Parlamentarii si-au votat pensiile speciale. Cati bani in plus vor primi alesii la pensie [1]

Comisia de Statut a Parlamentului s-a intalnit, marti noaptea, pentru a dezbate cererea de reexaminare formulata de presedintele Klaus Iohannis privind pensiile speciale ale parlamentarilor

. Membrii Comsiiei au admis solicitarea sefului statului, stabilind ca alesii care au avut minimum un an de mandat, nu 6 luni cum era initial, vor primi pensii speciale si ca deputatii si senatorii au dreptul la aceste pensii la incetarea mandatului si daca nu sunt realesi.

Parlamentul se reuneste in sedinta comuna pentru proiectul privind pensiile parlamentarilor Foto: jurnalul.ro

Comisia pentru Statut a modificat, marti seara, raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind ca alesii care au avut minimum un an de mandat - nu 6 luni cum era initial - vor primi pensii speciale si ca deputatii si senatorii au dreptul la aceste pensii la incetarea mandatului si daca nu sunt realesi. 

Sedinta Comisiei nu a fost publica, raportul final asupra proiectului fiind inregistrat direct pe site-ul Camerei Deputatilor.

Proiectul a fost rediscutat in Comisie ca urmare a cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis si urmeaza sa fie votat in plenul reunit al Parlamentului.

Citeste si: Legea PENSIILOR SPECIALE, intoarsa la Comisie. Dragnea: Observatiile lui Iohannis nu sunt suficiente VIDEO

Potrivit raportului depus de Comisia pentru Statut, parlamentarii au precizat in textul proiectului ca de aceasta pensie vor beneficia senatorii si deputatii doar la incetarea mandatului si in cazul in care nu sunt realesi pentru un nou mandat. Precizarea este facuta ca urmare a obiectiilor presedintelui Klaus Iohannis, care solicita clarificari cu privire la momentul intrarii in plata a pensiei. In cazul in care un parlamentar, care ar avea drept la pensie, este reales, punerea in plata a acestui drept se suspenda pana la incetarea mandatului.

Mai mult, parlamentarii au modificat si durata minima a unui mandat incomplet pentru ca senatorii si deputatii sa poata beneficia de pensie. In proiectul initial, aceasta era stabilita la 6 luni, insa, in urma cererii de reexaminare, a fost marita la un an. Primele discutii purtate intre membrii Comisiei pentru Statut prevedeau eliminarea posibilitatii ca un parlamentar sa beneficieze de pensie pentru un mandat incomplet, insa nu s-a ajuns la un consens asupra acestei prevederi.

Nu in ultimul rand, in urma obiectiilor presedintelui Klaus Iohannis, au fost introduse in proiect si restrictii pentru parlamentarii condamnati pentru fapte de coruptie potrivit vechiului Cod Penal. Astfel, senatorii si deputatii condamnati pentru luare de mita, dare de mita si trafic de influenta nu vor putea primi aceasta pensie.

Raportul a fost adoptat in unanimite de membrii Comisiei pentru Statut si urmeaza sa fie votat in urmatorul plen reunit al celor doua Camere.

Sedinta Comisiei nu a fost publica, raportul final asupra proiectului fiind inregistrat direct pe site-ul Camerei Deputatilor.

In sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului din ziua de miercuri, 9 septembrie 2015, s-a hotarat retrimiterea la Comisie a reexaminarii, la cererea Presedintelui Romaniei, a Legii pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, in vederea unei noi examinari si a depunerii unui nou raport.

Alesii au decis ca un parlamentar care are un mandat de patru ani sa primeasca la pensia de vechime in munca un spor de 1.600 de lei, pentru doua mandate in Parlament - 3.000 de lei, iar cei cu peste trei mandate - in jur de 4.600 de lei.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, atunci, ca trebuie "cantarit" mai mult in privinta Legii pensiilor parlamentarilor, aratand ca poate este bine sa se regandeasca intreg sistemul de pensii, adaugand ca alesii trebuie sa se gandeasca la toti pensionarii.

PNL A VOTAT "PENTRU" LA COMISIE, DAR ANUNTA VOT NEGATIV IN PLEN

Deputatul PNL Mircea Toader a declarat, miercuri, ca liberalii au votat in favoarea cererii de reexaminare a proiectului privind pensiile parlamentarilor, pentru a rezolva obiectiile presedintelui, insa PNL nu este de acord cu legea in ansamblu si va vota impotriva ei in plen.

Mircea Toader a explicat ca cererea de reexaminare a trecut de Comisie in unanimitate, desi liberalii se impotrivesc acestui proiect, deoarece era normal ca PNL sa ia in discutie obiectiile presedintelui Klaus Iohannis.

"Comisia a luat in discutie solicitarile presedintelui si, in mare parte, au fost agreate. Din punct de vedere politic, eu, ca reprezentant al PNL, nu puteam sa ma opun asupra unei cereri de reexaminare si era intr-un fel absolut anormal sa fiu impotriva raportului de reexaminare, deci sa resping cererea de reexaminare a presedintelui. Cu alte cuvinte, sa fiu de acord cu legea in forma veche", a spus Toader.

Deputatul PNL a precizat ca era "logic" ca liberalii sa ia in discutie aceasta cerere si sa rezolve obiectiile presedintelui, insa in plen legea, in ansamblu, va primi un vot negativ din partea PNL, deoarece formatiunea pe care o reprezinta se opune introducerii pensiilor speciale.

"Dupa ce vom ajunge la votarea in plen a intregii legi, noi vom vota impotriva", a precizat Toader.

  


Publicat de : ---
Data publicãrii: 01 Oct 2015 - 05:29
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49639&titlu=Parlamentarii_si_au_votat_pensiile_speciale__Cati_bani_in_plus_vor_primi_alesii_la_pensie