul Republicii Moldova Valeriu Strelet Foto: gandul.info

UPDATE: ''MAE considera ca, in contextul complex din vecinatatea estica, stabilitatea Republicii Moldova trebuie sa fie prima prioritate dupa care sa se ghideze in acest moment actiunea tuturor fortelor politice responsabile. In egala masura, in acest context, trebuie sa prevaleze mandatul pro-european incredintat de cetateni la alegerile legislative din noiembrie 2014, reconfirmat la alegerile locale din iunie 2015. Pe aceasta baza, MAE exprima asteptarea formarii cat mai rapide a unui guvern capabil sa puna in aplicare, in mod coerent si consecvent, un program construit pe asigurarea stabilitatii Republicii Moldova, remedierea dificultatilor socio-economice curente si avansarea pe traseul european, in interesul cetatenilor Republicii Moldova'', se arata intr-un comunicat MAE transmis joi .

UPDATE. Republica Moldova a ramas fara Guvern. Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Strelet a fost votata de 65 de deputati, impotriva au fost 18 parlamentari.

Liderul PDM, Marian Lupu, a indemnat deputatii din partidele propeuropene si pe cei neafiliati sa se aseze la masa de negocieri in vederea formarii unei noi majoritati parlamentare stabile.

Parlamentul a examinat azi motiunea de cenzura impotriva Guvernului Strelet, semnat si depus saptamana trecuta de catre 42 de parlamentari ai fractiunilor PSRM si PCRM. Acestia ii reprosau lui Valeriu Strelet detasarea de atributiile constitutionalesi il suspecteaza de implicare in acte de coruptie.

Sunt demis pentru ca nu i-am raspuns la telefon lui Plahotniuc

„Am inteles ce scenariu se pregateste inca de la 17 octombrie, atunci cand mi-a telefonat de doua ori Plahotniuc, dar am refuzat sa raspund. Nu am ce sa discut cu el si i-am transmis acest lucru si domnului Candu”, a declarat Strelet.

Potrivit acestuia, Plahotniuc a decis sa-l demita din cauza ca isi doreste „pastrarea actualului sistem”, deoarece doar in aceste conditii „pot fi trase sforile”.

UPDATE: Partidul Democrat din Moldova sustine motiunea de cenzura impotriva Guvernului Strelet. Anuntul a fost facut de presedintele PDM, Marian Lupu. 

Totodata, Lupu a anuntat ca PDM va participa la formarea unei aliante pro-europene si i-a indemnat pe depudati sa negocieze cat de curand posibil pentru asigurarea unei majoritati parlamentare. 

UPDATE: Premierul Valeriu Strelet sustine ca Republica Moldova este un stat capturat, insa refuza sa spuna de catre cine.

Intrebat in timpul dezbaterii motiunii de cenzura cum comenteaza articolul secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, privind starea de captivitate a Republicii Moldova, Strelet i-a dat dreptate oficialului european.

„Anumite entitati care trebuie sa fie independente deseori se acopera cu umbrele politice. Atunci cand le convine, zic ca au primit comenzi, dar nu au primit. Iar atunci cand nu le convin, raspund invers. Institutiile trebuie sa fie libere de orice influenta politica. De ce se doreste demisia actualului Guvern, cand s-au trasat obiective clare: resetarea luptei anticoruptie, situatia cu Aeroportul? Daca comisia va spune „nu”, atunci va fi „nu” si vom explica de ce. Aceste actiuni se incearca a fi curmate exact in momentul cand dau rezultate”, a Declarat Valeriu Strelet.

El i-a indemnat pe deputati sa nu voteze motiunea de cenzura.

„Ieri am pregatit un plan de guvernare. Avem anumite probleme si nu voi face referinta la un partid sau altul. Fiecare din partidele de la guvernare isi are partea sa de responsabilitate. Institutiile independente ale statului trebuie sa fie libere de orice influenta politica. Daca doriti ca institutiile de stat sa nu fie capturate, nu votati motiunea de astazi si veti vedea”, a punctat Strelet.

Parlamentari PSRM si PCRM ii reproseaza lui Valeriu Strelet detasarea de atributiile constitutionale si il suspecteaza de implicare in acte de coruptie. Potrivit Regulamentului Parlamentului, motiunea de cenzura se adopta cu votul a cel putin 51 de parlamentari. Parlamentul de la Chisinau are 101 membri, iar actuala coalitie guvernamentala dispune de 50 de mandate in Parlament.

Citeste si: Republica Moldova: Fostul premier Iurie Leanca ar putea reveni in fruntea Guvernului

In cazul in care documentul va fi respins, deputatii socialisti si comunisti, semnatarii acestei motiuni, nu vor putea initia, in cadrul aceleiasi sesiuni parlamentare, o noua motiune de cenzura pe acelasi motiv, scrie Publika.md.

Iar, in cazul adoptarii documentului, primul-ministru va prezenta in termen de cel mult trei zile, sefului statului, demisia Guvernului.

Nici precedentele cabinete de ministri nu au scapat de motiuni de cenzura. Acestea au fost depuse de catre deputatii comunisti. In urma unei motiuni, a picat Guvernul Filat. Executivul condus de Iurie Leanca a rezistat insa de trei ori.

Criza politica de la Chisinau a reizbucnit odata cu arestarea fostului premier, liberal-democratul Vlad Filat in dosarul legat de disparitia unui miliard de dolari din conturile a trei banci moldovenesti, dintre care una de stat. Imediat, socialistii si comunistii, aflati in opozitie, au depus o motiune de cenzura. Semnatarii motiunii de cenzura il acuza pe premierul Valeriu Strelet ca l-ar apara pe fostul sau sef de partid si premier, Vlad Filat, invinuit de coruptie.

Partidul Socialistilor a anuntat ca, joi dimineata, va organiza un mars si o demonstratie de protest in fata Parlamentului.

Din coalitia de guvernare de la Chisinau - considerata prooccidentala - fac parte trei partide: Partidul Democrat, condus de Marian Lupu (fost membru al Partidului Comunistilor inainte de 2009), Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu si Partidul Liberal-Democrat, din care provine premierul Valeriu Strelet si care trece printr-o criza odata cu arestarea liderului sau, fostul premier Vlad Filat.

Parlamentul de la Chisinau are 101 membri, iar pentru ca motiunea de cenzura sa treaca ar fi nevoie de 51 de voturi. Actuala coalitie guvernamentala dispune de 50 de mandate in Parlament.


Publicat de : ---
Data publicrii: 30 Oct 2015 - 05:36
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=50350&titlu=Motiune_de_cenzura_in_Republica_Moldova__Guvernul_de_la_Chisinau_a_fost_demis__REACTIA_MAE