O decizie a Justitiei da unda verde organizarii partialelor parlamentare [1]

O gafa a parlamentarilor sau numai a celor din Opozitie si o neatentie a lui Iohannis ii dau argumente premierului pentru neorganizarea partialelor parlamentare

. Pozitia din 2015 diferita de cea din 2012.

Gabriela Podasca, pe post de „lansator”

Pe 14 august, cotidianul.ro publica o statistica din care reiesea ca peste 1,2 milioane de romani nu sunt reprezentati in Parlament. O deputata PSD, Gabriela Podasca (fosta purtatoare de cuvant interimara a partidului), a iesit in public cu o declaratie uluitoare. Ea a afirmat nici mai mult, nici mai putin ca din punct de vedere legal nu se pot organiza alegeri partiale parlamentare. „În ce priveste alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, noua lege stipuleaza revenirea la votul pe lista. De asemenea, legea prevede ca mandatele vacante de parlamentari sunt ocupate de supleanti, adica de urmatorii candidatii inscrisi pe liste si care nu au fost alesi”, a spus Podasca. Declaratia Gabrielei Podasca nu a fost deloc intamplatoare. Ea a jucat rolul de „lansator” (ca si in ciclism, a sprinterilor) a unui atac politic pentru Victor Ponta. „Devine din ce in ce mai clar ca actualul PNL/PDL (in ce tara UE oare un prim ministru nu respecta denumirea unui partid? – n.a.) bate record dupa record in ce priveste tupeul cu care ii mint pe oameni! (cititi mai jos explicatiile logice si de bun simt date de deputata Gabriela Podasca - vicepresedinta Comisiei pentru Legile Electorale)! Mai simplu - ca si la Codul Fiscal intai voteaza ceva si pe urma spun la televizor exact invers:

- au votat in unanimitate noile legi electorale (alegeri locale si parlamentare) prin care se reglementeaza clar ca se aleg pe lista presedintii de CJ si parlamentarii / pentru locurile vacante nu se mai fac alegeri partiale, iar legile anterioare sunt abrogate!

- presedintele Iohannis promulga imediat legile si situatia juridica este foarte clara;

- PNL (care a initiat si votat legile) face plangeri penale contra Guvernului ca de ce nu organizeaza alegeri partiale. Normal ca procurorii le resping plangerile penelistilor tocmai in baza legilor elaborate si votate de penelisti!

- incepe atacul public cu injurii si insulte la adresa procurorilor care nu executa ordinele PNL (ei fiind incapabili sa ajunga democratic la guvernare, tot insista sa-i aduca procurorii acolo!). PNL/PDL conteaza pe faptul ca tupeul si mintitul in fata oamenilor va functiona in continuare! Pacat”.

Care este realitatea

Într-adevar, art. 123 al noii legi electorale prevede: „La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare”. Daca ne luam dupa acest articol, rezulta ca, fiind abrogata vechea lege, nu se mai pot organiza alegeri partiale. Aici suntem in fata unei uriase gafe fie a tuturor parlamentarilor, fie doar a celor din Opozitie si a unei neatentii a presedintelui Klaus Iohannis. Legea trebuia sa contina – la capitolul Dispozitii tranzitorii si finale – un articol care sa reglementeze situatiile curente, inclusiv cea a colegiilor vacante, legate de actuala legislatura. Exista insa o problema. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial pe 24 iulie si, neexistand prevederi exprese, a intrat in vigoare dupa 3 zile, pe 27 iulie 2015. Dar exista anterior, pe 19 mai 2015, o decizie a Curtii de apel Bucuresti care prevede clar ca guvernul trebuie sa organizeze alegeri partiale (atat locale cat si parlamentare) in interiorul termenului legal de 90 de la vacantarea posturilor. În baza acestei decizii judecatoresti, Guvernul trebuia si mai poate sa organizeze alegerile partiale. Este insa vorba doar de cele parlamentare, pentru ca, pentru cele locale, termenul limita a fost 7 iunie 2014.

Ce spunea Ponta in ianuarie 2012

În postarea sa de pe Facebook, Victor Ponta spune ca „procurorii le resping plangerile penelistilor tocmai in baza legilor elaborate si votate de penelisti”. Procurorii au respins plangerile PNL impotriva lui Victor Ponta, liberalii acuzandu-l ca nu pune in practica hotariri judecatoresti. Pe 9 ianuarie 2012, in cadrul unei conferinte de presa, Victor Ponta avea urmatoarea atitudine: „Vom actiona cu reprezentantii ONG-urilor pentru a obtine pe calea instantei de judecata organizarea de alegeri partiale in cele trei colegii de deputati Cluj, Olt, si Bihor si cele doua colegii de Senat Arges si Harghita, in care Guvernul Boc era obligat, conform legii actuale aflata in vigoare sa organizeze alegeri partiale. Si intr-o practica destul de des intalnita in ultima perioada, guvernul Boc pur si simplu nu a aplicat legea. Nu a emis hotarari de Guvern, 15 ianuarie era ultima data efectiv de vot. Si atunci vom actiona in instanta civila pentru ca guvernul sa organizeze alegeri, sa respecte legea , cat si din punct de vedere penal pentru ca primul ministru, indiferent cum se numeste acesta, refuza sa respecte o lege a tarii. Este si o incalcare a legii penale”.


Publicat de : ---
Data publicării: 18 Aug 2015 - 06:21
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48987&titlu=O_decizie_a_Justitiei_da_unda_verde_organizarii_partialelor_parlamentare