Cine castiga in urma caderii lui Sorin Oprescu [1]

Prin retinerea lui Sorin Oprescu, DNA a dat lovitura anului

. Veti spune, nu este chiar asa. Mai sunt deputati, fosti sau actuali ministri sau chiar premierul Ponta cercetati/inculpati de DNA. Nu, primarul Capitalei este un personaj cu un impact mai mare decat ceilalti. Deputatii sunt alesi de o mana de oameni dintr-un colegiu, ministrii sunt numiti, premierul este dat de partidul sau, in ultimii ani, coalitia care se incheaga pentru a guverna. Primarul Capitalei este al doilea om din Romania dupa presedinte ca numar de voturi. Castigarea Primariei Capitalei da un semnal foarte important in ceea ce priveste alegerile parlamentare. Toate aceste considerente sunt suficiente pentru a-l cataloga pe Sorin Oprescu drept captura de lux a procurorilor DNA.

Pe linie strict de cercetare penala, se pare ca procurorii s-au pregatit foarte bine pentru acest moment. Filaje, inregistrari, filmare, acuze privind o suma de bani (25.000 de euro), gasirea banilor, inclusiv a celor special marcati. De mentionat ca apararea lui Sorin Oprescu nu a negat existenta banilor, ci doar provenienta lor. De regula foarte multi dintre cei acuzati ca au primit mita neaga existenta (fizica) banilor. Dar ma opresc aici cu considerentele de ordin judiciar. Nu sunt nici procuror si nici judecator pentru a-mi permite sa comentez mai multe pe aceasta linie. Voi spune altceva: plutea in aer retinerea lui Oprescu. Si nu ma iau dupa barfele sau diverse informatii date pe surse mai mult sau mai putin credibile. Un lucru era cert: trei dintre subalternii lui Sorin Oprescu, inclusiv mana lui dreapta, au cazut pe motiv de DNA. Nici in cazul acestora nu vreau sa ma pronunt pe linie judiciara, dar daca oamenii astia au facut ceva, este clar ca nu au facut de capul lor. Sau nu au facut chiar totul de capul lor. Cand am spus ca plutea in aer retinerea lui Oprescu, eu m-am gandit (numai) la doua mari probleme din mandatul actualului (inca) edil al Bucurestiului. Marea porcarie legata de construirea National Arena (cresterea constanta peste ce s-a prognozat initial a cheltuielilor si negasirea nici pana in ziua de azi a unei solutii pentru un gazon care sa reziste tot atat timp cat rezista suprafete de joc de pe celelalte stadioane mari, mai noi sau mai vechi din Europa) si golania legata de (ne)atribuirea lucrarilor pentru polivalenta, subiect tratat pe larg in cotidianul.ro si in oficioasele sportive. Numai si numai pentru aceste doua chestiuni, Sorin Oprescu ar fi trebuit sa fie vizitat de procurorii DNA. Ma rog, nu este niciodata prea tarziu, mai ales ca, acum, le-a cazut in plasa.

Retinerea lui Sorin Oprescu, paradoxal, complica, nu simplifica deloc batalia din 2016 pentru Primaria Capitalei. Pentru ca va schimba aproape total tabloul electoral in Bucuresti. La prima vedere, retinerea lui Oprescu nu ar trebui sa afecteze vreun partid politic. El a candidat independent, fiind sustinut de colosul numit USL. Colos care nu mai exista. Sorin Oprescu a lasat de inteles ca va candida si in 2016, tot ca independent, dar nu a respins avansurile PSD privind sustinerea sa. Oricum, cel putin in proportie de 50%, Oprescu este perceput ca PSD-ist, partid din care a facut parte cu ani in urma. Nu stiu daca PSD s-a gandit serios la o sustinere a lui Sorin Oprescu, sau a fost vorba de o declaratie a lui Victor Ponta data mai de mult, in lipsa de alte subiecte. Un lucru este cert: social-democratii nici nu prea au un candidat viabil pentru Primaria Capitalei. Lucrurile sunt si mai dramatice la PNL, unde nu exista un candidat cu anvergura politica de amploare care sa poata garanta o victorie la Bucuresti. Si chiar daca liberalii vor avea un politician cu notorietate, tot nu va fi suficient, pentru ca bucurestenii mai vor ceva: un manager care in domeniul din care provine sa fi facut ceva. Or, pana acum, PNL nu a scos in fata acel manager care sa fie propus bucurestenilor. Si atat PNL, dar si PSD, la nivel de Bucuresti, mai trebuie sa faca fata „gaurilor negre” numite Andrei Chiliman si Marian Vanghelie (racirea lui fata de liderii PSD nu conteaza prea mult), care sunt si ei cu stigmatul DNA pe „tricouri”. (Este groaznic pentru o capitala de stat UE ca primarul general si doi din cei 6 primari de sector sa fie cu mari probleme in justitie.) Situatia nou creata pare sa-i creeze un culoar favorabil lui Popescu-Piedone. Desi acesta a anuntat acum cateva zile ca va candida doar la sectorul 4, imi este greu sa cred in aceasta declaratie. Mai ales daca se confirma (cu acte) transferul sau la UNPR. O alianta PSD-UNPR la Bucuresti cu Piedone candidat cred ca este una dintre variantele indelung studiate la Palatul Victoria. Acum, ca terenul este (sau va fi) gol, varianta „Piedone” trebuie atent urmarita pentru ca este cea mai plauzibila si, repet, exista de mult ca ipoteza de lucru.


Publicat de : ---
Data publicării: 07 Sep 2015 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49341&titlu=Cine_castiga_in_urma_caderii_lui_Sorin_Oprescu