Producatorii de lapte ameninta cu blocarea hypermarketurilor, de la 1 octombrie

     *  Acestia sustin ca lucreaza "pe pierdere" si acuza lipsa de reactie a autoritatilor la problemele lor
       Fermierii din tara noastra traverseaza o perioada foarte dificila, tinand cont de faptul ca veniturile lor au primit o lovitura serioasa dupa eliminarea cotelor de lapte, in primavara acestui an

. Acestia se plang de faptul ca multinationalele au acaparat piata locala, iar producatorii autohtoni se chinuie sa supravietuiasca, multi dintre ei fiind deja nevoiti sa renunte la afacerile lor.
     Astfel, producatorii de lapte ameninta ca vor bloca hypermarketurile, incepand din 1 octombrie, daca autoritatile nu vor adopta rapid o serie de legi pentru protectia lor. Scenariul a fost lansat ieri de Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), in cadrul sedintei Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor. La sedinta au participat si reprezentanti din partea autoritatilor, precum Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Protectia Consumatorilor sau Consiliul Concurentei.
     Claudiu Franc a declarat ca fermierii vor neaparat o lege a etichetarii produselor din lapte, iar pe eticheta trebuie sa apara patru elemente foarte clare: tara de origine a laptelui, procentul de lapte crud, procentul de lapte praf din lapte si procentul de alte ingrediente din acel produs.
     "Autoritatile nu fac nimic sa sprijine fermierii romani si produsele autohtone", a adaugat domnul Franc, spunand ca, spre exemplu, cetatenii britanici sunt dispusi sa plateasca cu 30% in plus pentru laptele produs in tara lor, iar noi nu suntem in stare sa realizam o legislatie prin care sa promovam laptele romanesc.
     Tot in sedinta de ieri, deputatul UNPR Valeriu Steriu, vicepresedinte al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, a subliniat necesitatea unei dezbaterii pe tema laptelui.
     "Asa cum s-a vorbit pe larg pe tema irigatiilor si despre seceta, asa ar trebui sa avem o dezbatere si pe tema laptelui. Nu vrem sa pierdem oportunitatile pentru aceasta piata si trebuie sa gasim solutii in plan legislativ", a spus Valeriu Steriu.
     Potrivit domniei sale, consumatorul roman prefera laptele si produsele lactate romanesti, dar inca avem un consum foarte scazut pe cap de locuitor, insa "avem potential sa producem mai mult si sa vindem mai mult".
     *  Fermierii: Banuim ca exista pe undeva un "ghem de interese" si nu putem sa promovam legea etichetarii produselor
     Reprezentantii producatorilor de lapte prezenti ieri la dezbaterile cu deputatii si autoritatile sustin ca este esential pentru ei ca eticheta sa contina foarte clar tara de origine a materiei prime pentru produsele lactate.
     "Banuim ca pe undeva exista un «ghem de interese» si nu putem sa promovam aceasta lege a etichetarii produselor. Ar fi un gest minim de patriotism sa sustii produsele realizate in tara ta. Trebuie sa reglementam mai bine comertul cu laptele care intra in Romania", au precizat acestia.
     In opinia lui Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), etichetarea produselor lactate este foarte bine reglementata prin directivele europene, insa "la noi nu prea se aplica".
     Ca raspuns la solicitarea fermierilor privind legea etichetarii produselor, reprezentantul ANSVSA a transmis ca, in acest moment, exista o astfel de propunere privind etichetarea produselor lactate, initiativa legislativa aflandu-se la Senat.
     Totusi, deputatii nu au fost foarte impresionati de prestatia oficialilor veniti ieri la sedinta Comisiei de Agricultura. Deputatul PSD Zisu Stanciu a acuzat autoritatile ca nu-si fac treaba, mentionand ANSVSA, Protectia Consumatorilor sau Consiliul Concurentei. Totodata, acesta a spus ca reprezentantii acestor institutii au venit cu temele nefacute in fata Comisiei si ca "o luam de la inceput cu discutiile in loc sa vorbim despre elaborarea unor legi pentru piata laptelui".
     In schimb, oficialii statului au spus ca vor veni cu date precise si propuneri concrete privind piata laptelui, la urmatoarea sedinta a Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor.
     Comisia Europeana a anuntat, luni, acordarea unui pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro, care sa vina in sprijinul fermierilor, fiind vizati in special producatorii de lapte. Decizia a fost luata in cadrul Consiliului ministrilor Agriculturii, convocat la Bruxelles ca sa raspunda crizei prin care trece sectorul agricol european. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost prezent la reuniunea Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles, in timpul careia mai multe mii de producatori de lapte si carne de porc au protestat pe strazile capitalei belgiene. Acestia au venit cu tractoare si cu alte utilaje agricole si au marsaluit, protestand impotriva crizei pe care o traverseaza. Fermierii spun ca laptele are un pret mai mic decat costul de productie. 

 link: "Fabricile noastre s-au inchis, dupa ce importurile de lapte au crescut"
 
Publicat de : ---
Data publicării: 09 Sep 2015 - 05:55
 

Link știre