Partidul Democrat se transformă în Partidul Unanimității [1]

Emil Boc se va bate de unul singur pentru succesiunea pe scaunul părăsit, în decembrie, de Traian Băsescu. Partizani ai rămânerii PD la social-democrație, buzoianul Cezar Preda și reprezentantul vechii gărzi, Radu Berceanu, au anunțat, ieri, că renunță să-și mai susțină moțiunea de centru-stânga – abia depusă, luni seara – în temeiul căreia primul țintea șefia partidului.

Decizia celor doi a survenit întâlnirii de marți seara, de la Snagov, cu 200 de lideri pediști de la centru și din filiale, dezbatere care le-a demonstrat că partidul lui Băsescu nu mai dă prea multe parale pe social-democrație. „Președinții de organizații au susținut că doresc să sprijine curentul popular, motiv pentru care am decis să retrag moțiunea, iar o parte dintre tezele acesteia vor fi preluate în moțiunea populară a lui Emil Boc”, a explicat Preda.

În fapt, tandemul ultimilor mohicani ai social-democrației nu a fost bine primit decât în două filiale, cele cărora le aparțin aceștia, iar, potrivit statutului PD, o moțiune are nevoie de sprijinul a minimum zece organizații județene pentru ca inițiatorul ei să poată candida la președinția partidului. „Vor fi preluate doar acele teze din moțiunea d-lor Preda și Berceanu care nu afectează orientarea doctrinară viitoare a partidului, propusă prin moțiunea noastră – partid popular, de centru, în vederea aderării la PPE”, a spus și Emil Boc, precizând că amintitele teze împrumutate de la cei doi vizează domeniul politicilor sociale și cel al resurselor umane.

Belicoși până mai ieri cu Boc și cu susținătorii acestuia („greii” Adriean Videanu și Vasile Blaga), Preda și Berceanu au îndulcit tonul. Buzoianul, care îl numise pe actualul președinte interimar „cel mai social-democrat dintre liderii partidului”, și-a pus, ieri, cenușă-n cap: „Îmi cer scuze pentru afirmațiile pe care le-am făcut despre dl. Boc, am greșit referindu-mă la oameni, și nu la idei”.

Adept înfocat al păstrării liniei doctrinare social-democrației pe considerentul existenței unui bazin electoral de centru-stânga de 72 la sută dintre alegători, Radu Berceanu a descoperit, între timp, că acest tronson poate fi țintit și de la centru: „În discuțiile cu colegii mei, am clarificat împreună destul de limpede faptul că doctrina populară are părți care se referă la domeniul social și că, mergând pe o doctrină populară, nu abandonăm acest culoar. Partidul va fi unul de centru, ceea ce înseamnă că are zone de acțiune politică și la centru-dreapta, dar și la centru-stânga”.

Potrivit unor surse din partid, schimbarea cu 180 de grade a poziției celor doi le va aduce, după Convenția Națională din 25 iunie, câte un post de vicepreședinte al partidului.

Soluția de ieri încheie două luni în care, la vârful PD, a funcționat un fel de carusel al viitorului doctrinar și al candidaturilor pentru șefia partidului. Până la urmă, punctul de vedere exprimat de troica Boc-Videanu-Blaga, care proiecta o unică moțiune, cu unul dintre ei candidat pentru scaunul lui Băsescu, ceilalți având asigurate dinainte locuri în conducere, a triumfat, deși șeful statului și-ar fi dorit o competiție reală la succesiune.

Președintelui interimar, Emil Boc, baletul liderilor pediști din ultima vreme nu i s-a părut o bizarerie: „Nu a fost nimic prefabricat. A fost un proces natural, firesc, fără scenarii prefabricate”.
Publicat de : Alin BOGDAN, M.S.
Data publicării: 09 Iun 2005 - 08:49
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4840&titlu=Partidul_Democrat_se_transforma_in_Partidul_Unanimitatii