Președinții Radio și TVR au fost demiși [1]

Începând de ieri, Televiziunea și Radioul public nu mai au conducere. Dorința noii puteri de a scăpa de Valentin Nicolau și Dragoș Șeuleanu a devenit realitate, chiar în condițiile în care raportul comisiei de anchetă asupra instituțiilor nu a intrat în dezbaterea Parlamentului și e posibil să nu intre niciodată.

Plenul celor două Camere ale Parlamentului, reunite în ședință comună, au respins, cu majoritate de voturi, rapoartele de activitate și conturile de execuție bugetară ale Societății Române de Televiziune (SRTV) pe anii 2003 și 2004, decizie care, implicit, duce la demiterea membrilor Consiliului de Administrație al SRTV, inclusiv a președintelui-director general. Numai că parlamentarii nu au avut sastisfacție deplină deoarece Valentin Nicolau își prezentase demisia cu o zi înainte.
De menționat că, în ședința comună de ieri, s-au îngrămădit nu mai puțin de trei rapoarte de activitate ale SRTV, respectiv pe anii 2002, 2003 și 2004.
Raportul pe 2002, care a avut raport favorabil din partea Comisiilor de cultură, a fost adoptat cu 233 de voturi "pentru" și 103 abțineri. Nu același lucru s-a petrecut cu Raportul pe 2003, pentru care comisiile au dat aviz de respingere, iar plenul s-a conformat. Scorul a fost 243 de voturi împotriva Raportului și 103 abțineri. Aceeași soartă a avut-o și raportul pe 2004, care a fost respins și el cu un scor de 244 "pentru" respingerea Raportului și 104 favorabile.
Comisiile de cultură din Senat și Camera Deputaților au apreciat că, în 2004, reflectarea opiniilor politice s-a făcut în mod dezechilibrat în cadrul emisiunilor și programelor televiziunii publice, acesta fiind unul dintre motivele principale de respingere a Raportului. Un alt motiv l-au reprezentat unele distorsiuni precum nerespectarea reglementărilor legale cu privire la regimul achizițiilor publice, neclare în privința prețului și plății prestațiilor, neclarități cu privire la banii din publicitate și lipsa eficienței controlului financiar preventiv.
De menționat că în favoarea menținerii actualului Consiliu de Administrație al SRTV au fost doar parlamentarii PSD. Deputatul Dan Mihalache a acuzat schimbarea celor două consilii de administrație - SRR și SRTV -, decizie luată pe criterii politice, Parlamentul trebuind doar să îndeplinească o formalitate. Mihalache a afirmat că legislativul se află într-o situație hilară, nefiind în stare să discute concluziile Comisiei speciale de anchetă a activității SRR și SRTV deoarece, în principal, lucrările acesteia nu au fost conduse cu bună-credință de parlamentarii coaliției. Deputatul PSD a acuzat Puterea că vrea să transforme SRR și SRTV într-o "mașină de propagandă, care să mascheze tensiunile sociale" și că perioada de interimat va bulversa activitatea celor două instituții.
De partea cealaltă a baricadei, deputatul PD Valentin Iliescu susține că numirea lui Valentin Nicolau în fruntea televiziunii publice a dus la subordonarea politică a acesteia față de PSD.
Deputatul UDMR Kelemen Hunor a pledat pentru modificarea legii de organizare și funcționare a SRR și SRTV, pentru care a și depus o inițiativă legislativă. Potrivit acesteia, funcțiile de președinte și de director general la cele două instituții ar urma să fie separate. Directorul general ar urma, potrivit lui Hunor, să fie un profesionist, numit prin concurs, care să răspundă, în principal, de activitatea managerială.
Raportul SRR pe 2004 a avut aceeași soartă, fiind respins cu 243 de voturi în favoarea respingerii, 116 împotrivă și 2 abțineri.
Problema cea mai importantă este cine va asigura interimatul celor două instituții pe timpul verii, dat fiind că nu mai este timp suficient ca până la vacanța parlamentară să se numească noi conduceri. Oricum, spre deosebire de Valentin Nicolau, care a părăsit prin demisie funcția de președinte al SRTV, Dragoș Șeuleanu, prezent ieri la propria "decapitare", va mai funcționa vreme de câteva zile, până când i se va găsi înlocuitor.
Publicat de : Cornelia Drăghici
Data publicării: 15 Iun 2005 - 07:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5013&titlu=Presedintii_Radio_si_TVR_au_fost_demisi