Valentin Nicolau paraseste, in sfirsit, sefia TVR [1]

Fostul sef al TVR mai avea de asteptat doar doua zile pina la demiterea de catre parlament

Valentin Nicolau, presedintele director general al televiziunii publice, si Lucian Sirb, directorul Stirilor de la TVR 1, si-au dat ieri demisia. Nicolau s-a declarat neputincios in fata "presiunilor politice" ale noii puteri, in timp ce Lucian Sirb si-a legat plecarea de cea a sefului sau.
Demisia lui Nicolau a aparut cu doar doua zile inainte de votul in plenul parlamentului al Raportului de activitate pe 2004. Caderea acestuia in plen ar fi atras, automat, demiterea lui Nicolau, iar in mediile politice votul negativ este dat ca sigur.
Dupa ce, cu citeva luni in urma, isi exprima disponibilitatea de a demisiona numai o data cu aparitia unei noi legi de functionare a mediilor publice, acum Nicolau s-a aratat lipsit de putere in fata hotaririi noii guvernari de a cistiga controlul asupra SRTV si SRR.
In discursul tinut in fata jurnalistilor, in care a citit si din scrisoarea inaintata astazi presedintilor celor doua Camere, Nicolau a acuzat actuala putere ca face presiuni si abuzuri pentru a controla cit mai repede televiziunea publica.
Demisia lui Nicolau survine dupa un lung sir de acuzatii referitoare la obedienta politica si apetitul propagandistic de care a dat dovada televizunea publica pe vremea guvernului Nastase. Suspiciunile de cenzura si influentare politica aparusera inca din 2004, pentru ca presupunerile sa fie confirmate de un reporter, Alexandru Costache, si de mai multi colegi ai sai chiar in perioada alegerilor. Acesta a adus mai multe exemple de cenzura si interventie politica din partea PSD, afirmatiile sale fiind confirmate de un raport al Comisiei de etica a TVR, fara ca acesta sa conduca la masuri din partea lui Nicolau. Desi o comisie parlamentara speciala, condusa de Raluca Turcan, redacta acum citeva saptamini un raport in care cazurile de cenzura si influenta PSD erau enumerate punctual, in conferinta de ieri Nicolau a lasat sa se inteleaga faptul ca Alexandru Costache a fost un agent politic al fostei opozitii. Nicolau a recunoscut ca au existat probleme in timpul fostei guvernari, dar a pus accentul pe faptul ca, in opinia sa, Alianta a exercitat presiuni din "obsesia de a-si subordona politic televiziunea publica".
Lucian Sirb, directorul Departamentului de stiri, si-a motivat demisia prin "solidaritatea" cu Nicolau. El era unul dintre numele care apareau cel mai des in contexte negative in Raportul Turcan.
Ce urmeaza?
Dupa demisia lui Nicolau, parlamentul va numi succesorul lui interimar in functie. Cel mai probabil, problema va fi discutata in sedinta Camerelor reunite de marti. Numele Brindusei Armanca si al lui Rasvan Popescu, care au fost vehiculate, nu mai par a fi de actualitate, fiindca, dupa aparitia lor, premierul Tariceanu si-a exprimat dorinta ca seful TVR sa fie un om fara nici o legatura cu presa, pentru a nu putea fi influentat politic.
Mai important este insa acordul dintre societatea civila si guvernanti asupra calendarului schimbarii din TVR. In perioada de interimat, urmeaza modificarea Legii de organizare a Societatii Romane de Televiziune, care, in forma actuala, a permis controlul politic al TVR. In sesiunea din toamna, parlamentul va lua in discutie proiectul avizat de comisiile de specialitate, dupa implicarea organizatiilor profesionale ale jurnalistilor si a unor experti europeni.
Reactii
Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca demisiile lui Nicolau si Sirb nu au nici o valoare de asumare a raspunderii in fata a ceea ce Toma considera ca a fost "frauda electorala informationala". "Cei care sint responsabili de distorsiunea informatiei in campania electorala trebuie sa raspunda explicit pentru acest lucru, incepind cu cei de la stiri, Lucian Sirb, Nitulescu si Mihai Constantin. Or, Sirb isi da demisia simbolic, iar Mihai Constantin tocmai ce a fost promovat corespondent la Washington, adica se retrag din calea administrarii legii", a continuat acesta.
Purtatorul de cuvint al guvernului, Oana Marinescu, a calificat declaratiile lui Nicolau de ieri drept o "tragicomedie ieftina", punind accentul pe faptul ca Nicolau il acuza pe primul-ministru Tariceanu "tocmai de lucrurile care se intimplau la televiziunea nationala in timpul fostei guvernari, si anume incalcarea demnitatii personale si impunerea unei obediente politice".
"Evenimentul zilei" este de vina
Nicolau a facut ieri si o serie de afirmatii ambigue privind grupurile de interese din jurul TVR. "Va multumesc dumneavoastra, tuturor acelora care n-ati fost agenti politici sub acoperire de jurnalisti", s-a adresat el presei. El a facut referire directa la "Evenimentul zilei" punind la dispozitia presei numarul de joi al ziarului, in care a aparut pe un sfert de pagina publicitate cumparata de Guvernul Romaniei pentru o scrisoare deschisa adresata de Calin Popescu-Tariceanu lui Adrian Nastase.
Publicat de : Vlad Iorga
Data publicării: 13 Iun 2005 - 07:46
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4956&titlu=Valentin_Nicolau_paraseste__in_sfirsit__sefia_TVR