"Partidul Inundatiilor" intra la apa [1]

Poate aude prea des ce premier bun, frumos si destept este si isi imagineaza ca va guverna linistit patru ani.

Mai aude cum ministrii liberali ii soptesc ca Basescu nu-l poate schimba cind i se nazare si ca nici anticipate nu pot avea loc din senin. Cu aceste grave tulburari de reprezentare, asurzit de treburile din guvern, Tariceanu s-a rupt de partid si de realitate. Conducerea PNL a luat si ea distanta de filiale. Daca Tariceanu ar pleca insa urechea ar auzi cum "Partidul Inundatiilor", cum l-a numit un liberal mai hitru, incepe sa se scufunde. Filialele
s-au insularizat inca dinainte de alegeri. Atunci, Tariceanu le daduse sefilor locali putere absoluta in alcatuirea listelor parlamentare. Am auzit o vorba: ca in Romania ar fi deja 42 de partide liberale. Gluma circula prin PNL si nu e chiar lipsita de sens. Unii lideri locali nu mai reusesc sa ajunga la nasul sefilor de la centru, iar altii isi vad indiferenti de feuda lor. Asta ar fi o problema. A doua a sesizat-o corect chiar PSD: liberalii risca sa aiba soarta PNTCD. Bineinteles ca Pascu nu e deloc inocent cind face astfel de comparatii. Mai strecoara cite un fitil in Alianta. Conteaza insa daca observatia sa e valabila. Si evident ca toate crizele administrate, bine sau prost, de guvern se vor contabiliza direct la PNL. In schimb, ca sa-si salveze pielea, a lui si a partidului sau, Basescu are grija ca de cite ori guvernul da rateuri, cum s-a si intimplat in cel putin doua situatii - inundatiile si criza medicamentelor -, sa-l arate cu degetul pe Tariceanu. In felul acesta, si PD ciuguleste din bulele prezidentiale de popularitate. Parca e o scena cunoscuta din filmul guvernarii CDR.
Or, Tariceanu poate n-a remarcat ca guvernul sau a inregistrat cea mai rapida erodare, cazind in primele luni cu aproape 20 de procente. Retinerea lui Patriciu si tot vacarmul audierii sale vor mai taia o brazda in credibilitatea PNL. A treia chestiune e legata de identitatea PNL. Liberalii par acum o grupare stinghera, dezorientata, fara un lider puternic. Fuziunea cu PD i-ar salva pe liberali de la neantul politic, insa proiectul e mort. Din cel putin doua motive. In primul rind, s-ar inversa raportul de forte la masa negocierilor cu PD, oarecum indreptatit sa ridice stacheta pretentiilor. In al doilea rind, ar intimpina rezistenta filialelor, care vor sa ramina asa cum sint: stat in statul Aliantei, reci in relatiile cu PD si complice in afaceri cu PSD.
Intre timp insa, PD nu sta degeaba. Ocupa teren, se agita la usa popularilor europeni, isi reface identitatea si se pregateste intens de Congresul din 25 iunie. Liberalii par imobilizati si fara solutii. Alianta, ca organizatie politica, abia isi mai trage sufletul. Daca Tariceanu ar fi mai putin surd l-ar auzi deja pe Stoica cum tropaie catre PD. Si n-ar fi exclus ca predicatorul transformarii liberalilor in partid popular sa rupa o felie din partid. Fragmentarile, regruparile si repozitionarile sint, altminteri, in voga.
In fine, cred ca Tariceanu nu va putea evita multa vreme coliziunea frontala cu Basescu. Premierul se vede inca patru ani la Palatul Victoria, in timp ce Basescu vrea anticipate. In tot cazul, supravietuirea sa dupa Raportul de tara din toamna al UE ar fi un miracol. Poate nu intimplator liberalii evita, cu exceptia ministrului agriculturii, sa-si faca deconturile cu fosta guvernare, dupa principiul "sa lasam loc de buna ziua si cu PSD".
Publicat de : Dan Tapalaga
Data publicării: 07 Iun 2005 - 10:24
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4767&titlu=__Partidul_Inundatiilor___intra_la_apa