Lumea "dada" a fost prezentata marti, la Costinesti, in deschiderea Galei Tanarului Actor - HOP [1]

Anul acesta, cei 27 de concurenti aspiranti la titlul de cel mai bun tanar actor vor fi priviti si notati de actorul, muzicianul si compozitorul Tudor Chirila, regizorul si scenaristul Radu Jude, actrita si directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vilsan si cantareata si profesoara de jazz Luiza Zan

.

Evenimentul a inceput marti seara si se va desfasura pana vineri, timp in care concurentii isi vor prezenta spectacolele pregatite pentru editia din acest an a Galei HOP.

Temele din acest an sunt "Dada - Ce-i cu dadaismele astea?" si "Vacanta la mare", care marcheaza 100 de ani de la aparitia miscarii dadaiste (1916 - 2016).

"Am vrut sa vedem acesti actori cum se descurca in lumea dada. La facultatate, va dati seama, nu se face asa ceva", a declarat Radu Afrim, directorul artistic al Galei HOP, in deschiderea evenimentului.

De asemenea, Ion Caramitru, presedintele Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) - organizatorul evenimentului -, a declarat ca aceasta gala se poate realiza si datorita Legii timbrului cultural, mentionand ca, marti, a avut loc o intalnire a Comisiei de Cultura a Senatului, care a dezbatut initiativa legislativa a deputatului Mihai Sturzu prin care se cere abrogarea Legii timbrului cultural din care traiesc uniunile de creatie.

"De 18 ani, am reluat o veche traditie, care s-a petrecut mereu la Costinesti, ca sa punem in valoare tinerii actori absolventi, pentru a putea fi vazuti imediat dupa absolvire. De regula, aici se afla directori de teatre, aici se afla critici, aici se afla oameni care vor scrie despre prezenta lor si s-a aratat, de-a lungul timpului, ca este o initiativa care are de ce sa traiasca si merita sa fie sustinuta", a spus Ion Caramitru.

De asemenea, Ion Caramitru a mentionat ca, in timpul discutiilor care au avut loc marti la Senat, i-a sugerat presedintelui Comisiei de Cultura, Georgica Severin, ca problema cea mai grava a generatiei de tineri artisti este ca acestia nu au unde sa munceasca, ca teatrele sunt "zavorate de peste noua ani". In acest sens, a dat ca exemplu Teatrul National din Bucuresti, al carui director este, unde cel mai recent concurs pentru tinerii actori a avut loc in urma cu noua ani, institutia avand 71 de artisti, dintre care numai cinci sub 30 de ani si sapte pana in 40 de ani.

"Este absolut nevoie de o lege care sa permita accesul nemijlocit al talentelor, ca un tanar actor nu poate sa se dezvolte de unul singur, asa cum si noi am avut norocul sa ne facem ucenicia in teatre in care am jucat de la inceput alaturi de maestri si am invatat de la ei. (...) Toate generatiile de actori, din care fac si eu parte, am putut sa invatam meserie in contextul unui teatru. Nu pe coclauri. Nu cu titlul absurd de independenti. Aici nu e vorba de o anumita independenta fata de teatrul institutionalizat. E o aiureala. Spunem ca suntem independenti pentru ca n-avem unde sa lucram, pentru ca, de fapt, suntem someri. Si pentru ca locul tinerilor absolventi este in teatru. In teatru functioneaza in continuare principiul contractelor pe termen nedeterminat, pe viata. (...) O lege care sa permita accesul pe contracte determinate in teatru trebuie sa-si faca loc. Domnul presedinte mi-a spus ca lucreaza la asa ceva, ceea ce ma bucura. Sper ca, in curand, o lege care sa faca ordine morala si profesionala in acest domeniu, pentru ca, pana la urma, nu e vorba de niste drepturi castigate pentru totdeauna; nu poti sa tii un tenor care si-a pierdut glasul pana la pensie - cel putin in lume lucrul acesta nu se intampla -, dar nici nu poti sa vii cu o lege care sa aiba efect retroactiv si sa-l dai afara. Dupa parerea mea, principiul moral al acestei imbunatatiri va lua timp, dar va permite celor care sunt in aceasta situatie sa parcurga tot timpul pana la iesirea la pensie si sa lasa locul apoi celor care ar trebui sa vina in teatru", a declarat Ion Caramitru, in deschiderea Galei Tanarului Actor - HOP.

Gala Tanarului Actor - HOP, un program permanent al UNITER si singular in peisajul festivalier autohton, are ca scop promovarea si lansarea tinerilor absolventi din invatamantul superior artistic. Pentru a treia oara consecutiv, directorul artistic al evenimentului este regizorul Radu Afrim.

Cea de-a XVIII-a editie a Galei Tanarului Actor se desfasoara la Costinesti, pana vineri. Gala Tanarului Actor este organizata de UNITER si Vox Maris Grand Resort Costinesti.

Mai multe informatii se gasesc pe site-ul www.uniter.ro.


Publicat de : ---
Data publicării: 10 Sep 2015 - 05:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49438&titlu=Lumea___dada___a_fost_prezentata_marti__la_Costinesti__in_deschiderea_Galei_Tanarului_Actor___HOP