Motiunea de cenzura, preaviz pentru anticipate [1]

Desi in coalitie nu s-a ajuns inca la un consens privind alegerile anticipate, PSD se declara pregatit pentru acestea si le considera un eveniment previzibil.

Mai mult, sustinerea motiunii de cenzura impotriva pachetului comun de legi justitie-proprietate, este primul pas pe care PSD il va face pentru a provoca, daca nu caderea Guvernului, cel putin erodarea increderii populatiei in Executiv, incat chiar aceasta sa sustina alegerile anticipate.

Adrian Nastase (PSD) si Gheorghe Flutur (PNL) spun ca sunt gata de anticipate

Prin senatorul Cristian Diaconescu, PSD a anuntat ieri ca nu renunta la initierea unei motiuni de cenzura, in conditiile in care premierul Tariceanu a cerut, in premiera, Parlamentului, sa accepte pachetul de legi pentru care Guvernul isi asuma raspunderea pentru rezolvarea rapida a unora dintre conditiile de aderare a Romaniei la UE.

PSD sustine, prin liderii sai, ca este posibil ca motiunea de cenzura sa deschida calea spre anticipate. PSD nu vrea insa ca opinia publica sa-l considere responsabil pentru anticipate, caci isi exprima sustinerea absoluta doar pentru schimbarea Guvernului, asa cum declara presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase. Acesta mai considera ca partidul sau este pregatit din acest moment pentru a alerga din nou in cursa electorala, opinie impartasita si de vicepresedintele PSD, Ioan Mircea Pascu. Fostul ministru al Apararii a declarat ca anticipatele vor fi declansate la toamna din vointa imperativa a opiniei publice, si nu la hotararea liberalilor sau democratilor. Pascu este convins ca o posibila amanarea aderarii la UE, politizarea justitiei si aplicarea gresita a legilor proprietatii vor avea consecinte electorale nefaste pentru Putere.

In timp ce PSD sustine ca actuala sa situatie i-ar putea permite in cateva luni sa participe cu sanse mari la alegeri, in coalitie intarzie sa apara consensul cu privire la subiectul anticipatelor.


"Anticipatele continua sa ramana o preocupare a Guvernului si a partidelor din interiorul coalitiei.", Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.


La nivel guvernamental, lucrurile par mai transate, caci premierul si majoritatea ministrilor considera problema inoportuna. In plus, declansarea alegerilor ar crea serioase probleme de functionare a Guvernului, dupa cum recunostea recent premierul Tariceanu: "Mi-e foarte greu sa pot sa ma angajez sa facem si alegeri anticipate si, simultan sa si lucram cu toata energia". Tariceanu continua sa afirme ca oportunitatea anticipatelor, care antreneaza mecanisme constitutionale greoaie, ar putea fi discutata in termeni mai favorabili dupa raportul de tara al UE, adica in toamna.

Cu toate acestea, anticipatele continua sa ramana o preocupare a Guvernului, sau a partidelor din interiorul coalitiei precum PNL, asa cum a confirmat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Zilele acestea, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, s-a declarat imptriva anticipatelor, motivand ca acestea ar intarzia calendarul aderarii.

Daca ministrii, inclusiv cei ai PD par sa ezite in a se pronunta pentru, la nivelul parlamentar al aliantei lucrurile stau altfel.

Unii parlamentari PD continua sa pledeze pentru anticipate, initiativa presedintelui Traian Basescu. De altfel, diferentele de opinie intre cele doua niveluri - parlamentar si guvernamental - au fost vizibile chiar la conferinta de presa a ministrului Flutur de sambata, de la Bistrita-Nasaud. Dupa ce el a declarat ca nu anticipatele sunt problema, liderul judetean al PD, deputatul Ioan Oltean, s-a aratat un sustinator al anticipatelor, consider?nd ca Alianta DA nu mai poate guverna alaturi de PC (PUR).

Ministrii nu vor nici remaniere

Nici remanierea - solutia de compromis pentru anticipate - nu pare a surade multor ministri. Dupa ce Sulfina Barbu, Ene Dinga sau Mircea Cinteza au declarat acum cateva saptamani ca nu se simt vizati, a venit randul lui Gheorghe Flutur sa declare acelasi lucru. Flutur declara ca nu numai ca nu se simte vizat de remaniere, dar crede ca a fost si o locomotiva a domeniului pe care-l coordoneaza. Recent, premierul Tariceanu afirma ca nu este acum momentul nici pentru schimbarea unora dintre ministri. El a admis ca este posibil sa recurga la aceasta prerogativa a sa, insa a subliniat ca numai el este acela care alege momentul potrivit.
Publicat de : Eliza Olteanu
Data publicării: 06 Iun 2005 - 12:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4730&titlu=Motiunea_de_cenzura__preaviz_pentru_anticipate