Unul din doi sefi de CJ ai PSD sunt urmariti penal, trimisi in judecata sau au probleme cu ANI, dar lasati sa candideze. „Unii vad la centru baroni, noi vedem in teritoriu un om care este votat cu 6 [1]

Mediafax Foto/Liviu Adascalitei

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

In multe zone din tara, social-democratii au pierdut atat sefia consiliilor judetene, cat si a primariilor, din cauza problemelor penale

. Desi, din 2016, sefii de CJ vor fi alesi indirect, potrivit noii legislatii electorale, lipsa influentei unor baroni cu doua sau chiar trei mandate in fruntea judetelor se va simti, dupa cum recunosc chiar liderii PSD. Acestia mizeaza insa pe electoratul stabil al PSD, care ar vota orice candidat pe care social-democratii il vor arunca in lupta, asa cum a declarat, pentru Mediafax, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu. Acesta a precizat ca alesii cu probleme in justitie, care nu au o decizie definitiva, vor putea candida pentru un nou mandat, daca stau bine in sondaje.

„Plecam de la prezumtia de nevinovatie. (...) Unii vad la centru baroni, noi vedem in teritoriu un om care este votat cu 60-70%. Daca Gheorghe Nichita este votat la Iasi cu 75%, nu conteaza ca la Bucuresti unii il vad baron. Nu pot sa-mi bat acolo joc de sute de mii de voturi intr-un judet ca acesta, cand oamenii gandesc altceva", a spus secretarul general adjunct al PSD.

Stefanescu a explicat ca unii alesi sunt in continuare foarte populari in orasele pe care le-au condus si, in absenta unei decizii nefavorabile definitive in instanta, vor putea candida din nou. “Acum Nichita este anchetat pentru dragostea lui din tei, cu ce a facut el cu iubita lui acolo. A facut o greseala, din dragoste mai iti pierzi din cand in cand si uzul ratiunii, toata lumea a fost indragostita, stie cum e. (...) La Iasi avem o organizatie foarte puternica, care face analize. Daca acum mie Nichita imi iese in sondaje cu 74%, daca acea comunitate il vrea pe acel om, asta este. Oamenii aia voteaza, trebuie sa tinem cont de ceea ce vor oamenii sa voteze”, a completat Codrin Stefanescu.

Judete-cheie pentru PSD, prinse in retele de coruptie

Social-democratii au castigat in 2012, la alegerile locale, 22 de mandate de presedinte de Consiliu Judetean. In septembrie 2014 a trecut in tabara PSD si fostul liberal Marian Cristinel Bigiu, seful CJ Buzau, care a plecat din PNL in baza OUG 55/2014, care permitea migrarea alesilor locali. Astfel, din cei 23 de presedinti de CJ, pe care ii avea PSD, 14 au ajuns sa aiba probleme penale, sa fie suspecti in dosare de coruptie sau in vizorul ANI, inclusiv proaspatul social-democrat Cristinel Bigiu. Multi dintre acestia si-au pierdut, intre timp, si functiile.

Problemele au aparut in fiefuri importante ale PSD, cum este Braila, Iasi, Prahova, Mehedinti si Arges. Cel mai afectat judet a fost insa Constanta, acolo unde social-democratii l-au pierdut din cauza problemelor cu legea atat pe seful Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, cat si pe primarul municipiului, Radu Mazare.

CONSTANTA. Nicusor Constantinescu a fost suspendat de prefectul judetului la inceputul anului, pe numele sau existand mai multe dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in altul este judecat pentru ca a atribuit nelegal terenuri. De asemenea, Nicusor Constantinescu este judecat pentru ca ar fi subfinantat Centrul Militar Zonal.

Radu Mazare a demisionat atat din PSD, cat si de la conducerea primariei Constanta, dupa ce a fost acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii.

ARGES. Un alt fief important pierdut de PSD este Arges, acolo unde baronul Constantin Nicolescu, care a fost puternic sprijinit in timpul procesului sau de liderii PSD, inclusiv de premierul Victor Ponta, a fost condamnat definitiv la 7 ani si 8 luni de inchisoare pentru folosirea de fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, in baza unor documente false. De altfel, situatia de la Arges este una speciala, avand in vedere ca, dupa demisia din functie a lui Constantin Nicolescu (gasit in stare de conflict de interese de catre ANI, intr-un dosar separat de cel instrumentat de catre DNA), s-au organizat alegeri, in urma carora tot un social-democrat, Florin Tecau, a castigat mandatul de presedinte al CJ.

Citeste si Promisiunea lui Ponta in fata baronilor PSD: In ziua in care pe poarta de la Cotroceni va iesi Basescu ii vom face dreptate si lui Costica Nicolescu, si celorlalti

La un an de la victorie, in aprilie 2015, noul sef al judetului a fost la randul sau adus cu mandat la DNA pentru audieri, avand insa la acea data calitatea de martor, intr-un dosar de coruptie cu fonduri europene. Tecau a fost insa implicat si intr-un scandal, dupa ce in presa au aparut convorbiri cu caracter sexual intre el si o jurnalista. In urma scandalului, Tecau a demisionat de la conducerea PSD Arges, functie detinuta anterior de predecesorul sau Constantin Nicolescu. Florin Tecau castigase alegerile partiale cu 58,1% din voturi.

Situatia de la Arges este cu atat mai grava cu cat social-democratii au probleme si in doua, din cele trei, municipii ale judetului. La Pitesti, primarul PSD Tudor Pendiuc a fost suspendat din functie, dupa ce la finalul anului 2014 a fost arestat preventiv intr-un dosar de luare de mita, unde este acuzat si de abuz in serviciu. Si primarul municipiului Curtea de Arges are probleme cu justitia, fiind urmarit penal in acelasi dosar cu fostul sef al Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu.

BUZAU. In Buzau, presedintele CJ Cristinel Marian Bigiu a fost suspendat din functie, fiind cercetat in doua dosare de coruptie. A stat sase luni in arest preventiv si la domiciliu, insa a revenit la conducerea judetului dupa ce a fost plasat sub control judiciar. Probleme mult mai mari sunt in municipiul Buzau, acolo unde unul dintre cei mai importanti lideri locali al PSD, Constantin Boscodeala, a fost condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare pentru ca ar fi acordat ilegal peste 1,6 milioane de lei din bugetul local clubului de fotbal Gloria Buzau. Boscodeala a ramas si primar, dar si lider PSD Buzau, dupa ce presedintele de atunci al PSD, Victor Ponta, nu i-a acceptat demisia.

PRAHOVA. O situatie similara este si in Prahova, un alt judet important pentru social-democrati. Seful Consiliului Judetean, Mircea Cosma, si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, au fost trimisi in judecata, fiind acuzati ca  erau cei care coordonau o retea de coruptie care a prejudiciat bugetul public cu 6 milioane de lei.

Citeste si RETEAUA „BANI PENTRU PARTID”. Cum se face o licitatie trucata in Romania. SCHEMA SPAGII

 

Mircea Cosma, suspendat in prezent din functie, este urmarit penal si in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta care este acuzat ca a fraudat fonduri europene in cazul unui contract privind extinderea retelei de canalizare a orasului Comarnic.

Citeste si TU STII CE MAI FACE CUMNATUL TAU?

In acelasi dosar este cercetat si deputatul Sebastian Ghita, cercetat sub control judiciar, pentru sprijinirea unui grup infractional organizat. De asemenea, asupra sa s-a extins cercetarea privind presupuse ilegalitati din perioada campaniei electorale. Mai exact, el este acuzat  trafic de influenta, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor europene, spalare de bani in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.

Procurorii il acuza pe Sebastian Ghita ca in perioada 2000-2015 a obtinut importante sume de bani in mod nelegal, prin traficarea influentei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. „Banii au fost “spalati” printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si presedintiale din anul 2014.

Citeste si DNA il acuza pe Sebastian Ghita ca a „spalat” 130 MILIOANE LEI din FONDURI PUBLICE si ca controleaza 54 de firme. Deputatul are INTERZIS sa paraseasca Ploiestiul si sa exercite functia de parlamentar

In Prahova, PSD a pierdut si primaria Ploiestiului, dupa ce edilul Iulian Badescu a demisionAt in urma plasarii sale sub arest preventiv in dosarul in care este urmarit penal pentru finantarea echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local.

MEHEDINTI. Unul dintre cele mai rasunatoare dosare in care este implicat un baron local al PSD este cel al lui Adrian Duicu, fostul sef al CJ Mehedinti, care a fost aretat preventiv si ulterior trimis in judecata, in iulie anul trecut, pentru opt infractiuni de coruptie dintre care doua de trafic de influenta si doua de dare de mita. Adrian Duicu a fost acuzat de anchetatori ca a facut trafic de influenta pentru seful Inspectoratului Judetean de Politie, Constantin Ponea. Procurorii DNA au mentionat in referatele de arestare ca Duicu facea trafic de influenta la Palatul Victoria, de la cabinetul lui Victor Ponta. Alaturi de Duicu au fost trimisi in judecata si Constantin Ponea, si prezentatorul TV Andrei Badin, acuzat de luare de mita.  O jumatate de an mai tarziu dosarul a fort retrimis la DNA de judecatoarea Curtii de Apel, Viorica Costiniu. Inainte de a lua aceasta decizie  judecatoarea Costiniu a decis si eliminarea din dosar a sapte CD-uri cu interceptari.

Dosarul a explodat public dupa ce gandul a relatat, pe baza informatiilor obtinute de la surse judiciare cum se facea trafic de influenta chiar de la Palatul Victoria.

Citeste si EXPLOZIV. Procurorii sustin ca Duicu facea trafic de influenta din cabinetul de la Palatul Victoria al lui Victor Ponta, in prezenta ministrului de Interne Radu Stroe. STENOGRAME

Dupa aparitia in public a scandalului, Victor Ponta s-a declarat victima unei „inscenari de presa”, insa toate informatiile publicate de gandul au fost confirmate.

Citeste si Realitatea paralela pe care o construieste premierul Romaniei la televizor dupa SCANDALUL DUICU. De ce fraza „DNA n-are nicio treaba cu asta” este o minciuna

 

Dupa cum gandul a relatat, Adrian Duicu este acuzat ca i-ar fi promis lui Stefan Ponea ca isi va folosi influenta pentru a-i determina pe acestia sa il mentina temporar in functia de inspector sef al IPJ Mehedinti si, ulterior, sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica din Politia Romana, iar sotia acestuia, Elisabeta Ponea, sa ocupe o functie de conducere in Ministerul Public.

In rechizitoriu, se arata ca Adrian Duicu facea trafic de influenta in Palatul Victoria. Initial, DNA sustinea ca Duicu se afla in biroul lui Victor Ponta cand isi folosea ilegal infuenta, dupa care presedintele suspendat al CJ Mehedinti a fost localizat doar in cladirea Guvernului.

Suspendat din functie din cauza problemelor penale,  Adrian Duicu a pierdut functia dupa ce a fost declarat incompatibil de catre ANI, primind in acest sens si un verdict final din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

GORJ. Situatia este dificila pentru PSD si in judetul Gorj. Acolo, presedintele Consiliului Judetean, Ion Calinoiu, a fost declarat incompatibil de catre ANI in luna iunie, fiind acuzat si de fals in declaratii in forma continuata. Intre timp, la primaria Targu Jiu au fost incepute cercetarile in doua dosare, fiind efectuate si perchezitii la domiciliul edilului PSD Florin Carciumaru. DNA nu a deschis insa, pana in acest moment, un dosar pe numele primarului.

 DAMBOVITA . In Dambovita, presedintele Consiliului Judetean, Adrian Tutuianu, a fost cercetat incepand din 2014 pentru trafic de influenta in legatura cu campania electorala pentru alegerile locale din 2012, insa liderul PSD sustine ca procurorii au dispus in aces caz neinceperea urmaririi penale.

DOLJ. In Dolj, seful CJ Ion Prioteasa este urmarit penal inca din 2013 pentru fapte de coruptie savarsite in cadrul institutiei.  In dosar in care sunt cercetati alti opt functionari ai institutiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitatii de catre firme agreate, pentru care percepeau un "comision" din valoarea contractelor. „Din cercetarile efectuate de procurori pana in acest moment a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, prin eludarea cadrului legal in domeniul achizitiilor publice, functionarii publici din cadrul Consiliului Judetean Dolj implicati au favorizat agenti economici carora le-au fost atribuite lucrari direct, fara publicarea anuntului de intentie (ex - contracte de prestari servicii prin «fragmentarea» lucrarilor, in scopul justificarii procedurii de achizitie atribuite direct la 3 societati comerciale preferate pentru Centrul de recuperare si reabilitare a persoanelor cu handicap «Sfantul Dimitrie cel Nou» Filiasi) ori prin interpunerea unor societati comerciale «preferate»", preciza DNA.

Contractele vizate de procurori se refera la modernizarea Aeroportului Craiova si cel privind „Proiectarea si executia punctului de operare aeromedicala SMURD”,  proiectul de  „Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail – Muzeul de Arta Craiova” (proiect realizat, in parte, din fonduri europene), obiectivul „Centrul de coordonare si conducere a interventiei in caz de dezastre in regiunea transfrontaliera”, aprobarea finantarii proiectului „Centrul Cultural Brancusi – centrul turistic interactiv”,  construirea unui corp administrativ la Unitatea medico sociala (UMS) Bechet, proiectul de „Reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova”. Potrivit procurorilor, o parte din bani i-ar fi revenit sefului CJ.

TIMIS. In Timis presedintele Consiliului Judetean Titu Bojin este la randul sau urmarit penal pentru coruptie. Potrivit procurorilor, Bojin, folosindu-se de functia de presedinte al CJ Timis si de pozitia de lider al filialei judetene a PSD, ar fi identificat primarii din Timis, conduse de alesi locali din PSD, cu care firma SC Ecomet West SRL,  condusa de omul de afaceri George Didila, a incheiat contracte de achizitii publice, cu atribuire directa. In acest demers, Didila ar fi fost sprijinit atat de Titu Bojin, cat si de Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in cazul in care primariile care au incheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor incheiate, George Didila apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii sa plateasca, cu celeritate, aceste contracte. Intrucat unele dintre primariile care au incheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevazute in buget fonduri pentru plata produselor achizitionate, consilierul judetean Marcel Mihoc ar fi promis, la data incheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificarilor bugetare.

Procurorii il suspecteaza pe Titu Bojin ca directiona alocari bugetare din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestea le aveau in derulare cu SC Ecomet West SRL.

IALOMITA. In Ialomita, presedintele Consiliului Judetean, Silvian Ciuperca, a fost trimis in judecata pentru luare de mita, insa conduce in continuare institutia. Ciuperca, alaturi de alte 14 persoane, fiind acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, pentru interventii la un consilier din Ministerul Sanatatii (MS) si la conducerea ADR Muntenia.

 Potrivit procurorilor, in luna ianuarie 2014, Silvian Ciuperca si-a folosit influenta si autoritatea conferita de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit, respectiv asigurarea postului de manager interimar in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) din Slobozia.

Intrucat dorea inlaturarea din functie a managerului caruia urma sa ii expire mandatul si pentru a nu-i mai da acestuia posibilitatea sa se inscrie la concursul pe postul de conducere, in luna ianuarie 2014, dar inainte de expirarea contractului de management, presedintele CJ Ialomita a initiat demersuri la Ministerul Sanatatii, in vederea demararii unui control la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia. In urma respectivului control se dorea si inlaturarea, consilierul juridic al spitalului. In aceste conditii, incepand cu data de 20 ianuarie 2014, la SJU Slobozia s-a desfasurat un control efectuat de o echipa mixta formata din reprezentanti ai Corpului de Control al Ministerului Sanatatii si ai Consiliului Judetean Ialomita.

 In paralel, pentru a consolida imaginea de manager interimar a persoanei pe care o sustinea, pentru a contracara nemultumirile din randul angajatilor legate de numirea acestuia, de a prezenta o imagine de echipa intre Consiliul Judetean si Spitalul Judetean Slobozia, cat si implicarea acestei noi echipe de management in dotarea spitalului cu un aparat medical de radiologie digitala, Silvian Ciuperca a dispus alocarea de fonduri suplimentare Spitalului Judetean, in vederea achizitionarii acestui aparat medical. In urma controlului s-au constatat nereguli in procesul de achizitii publice care ar fi dus la sesizarea organelor de urmarire penala, , insa Ciuperca apelat la Mihai Ionescu, consilier in cadrul ministerului Sanatatii, sa falsifice raportul.

BRAILA. Un alt judet important al PSD, unde sunt probleme de coruptie, este Braila. Seful CJ Bunea Stancu a fost condamnat in 2015 la trei de inchisoare in dosarul „Mita la PSD”, iar ulterior procurorii l-au pus sub urmarire penala intr-un alt dosar pentru abuz in seriviciu in forma continuata. In motivarea deciziei, Curtea de Apel sustine ca Bunea Stancu si omul de afaceri Ioan Niculae au savarsit infractiunile dovedind o indrazneala deosebita si avand drept scop bunastare personala, iar incercarea de a influenta pe cai oculte alegerea presedintelui Romaniei este o activitate reprobabila.

Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), aratau procurorii in rechizitoriu.

SIBIU. La Sibiu, presedintele Consiliului Judetean, Ioan Cindrea, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, insa decizia nu este definitiva, iar social-democratul a ramas la conducerea CJ Sibiu.

SUCEAVA. Nu in ultimul rand, la Suceava presedintele Consiliului Judetean, Catalin Nechifor, ar putea ajunge in fata procurorilor intr-un dosar in care este suspectat de abuz in serviciu si luare de mita, dupa ce la sediul institutiei pe care o conduce au fost efectuate perchezitii de catre DNA.

OLT. O situatie similara este si la CJ Olt, unde procurorii au efectat in 2014 mai multe perchezitii, fiind vizate firme ale presedintelui institutiei, Paul Stanescu, precum si ale fratelui acesta, deputatul Alexandru Stanescu, si ale deputatului PSD Dan Ciocan.

Probleme cu legea si pentru 14 primari PSD de muncipii

Social-democratii intampina probleme si in 14 municipii, unde primarii sunt in vizorul DNA sau chiar si-au pierdut functiile ca urmare a problemelor cu legea.

Pe langa cele cinci cazuri deja amintite (Radu Mazare, Constantin Boscodeala, Nicolae Diaconu, Tudor Pendiuc si Iulian Badescu), PSD a ramas si fara primaria Iasi, acolo unde edilul Gheorghe Nichita, vicepresedinte suspendat la nivel national al partidului si sef al filialei Iasi a PSD, a fost suspendat din functie in luna mai, fiind acuzat de procurori de instigare la folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii si de abuz in serviciu, dupa ce ar fi folosit rersele primariei pentru a-si spiona amanta.

Alti trei primari PSD si-au pierdut functia din cauza problemelor in justitie. Este vorba despre Dorin Danesan, primarul Sighisoarei, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, primarul Barladului, Constantin Constantinescu, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, precum si Minel Prina, primarul Slatinei, urmarit penal in dosarul lui Darius Valcov pentru complicitate la trafic de influenta.

Alti cinci primari sunt sunt inca in functie: Alexandru Stoica (Slobozia), trimis in judecata pentru fals intelectual, Cristian Duica (Rosiorii de Vede), urmarit penal pentru abuz in serviciu, Dorel Costel Coica (Satu Mare), declarat incompatibil de catre ANI, Dumitru Pantazi (Pascani), trimis in judecata pentru abuz in serviciu, precum si Florin Cazacu (Brad), anchetat pentru nereguli privind procedurile de achizitii publice si de intocmire a actelor contabile, in urma unui control al Curtii de Conturi. (A contribuit Clarice Dinu)

Citeste si PSD incepe in toamna pregatirile pentru locale. Alesii cu probleme in justitie, liberi sa candideze Citeste si Mesajul transmis de Victor Ponta de Ziua Marinei Citeste si Anuntul premierului Ponta despre despagubirile pentru terenurile afectate de seceta
Publicat de : ---
Data publicrii: 17 Aug 2015 - 06:51
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48955&titlu=Unul_din_doi_sefi_de_CJ_ai_PSD_sunt_urmariti_penal__trimisi_in_judecata_sau_au_probleme_cu_ANI__dar_lasati_sa_candideze__aUnii_vad_la_centru_baroni__noi_vedem_in_teritoriu_un_om_care_este_votat_cu_6