Partidul primarilor [1]

Noua garnitura de lideri pe care democratii o vor alege la congresul de peste doua saptamini tinde sa transforme PD intr-un partid al primarilor. Ar fi pentru prima data cind un partid ar fi condus mai mult din provincie decit de la Bucuresti.

Petru Filip, primarul de Oradea, si Mircea Hava, primarul de Alba-Iulia, sint cotati cu sanse sa prinda cite o pozitie de vicepre-sedinte PD, dintre actualii primari de municipii.

Grupului primarilor din conducerea PD i se va alatura, in viitoarea garnitura de vicepresedinti, primarul sectorului 3 din Bucuresti, Liviu Negoita, acesta fiind si in prezent vicepresedinte, ales la inceputul epocii Basescu. Potrivit unor surse democrate, la un post de vicepresedinte ar putea candida si George Scripcaru, primarul Brasovului, care a trecut acum citiva ani si pe la defunctul ApR, dar e considerat virful de lance al influentei democratilor in zona. De asemenea, la virful PD se considera ca si altor primari importanti ar trebui sa li se faca loc in structura de conducere, in esalonul al treilea, adica printre secretarii executivi. Printre ei, Gheorghe Falca, de la Arad, Darius Vilcov, de la Slatina, sau Radu Capilnasiu, de la Zalau.
Strategia Basescu

In mod aproape simbolic, PD va fi condus de doi dintre cei mai influenti primari din Romania - viitorul presedinte ales Emil Boc, care a anuntat ca ar dori sa mai candideze pentru un al doilea mandat la Cluj, si viitorul sau presedinte executiv, Adriean Videanu, primarul Capitalei. Deloc intimplator, al treilea lider in ierarhia de partid, secretarul general Vasile Blaga, gestioneaza ministerul-cheie al Administratiei si Internelor. Adriean Videanu a fost ales, mai nou, si sef al Federatiei Autoritatilor Locale din Romania. Totodata, din viitoarea echipa de vicepresedinti ar mai urma sa faca parte Sorin Frunzaverde, presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, unul dintre actorii de baza ai PD in zona, iar in linia a treia ar mai putea intra, spun unii lideri, Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ Timis. De altfel, ideea constructiei politice a PD prin ancorarea in structurile administratiei locale nu este noua si se poate spune ca ea a reprezentat solutia care a intors roata istoriei pentru PD, odata cu alegerile locale de anul trecut. Dintr-un partid pe care puterea il voia desfiintat si de unde au migrat, din 2001 pina in 2004, mai bine de jumatate din alesii locali, PD a devenit partidul care a reusit sa-si mentina Primaria Capitalei printre trofeele sale politice, in mandatul presedintelui-primar Basescu. Acesta i-a fortat pe liderii importanti ai partidului sa reprezinte interesele PD in alegerile locale, fapt care i-a trimis in administratia locala pe Emil Boc, Liviu Negoita, Sorin Frunzaverde sau, mai nou, Adriean Videanu. Deloc nesemnificativ, motiunea Boc pentru presedintia PD lanseaza ideea atragerii partidelor de dreapta neparlamentare cu relativa forta la nivel local, cum este PPCD.
Echipa triadei Boc-Videanu-Blaga

Printre numele date ca sigure in acest moment pe lista viitorilor vicepresedinti se numara, in afara alesilor locali, vicepre-mierul Gheorghe Seculici, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, parlamentarii Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, Cristian Radulescu, Ioan Oltean, Nicolae Neagu. Numarul de vicepresedinti nu a intrunit consensul liderilor, textul noului statut fiind inca in faza de proiect. Initial a fost luata in calcul reducerea numarului de vicepresedinti, insa mai nou, pentru a multumi pe toata lumea, echipa de vicepresedinti ar putea ramine la 12. In functie de acest numar, ar putea obtine cite un post de vicepresedinte si Radu Berceanu si Cezar Preda, care au renuntat la motiunea paralela pe care au initiat-o. Una peste alta insa, la insistentele lui Basescu, liderii PD mizeaza pe votul deschis al celor 4.000 de delegati.
Publicat de : Mihaela Ganet
Data publicării: 11 Iun 2005 - 11:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4929&titlu=Partidul_primarilor