Mineriada iese si denunta Iliesciada [1]

Miron Cozma a fost pus in libertate, ieri, de Judecatoria Craiova. Instanta a apreciat ca fostul lider al minerilor a fost reincarcerat abuziv in decembrie anul trecut, dupa ce Ion Iliescu a anulat decretul prin care l-a gratiat, de teama prejudiciilor.

Eliberarea lui Cozma este de fapt efectul intirziat, dar direct, al gratierii pe care fostul presedinte Ion Iliescu i-a acordat-o acum aproape sase luni, dupa al doilea tur de scrutin, dar inainte de a parasi Cotroceniul, si pe care i-a revocat-o a doua zi, speriat de reactiile negative ale opiniei publice fata de acest „gest de clementa“. Practic, magistratii craioveni au anulat mandatul de executare a pedepsei, in baza caruia Cozma a fost arestat pe 17 decembrie 2004, la citeva ore dupa ce Iliescu emisese un decret de revocare a gratierii. Instanta a dispus ca Miron Cozma sa fie „eliberat de indata, in afara de cazul in care nu este arestat intr-o alta cauza“.
Joaca de-a decretele

Istoria gratierii lui Cozma incepe inca din momentul in care Ion Iliescu, aflat la cel de-al treilea mandat de presedinte al Romaniei, a afirmat ca pedeapsa de 18 ani aplicata lui Cozma pentru mineriada din 1991 i se pare cam mare. In 2003, Miron Cozma i-a adresat o cerere de gratiere, la care Iliescu nu a raspuns imediat, ci abia un an si jumatate mai tirziu, in penultima zi pe care urma sa o petreaca la Cotroceni.

Pe 16 decembrie 2004, in „Monitorul Oficial“ a fost publicat Decretul 1164/2004, semnat de presedintele Ion Iliescu si contrasemnat de primul-ministru Adrian Nastase, prin care erau gratiate pedepsele a 46 de detinuti, unul dintre ei fiind fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. „Au avut si mineriadele motivatiile lor, au fost miscari de revendicari sociale“, a explicat atunci Ion Iliescu. In aceeasi zi, Cozma a fost eliberat din penitenciarul Rahova si a plecat la Timisoara, unde il astepta familia sa. Gestul lui Iliescu a stirnit reactii vehemente in tara si consternare pe plan international. Totodata, gratierea a subminat negocierile de formare a guvernului de catre partidul in care tocmai se pregatea sa revina si a deschis calea spre guvernare Aliantei D.A. Ca urmare a presiunilor, Iliescu s-a razgindit si a spus ca a savirsit o eroare. Astfel, a doua zi, pe 17 decembrie, in „Monitorul Oficial“ a aparut un al doilea decret, 1173/2004, prin care se revoca decretul de gratiere initial. Politistii au pornit in cautarea celor care fusesera deja eliberati, iar citeva ore mai tirziu, Miron Cozma revenea in celula pe care o parasise numai pentru o singura zi.
Robinetul cu gratiati

In ianuarie 2005, avocatii sai au contestat mandatul de executare emis de Judecatoria Sectorului 5, care a servit la reincarcerarea lui Cozma. Dupa sase luni de tergiversari si declinari de competenta de la o instanta la alta, dosarul a ajuns la Judecatoria Craiova, care a admis, ieri, contestatia. Prin acelasi procedeu au fost eliberati intre timp si alti „gratiati“ ai decretului din decembrie, printre care Valentino Acatrinei - fost judecator condamnat pentru luare de mita, si Petre Isac - primul consilier guvernamental condamnat pentru fapte de coruptie. Potrivit avocatului lui Cozma, Adrian Roseti, dintre cele 46 de persoane gratiate de Iliescu in decembrie anul trecut, doar 16 mai sint astazi in detentie, majoritatea fiind eliberate conditionat.
Inca doi ani

La 15 februarie 1999, Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat pe Miron Cozma la 18 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat in timpul mineriadei din 1991, miscare pe care a condus-o in calitate de lider sindical al minerilor din Valea Jiului. Mineriada din 1991 a provocat caderea guvernului condus de Petre Roman, ales in 1990.

In timp ce isi ispasea pedeapsa pentru mineriada din 1991, Miron Cozma a fost judecat si pentru mineriada din 1999 si a fost condamnat, in prima instanta, la o pedeapsa de 10 ani de inchisoare. Sentinta nu este insa definitiva si nu a fost pusa inca in executare, dosarul aflindu-se in faza recursului la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care urmeaza sa se pronunte in acest caz pe 22 iunie. Avocatul Adrian Roseti ne-a declarat ca, daca instanta suprema mentine aceasta condamnare, pedeapsa de 10 ani se va contopi cu cea de 18 ani pentru mineriada din 1991. Potrivit Codului Penal, daca sentinta de 10 ani ramine definitiva, din noua pedeapsa se scad anii de inchisoare pe care i-a executat deja in baza primei condamnari, cea pentru care a fost gratiat. In acest caz, Miron Cozma risca sa fie din nou inchis, urmind sa execute diferenta de pedeapsa dintre cei 10 ani ce ar urma sa-i primeasca si cei opt deja executati, adica inca doi ani de inchisoare.
15 ani dupa

Printr-un ciudat joc al intimplarii, Miron Cozma este eliberat din inchisoare exact la 15 ani de la prima mineriada la care a participat in calitate de lider sindical - si a treia in ordine cronologica - cea din 13-15 iunie 1990. In ultimele luni, Cozma a fost audiat de mai multe ori de procurorul Dan Voinea si in dosarul acestei mineriade, dupa ce, saptamina trecuta, acelasi procuror l-a pus sub invinuire si pe Ion Iliescu in acelasi dosar.
Minerii se scuza

Sefii ligilor sindicatelor miniere si-au cerut, ieri, scuze public, in numele minerilor participanti la mineriadele de la inceputul anilor ’90. „Le cerem scuze victimelor si dorim ca aceste evenimente sa nu se mai repete niciodata“, a spus Zoltan Lakatu, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului. In ceea ce priveste eliberarea lui Cozma, Lakatu considera ca Justitia si-a spus cuvintul, insa a refuzat sa faca alte comentarii cu privire la acest subiect. Pe de alta parte, Ionut Popescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Meridian, spune ca este normala eliberarea lui Cozma. „Am colaborat bine cu acesta si banuiesc ca nu este singurul vinovat. A stat destul in inchisoare“. Conform acelorasi surse, Cozma nu va mai face niciodata parte din Liga Minerilor: „Din cite am inteles, nu mai vrea sa se intoarca in Valea Jiului“. (C.H.)
Miron Cozma: „Am facut puscarie pe dosarul lui Iliescu“

Oprit de ziaristi in poarta Penitenciarului Rahova, cu voce tremurinda si lacrimi in ochi, Miron Cozma l-a atacat ieri dur pe fostul presedinte Ion Iliescu ridicind-o in slavi, in acelasi timp, pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, in care a spus ca are incredere. „Am facut puscarie pe dosarul lui Iliescu“ a spus Cozma sugerind ca oamenii din jurul acestuia ar fi trebuit sa fie inchisi in locul sau iar mineriadele sa se numeasca „iliesciade“. Acuzatiile lui s-au oprit si asupra lui Emil Constantinescu, pe care l-a invinuit ca nu a facut lumina in cazul mineriadelor din 1990 si 1991. Despre Petre Roman si Ion Iliescu el a afirmat ca au organizat mineriada din 1991, vorbind in acelasi timp si despre un anumit rol al lui Adrian Sirbu in aceste evenimente. Cozma a adus acuze si unor ziare sau posturi de televiziune privind reflectarea incorecta in presa a faptelor savirsite in acei ani. Despre liderul studentilor de atunci, Marian Munteanu, el a declarat ca era sa fie omorit de mineri pentru ca l-ar fi imbratisat, dar ca ulterior a fost dezamagit de Munteanu. Liderul minerilor din Valea Jiului a spus ca regreta evenimentele de atunci si a cerut scuze celor care au avut de suferit de pe urma lor. Referindu-se la venirea minerilor la Bucuresti, fostul lider a declarat ca minerii au fost prostiti.

Proaspatul eliberat din penitenciar nu a recunoscut in fata ziaristilor ca ar avea vreo legatura cu diversi oameni care au avut probleme cu legea cum ar fi fratii Camataru, Fane Spoitoru sau Zaher Iskandarani, conform relatarilor din presa in decursul timpului. Amintind ca are interdictie din partea justitiei de a ramine in Bucuresti, Cozma a spus ca se va retrage la Timisoara unde isi va intilni familia, promitind ca va spune tot adevarul despre mineriade. La iesirea din penitenciar, Miron Cozma a fost asteptat de avocatul sau Roseti. (V.S.)
Publicat de : Narcis Iordache
Data publicării: 15 Iun 2005 - 07:39
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5009&titlu=Mineriada_iese_si_denunta_Iliesciada