Pachetul de asumare a raspunderii, tocat de Opozitie [1]

PSD a criticat ieri la unison ceea ce considera neconstitutionalitatea procedurii de asumare a pachetelor de legi privind proprietatea si Justitia, dar si continutul acestora ce ar contraveni atat textului fundamental al tarii, cat si actualei legislatii europene.

Vicepresedintele PSD Ion Neagu si senatorul Serban Nicolae si-au concentrat criticile mai ales in domeniul Justitiei, blamandu-l pe actualul detinator al portofoliului, Monica Macovei, de incurajarea politizarii aparatului de justitie. Ion Neagu a sustinut ca pachetul de legi prin care guvernul isi va asuma raspunderea incalca dispozitiile constitutionale in materie, respectiv art. 114 de vreme ce modifica 18 legi, respectiv 17, ce provin din „domenii deosebit de variate“, in conditiile in care actualul text constitutional prevede numai posibilitatea recurgerii la aceasta procedura doar in cazul „unui proiect, a unei declaratii de politica generala sau a unui singur proiect de lege“.

Tezele lui Neagu au fost preluate de colegul sau de partid, senatorul Serban Nicolae, care a invocat recomandarile UE in domeniul Justitiei pentru a ataca modificarile pe care le vizeaza actuala putere. „Daca sistemul judiciar va fi modificat, raportul din toamna al CE ar putea sa ne aduca un rezultat nedorit“, a declarat, la randul sau, senatorul Cristian Diaconescu, referindu-se la posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, in timp ce Serban Nicolae apreciaza ca „in ciuda semnalelor referitoare la constitutionalitatea actiunii, Guvernul insista in folosirea sintagmei pachet de legi asumandu-si public neconstitutionalitatea formulei gasite“.

Senatorul PSD a vorbit in termeni duri de politizarea structurilor care isi desfasoara activitatea in aparatul justitiei, dand ca exemplu dreptul pe care pachetul de legi in domeniu il ofera ministrului de resort de propunere catre Cotroceni a numirilor si revocarilor magistratilor si procurorilor.

Serban Nicolae a pus sub semnul intrebarii si profesionalismul Monicai Macovei reprosandu-i trecutul de „procuror ceausist“, dar si „incompetenta“ de care aceasta ar fi dat dovada in calitate de procuror-sef.“

Totodata, cei doi social-democrati au criticat incalcarea dispozitiilor constitutionale prin caracterul retroactiv al noii legislatii propuse, constatat in cazul mandatelor de conducere a judecatorilor de la Curtile de Apel, tribunale, ale judecatorilor si ale procurorilor de pe langa aceste instante. Potrivit proiectelor de lege aflate in pachetul de legi, mandatul mai multor ocupanti ai acestor functii s-ar incheia in momentul intrarii in vigoare a noilor prevederi legislative.

Intre timp, potrivit liderului PSD, Mircea Geoana, partidul va decide pana la sfarsitul saptamanii viitoare daca si cand va depune motiunea de cenzura impotriva Guvernului. Toata aceasta chestiune este conditionata de modul in care Executivul va trata amendamentele PSD - daca le va accepta sau nu.

Si Puterea acuza

Coalitia guvernamentala i-a intors PSD criticile referitoare la procedura folosita pentru urgentarea adoptarii reformei Justitiei si a proprietatii. Alianta DA a spus ca si PSD, cand a fost la putere, a recurs la un pachet de legi pentru care si-a asumat raspunderea, chiar daca acestea acopereau domenii diferite.

De asemenea, PSD a fost acuzat de Monica Macovei si de Guvern ca manifesta rezistenta la reforma si se opune democratiei cata vreme a implantat in forurile importante ale magistraturii oameni fideli partidului condus de Geoana si Nastase si care se opun restructurarilor.
Publicat de : Marius Vulpe
Data publicării: 13 Iun 2005 - 07:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4949&titlu=Pachetul_de_asumare_a_raspunderii__tocat_de_Opozitie