Servește Năstase [1]

Răspunsul dat de Tăriceanu este și neprofesionist și inelegant, a declarat președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase, referindu-se la declarațiile - tot de luni - ale premierului privind poziția PSD față de legile justiției și ale proprietății.

"Domnul Tăriceanu este foarte supărat pe viață, pe alegerile anticipate. Eu i-am atras atenția că, în calitate de prim-ministru, când dorește să se adreseze Parlamentului, nu face acest lucru direct, ci trebuie să o facă prin intermediul președinților de Camere", a spus Năstase. Este inadmisibil ca Guvernul să își asume răspunderea "pe 270 de pagini, pe 18 legi, pe sute de puncte, la care trebuie răspuns în bloc da sau nu, dacă sunt bune sau rele", în condițiile în care "unele sunt necesare, altele sunt discutabile". Potrivit lui Năstase, Tăriceanu "preia chestiunea proprietății și se dă mare în legătură cu subiectul acesta", el adăugând că, în materia proprietății, Guvernul pe care l-a condus a făcut "de 20 de ori mai mult decât Guvernul din care a făcut parte Tăriceanu până în anul 2000".
"În legătură cu cursurile de învățământ politic, comunist, eu cred că dânsul a fost acolo. Eu în nici un caz nu am participat la așa ceva, iar în materie de proprietate, inclusiv prin modificarea adusă Constituției în legătură cu garantarea proprietății, tot în perioada în care am fost șef al guvernului, aceste lucruri s-au realizat", a mai spus Năstase.
Liderul PSD afirmă că Tăriceanu ar fi uitat să spună că partea principală a scrisorii sale viza justiția și problemele din justiție. El susține că premierul dorește să aducă magistratura, justiția, sub controlul unui ministru al său. "Ani de zile ne-au pisat la cap că nu este bine și că trebuie să schimbăm aceste legi, ceea ce am și făcut. Plus factorul Uniunii Europene, plus experți din străinătate și am modificat legile justiției în august 2004, scoțând de sub controlul ministrului Justiției și asigurând astfel independența justiției și magistraților. Acum, dânșii vor să aducă înapoi justiția sub controlul ministrului Justiției, care ar trebui să propună desemnarea și demiterea procurorului general, procurorului PNA, adjuncților acestuia, șefilor de secție și așa mai departe".
Potrivit lui Năstase, principiul invocat de guvernanți pentru aceste schimbări, respectiv cel al responsabilității, nu este menționat nici în Constituție și nici în documentele UE. "Este inadmisibil că se consideră că justiția este imatură și că trebuie pusă sub tutela doamnei Monica", a adăugat deputatul social-democrat.
Pe de altă parte, Năstase a spus că liderii PSD au decis, luni, ca parlamentarii social-democrați să depună o moțiune de cenzură "pe chestiunile politice care trebuie să arate zonele în care guvernul produce, de fapt, contrareforma". În opinia sa, Guvernul nu continuă reforma în domeniile justiției și proprietății. "Este inadmisibil să spui Parlamentului că-l respecți, să te adresezi parlamentarilor și să spui, în numele integrării europene, că ei trebuie să accepte fără să dezbată, fără să discute, câteva sute de reglementări individuale asupra cărora normal trebuia să-și spună cuvântul", a apreciat Năstase.
Acesta susține că este vorba de un semnal politic prin care PSD vrea să arate că prin aceste măsuri se încearcă politizarea justiției, preluarea sub controlul guvernului și al Alianței, la presiunea lui Traian Băsescu.
"Eu cred însă că este mult mai important ca Guvernul să se aplece asupra acelor măsuri care au determinat o scădere a nivelului de viață și o percepție negativă la nivelul populației. Ultimul barometru arată o schimbare foarte clară de atitudine despre Guvern, care e considerat ineficient", a conchis Năstase.
Publicat de : ---
Data publicării: 08 Iun 2005 - 09:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4787&titlu=Serveste_Nastase