La Camera de Comerț și Industrie s-a desfășurat seminarul de formare nanoMAT [1]

În zilele de 20 si 21 ianuarie, la Camera de Comert si Industrie a României si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) s-a desfăsurat seminarul de formare nanoMAT, organizat de CCIRB si Universitatea Politehnica Bucuresti – Centrul de Tehnologii Avansate (CTANM), dedicat firmelor mici si mijlocii care au preocupări în domeniul nanotehnologiilor.

La manifestare au luat parte reprezentanti ai mediului de afaceri (IMM-uri, societăti comerciale), specialisti din unităti de cercetare si proiectare, cadre didactice universitare, reprezentanti ai unor ministere economice, precum si ai unor organisme cu atributii în sprijinirea IMM-urilor.

În deschiderea seminarului, prof. univ. dr. ing. Andrei Szuder, director general al CTANM, a precizat că obiectivul întâlnirii este acela de a crea o punte solidă între IMM-uri si unitătile de cercetare pentru participarea la proiectele europene în domeniile cele mai avansate ale tehnologiilor moderne.

„Proiectul nanoMAT – a precizat vorbitorul – urmăreste încurajarea IMM-urilor de a participa la tematica europeană Nanotehnologii si nanostiinte, materiale functionale bazate pe cunoastere, precum si asigurarea unei participări mai bune a IMM-urilor din tările candidate la UE în activitătile de cercetare si dezvoltare ale programului de cercetare PC6. Avem, totodată, în vedere si asigurarea unor servicii de inteligentă tehnologică si economică pentru IMM-uri.“

În alocutiunea sa, vicepresedintele CCIRB, dl prof. univ. dr. ing. Nicolae Vasile, a evidentiat sprijinul pe care CCIRB îl acordă activitătii de cercetare-dezvoltare, pe care o consideră un veritabil catalizator al dezvoltării economice. Vorbitorul s-a referit la Planul national de dezvoltare-2 (PND-2), care are menirea de a stabili o strategie a României pentru perioada 2007-2013, mai ales în utilizarea fondurilor structurale care vin de la Uniunea Europeană. Prioritătile PND-2 vizează:
• cresterea competitivitătii produselor românesti si dezvoltarea economiei pe baza cunoasterii • transporturile • mediul • resursele umane • cresterea eficientei rurale • dezvoltarea echilibrată a celor opt regiuni. „Desi cercetarea-dezvoltarea intră institutional în prima prioritate – a conchis vorbitorul – ea se regăseste în toate celelalte priorităti, tocmai prin rolul determinant pe care îl are“.

Oportunitătile pentru IMM-uri în cadrul programelor nationale si europene au fost prezentate de d-na Florentina Ionescu, consilier în cadrul ANIMMC si se referă la: cresterea competitivitătii IMM-urilor prin modernizarea de echipamente, introducerea de noi tehnologii si calificarea fortei de muncă; sprijinirea IMM-urilor pentru activitatea de export; implementarea rezultatelor cercetării în activitătile IMM-urilor; sprijinirea prin îmbunătătirea conditiilor de înregistrare si prin recenta reducere a impozitării prin introducerea cotei unice de 16%; sprijinirea femeilor-întreprinzător prin servicii de consultantă, consiliere si promovarea modelelor de succes; programe de sprijinire si promovare a comerciantilor.

Manifestarea a inclus si o sesiune de consultări în initierea de noi proiecte în cadrul programului PC6.
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Ian 2005 - 10:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=499&titlu=La_Camera_de_Comert_si_Industrie_s_a_desfasurat_seminarul_de_formare_nanoMAT