Proiect: "Persoanele fizice in insolventa vor avea accesul limitat la propriile conturi"

     *  Ana Birchall: "Documentul este un prim draft, care poate suferi imbunatatiri, in prezent fiind la CSM, pentru dezbateri"
       Dreptul pe care persoanele fizice il au asupra sumelor de bani aflate in propriile conturi va fi limitat in cazul in care acestea intra in insolventa, potrivit proiectului de act normativ care are ca obiect normele de aplicare a Legii insolventei personale

.
     Acesta a fost publicat pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si se va afla in dezbatere publica pana in ziua de 17 septembrie.
     Printre altele, documentul subliniaza: "Masurile provizorii ce pot fi impuse de comisia de insolventa (...) au rolul de a conserva averea debitorului cu privire la care s-a emis o decizie de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor si de a permite trecerea efectiva la fazele ulterioare ale procedurii.
     Masurile provizorii pot include, dar nu vor fi limitate la restrictionarea accesului debitorului la conturile bancare si la instrumentele de plata atasate acestora, restrictionarea accesului debitorului la platformele de internet banking, comunicarea de instructiuni catre institutiile de credit la care debitorul are conturi deschise cu privire la modul cum se vor desfasura tranzactiile pe cont ca urmare a aplicarii prevederilor Legii, interdictia vanzarii de bunuri mobile si/sau imobile si inscrierea interdictiei in registrele de publicitate".
     Actul normativ are ca scop, printre altele, stabilirea procedurii administrative pe baza de plan de rambursare a datoriilor, clarificarea unor aspecte privind evaluarea bunurilor, stabilirea procedurii judiciare de insolventa prin lichidarea activelor debitorului, organizarea si functionarea comisiei de insolventa la nivel central si teritorial.
     Conform proiectului legislativ, in perioada dintre notificarea creditorilor si data emiterii deciziei de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii insolventei, sau, dupa caz, data la care respingerea cererii de deschidere a procedurii insolventei ramane definitiva, orice act de executare silita se suspenda, creditorii putand inainta debitorului masuri de natura sa amelioreze situatia acestuia, masuri ce trebuie acceptate in mod expres de catre debitor.
     Debitorul va fi protejat de riscul valutar, avand in vedere ca, potrivit proiectului, creantele exprimate sau consolidate in valuta vor fi inregistrate in tabelul preliminar la valoarea lor in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data deschiderii procedurii insolventei.
     Potrivit documentului, "in situatia in care prin planul de rambursare se stabileste ca imobilul locuinta a familiei urmeaza sa fie valorificat pentru acoperirea pasivului, iar modalitatea de valorificare este darea in plata, comisia de insolventa stabileste cuantumul chiriei in conditiile pietei".
     Documentul este un prim draft, care poate suferi imbunatatiri, in prezent fiind la CSM, pentru dezbateri, ne-a spus, ieri, Ana Birchall.
     La data la care a fost aprobata Legea insolventei persoanelor fizice, initiata de deputatul Ana Birchall, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ne-a spus: "Pentru banci legea este binevenita, intrucat conditia de intrare in insolventa este ca restantele sa depaseasca trei luni, iar in acest caz oricum bancile isi provizioneaza creditele. Nici faptul ca imobilele nu mai pot fi executate timp de cinci ani, cat persoanele fizice se afla in insolventa, nu afecteaza bancile, pentru ca oricum nu avem o piata imobiliara pe care sa existe suficienta cerere, astfel incat operatorii bancari sa-si vanda toate imobilele executate. In schimb, celor care vor intra in insolventa li se va schimba viata. De aceea ii sfatuiesc sa se gandeasca bine inainte sa-si declare insolventa, sa analizeze legea cu atentie si sa se consulte cu un specialist care cunoaste bine respectivele reglementari".
     Ana Birchall a declarat, la vremea respectiva, ca Legea insolventei persoanelor fizice, aprobata in luna mai, este echilibrata, intrucat nu favorizeaza nici debitorul, nici creditorul, ci ofera un sprijin real tuturor celor de buna-credinta, care s-au indatorat si care nu din vina lor au ajuns intr-un necaz financiar.   
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Sep 2015 - 05:37
 

Link știre