Avocat: Starea lui Chiliman este buna, e un om puternic. Pacat de cariera lui de peste zece ani [1]

Avocata Carmen Popa a declarat, joi seara, la Ploiesti, ca starea primarului Andrei Chiliman este una ”foarte buna” si ca spera ca starea acestuia sa ramana la fel si de acum inainte, ea adaugand ca edilul este ”un om puternic, pentru ca altfel nu ar fi putut fi un om politic puternic si un foarte bun primar”

.

”Nimic din ce este in actul de invinuire nu este opozabil in opinia dumnealui, este pacat ca o cariera de peste zece ani de primar trece prin ceva de genul acesta”, a spus avocata.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost retinut, joi seara, de procurorii DNA Ploiesti, dupa mai mult de patru ore de audieri, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, cauza in care este cercetat si Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Citeste si: Andrei Chiliman, RETINUT de DNA pentru trafic de influenta. Primarul a fost ridicat de procurori de pe aeroport. El este vizat in dosarul cumnatului premierului - FOTO

Ulterior, procurorii au dispus, in urma audierilor, retinerea consilierului local PNL Ion Brad.

Andrei Chiliman si Ion Brad urmeaza sa fie transportati in arestul Politiei Campina, iar vineri vor fi prezentantei instantei supreme cu propunere de arestare preventiva.

La ora transmiterii acestei stiri, la DNA Ploiesti mai sunt audiati Ioana Costescu si Vlad Moisescu.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, joi seara, intr-un comunicat, ca primarul Andrei Chiliman este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, in forma continuata, procurorii antocoruptie dispunand retinerea acestuia pentru 24 de ore.

De asemenea, procurorii au inceput urmarirea penala fata de Vlad Octavian Moisescu si Ioana Costescu, pentru constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, si liberalul Ion Brad, consilier local la Sectorul 1, pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta.

In ordonantele procurorilor se arata ca inca din anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infractional organizat, format din acesta, Ioana Costescu (consilier personal al primarului Andrei Chiliman si interfata lui Moisescu la Primaria Sectorului 1), Andrei Chiliman si Ion Brad (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria.

”Vlad Moisescu era cel care coordona grupul infractional, solicita si incasa comisioanele si dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, in timp ce Ioana Costescu si Ion Brad derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar Andrei Chiliman, prin prisma atributiilor conferite de functia sa, garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si ulterior, pe parcursul derularii acestora”, se arata in comunicatul DNA.

Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale, in modalitatea descrisa mai sus, au fost impartiti intre Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad, Andrei Chiliman si filiala unui partid politic, in urmatoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.

Diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Concret, grupul infractional a obtinut de la reprezentantii a doua societati comerciale beneficiare a unor contracte de lucrari publice (lucrari de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 1 al municipiului Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier), sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 lei. Aceasta din urma suma de bani a reprezentat un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului I Bucuresti catre firma respectiva, in perioada 2007 - 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica mentionata, potrivit DNA.

Surse judiciare declarau ca firma controlata de Gheorghe Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte cu Primaria Sectorului 1, pentru consultanta in activitati precum lucrari de asfaltare si anvelopari de blocuri. Angajati ai Primariei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Unul dintre contractul, care avea ca obiect "Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de constructii privind lucrarile de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1 al municipiului Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier", ar fi fost incheiat intre Primaria Sectorului 1, in calitate de achizitor, si SC Romair Consulting SRL, in calitate de prestator, in 13 septembrie 2011.

Sursele citate precizau ca, pentru a plati "comisionul" stabilit in schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat pentru obtinerea de la Primaria Sectorului 1 a contractului din 13 septembrie 2011, o parte din banii incasati de firma lui Gheorghe Boeru din fonduri publice (inclusiv din cei incasati de la SC Hidro Prahova SA) ar fi fost tranzitati, la dispozitia omului de afaceri, fara a avea la baza justificari economice reale, scosi in numerar si folositi in interesul personal al acestuia.

Conform surselor citate, in vara anului 2012 ar fi fost dati 300.000 de lei, la sediul Primariei Sectorului 1, in baza unei intelegeri intre Gheorghe Boeru si Vlad Octavian Moisescu, fostul trezorier al PNL, si Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman.

Sursele citate sustineau ca banii ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost dus la DNA Ploiesti joi dupa-amiaza, fiind preluat de anchetatori de la Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni, unde a ajuns cu o cursa de la Bruxelles.

Intrebat, la iesirea din aeroport, despre acuzatiile care ii sunt aduse de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Chiliman a raspuns: "Nu am facut niciodata asa ceva".

Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucuresti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost si deputat de Bucuresti timp de doua legislaturi: 1996-2000 si 2000-2004.

La DNA Ploiesti, au fost adusi, pentru audieri, si consilierul local Ion Brad, Vlad Moisescu si Ioana Costescu.

Liberalul Andrei Chiliman este vizat de o ancheta a DNA Ploiesti, procurorii anticoruptie facand perchezitii, joi, la sediul primariei, la locuinta edilului si la locuintele altor trei suspecti din acest dosar, printre care Vlad Moisescu si Ioana Costescu.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca primarul Sectorului 1 este suspectat de trafic de influenta si de alte fapte de coruptie, in acelasi dosar in care este cercetat Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Numele comun din acest dosar, care face legatura intre cazul privind canalizarea de la Comarnic si activitatea Primariei Sectorului 1, este al omului de afaceri Gheorghe Boeru, audiat si retinut saptamana trecuta de DNA, alaturi de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova Adrian Semcu.

In 18 februarie, Iulian Hertanu a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. In 23 aprilie, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domiciliu, in urma unei decizii a instantei supreme, aceeasi masura fiind luata si in cazul lui Vladimir Ciorba.

Miercuri, la DNA Ploiesti s-au prezentat mai multi inculpati din acest dosar, inclusiv Iulian Hertanu, in privinta caruia procurorii au dispus inlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar, masura dispusa si pentru alti doi inculpati din acest dosar.

In acelasi dosar, sunt cercetati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu. De asemenea, in dosar este cercetat si Ilie Dragan, om de afaceri care are legaturi cu firmele implicate in derularea proiectului de extindere a canalizarii de la Comarnic.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

In dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfarsitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiesti atat mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cat si sora acestuia, Alexandra Hertanu.


Publicat de : ---
Data publicrii: 19 Iun 2015 - 05:05
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47768&titlu=Avocat__Starea_lui_Chiliman_este_buna__e_un_om_puternic__Pacat_de_cariera_lui_de_peste_zece_ani