Tăriceanu cere, azi, încrederea Parlamentului [1]

Deputații și senatorii se vor întruni azi, în ședință comună, Executivul urmând să își asume răspunderea în fața Parlamentului asupra pachetului legislativ privind proprietatea și reforma în justiție.

Conform noii Constituții, parlamentarii opoziției pot depune moțiune de cenzură până în data de 20 iunie, urmând ca aceasta să fie dezbătută pe 22 iunie.
Tot în ședința de azi, parlamentarii vor dezbate rapoartele comune ale Comisiilor parlamentare de cultură privind activitatea SRTV și SRR, precum și numirea de noi membri în unele comisii comune.
După ce, la învestire, Cabinetul Tăriceanu a cerut sprijinul Parlamentului, iată că, după șase luni de guvernare, care întâmplător coincid cu analizele pe care a promis să le facă președintele Băsescu, vine, astăzi, din nou în fața celor două Camere reunite pentru a-și asuma răspunderea pe un pachet cuprinzând 17 legi care vizează mai multe domenii. Astfel, în pachet sunt conținute patru legi privind reconstituirea proprietății urbane, opt legi referitoare la reconstituirea proprietății funciare, trei legi care se referă la reforma în justiție și, ca măsuri adiacente, alte două acte normative care privesc Codul Fiscal și Codul Penal. Deși, în varianta care a fost publicată inițial pe site-ul Guvernului, figura și a 18-a lege, referitoare la modificarea Legii drepturilor de autor și drepturilor conexe, Executivul a renunțat la includerea acestui act normativ în cadrul pachetului.
Decizia de asumare a răspunderii pe acest conglomerat de legi este contestată de PSD. În acest context, președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase, a făcut mai multe demersuri, inclusiv la președintele comisiei Europene, Franco Fratini, printr-o scrisoare în care îi cere să precizeze dacă soluțiile propuse de ministerul justiției pentru modificarea legilor în domeniu sunt sau nu cerințe ale UE. Năstase a făcut un schimb intens de scrisori și cu premierul Tăriceanu. În ultima scrisoare, Năstase acuză Guvernul de politizarea justiției și susține că Guvernul nu poate ascunde teme ale unei agende politice incorecte în spatele unor așa-zise cerințe ale UE privind continuarea reformelor. În opinia lui Năstase, reforma justiției este punctul-cheie al dezbaterii. "Dumneavoastră, însă, deturnați esența chestiunii spre o abordare propagandistică", se arată în scrisoare. Năstase acuză actuala putere că afișează o democrație de fațadă și că se folosește de "propagandă și manipulare". "Vă folosiți de unele măsuri de detaliu pentru a trece prin Parlament măsuri esențiale și periculoase de control politic", mai spune Adrian Năstase.
Pe de altă parte, președintele PSD, Mircea Geoană, declară că partidul pe care îl conduce ar putea ataca la Curtea Constituțională pachetul de legi pe care Guvernul își asumă răspunderea pe motiv că asumarea se face, potrivit legii fundamentale, pe un proiect de lege sau pe o temă de politică generală, nu pe un pachet "diform".
Mai mult, PSD are intenția chiar să arate cartonașul roșu Cabinetului Tăriceanu prin depunerea unei moțiuni de cenzură.
Publicat de : Cornelia Drăghici
Data publicării: 14 Iun 2005 - 14:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4991&titlu=Tariceanu_cere__azi__increderea_Parlamentului