"Nu cred ca insolventa Complexului Hunedoara mai poate fi evitata mult"

     Este de apreciat preocuparea autoritatilor pentru gasirea unei solutii pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH), a declarat ieri, Razvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, care, insa, crede ca aceasta solutie de acordare a unui imprumut de 37 milioane euro este o risipa de bani publici

.
     Domnia sa a explicat: "Se spune ca e doar un imprumut. Sa fim seriosi! Banii nu vor mai fi returnati niciodata la buget. Din pacate, solutia stergerii de datorii, coroborata cu privatizarea complexului, a fost abandonata complet. De asemenea, nu se mai aude nimic despre crearea pietei de alocare de capacitate".
     Fostul ministru sustine ca insolventa companiei nu mai poate fi evitata mult asa cum stau lucrurile acum si ca, pentru securizarea functionarii centralei de la Paroseni, ar fi fost mai potrivita o analiza privind preluarea, in conditii de piata, a acestui activ de catre Hidroelectrica SA, care "pare ca nu are ce face cu banii si vrea sa dea sute de milioane euro dividende la buget". "Hidroelectrica ar plati pretul corect pentru acest activ iar o parte din bani s-ar putea duce in modernizarea minelor care mai sunt viabile. O analiza legata de preluarea de catre Hidroelectrica ar putea indentifica si alte sinergii, de exemplu recrearea partiala a mixului energetic", a completat Razvan Nicolescu, mentionand ca insolventa CEH nu este neaparat o solutie proasta, daca procesul este gestionat corect.
     Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns, ieri dimineata, la Petrosani, unde peste 300 de mineri protestau in curtea unitatii pentru salvarea locurilor de munca, iar alte cateva zeci erau blocati in subteran la Lupeni, in asteptarea discutiilor dintre ministru, autoritati si liderii sindicali, potrivit Mediafax. Ministrul a ajuns la Petrosani in jurul orei 9.00 si a intrat direct in discutii cu autoritatile judetene si parlamentari de Hunedoara la Primaria Municipiului Petrosani. Andrei Gerea a refuzat sa faca orice declaratii inaintea intrarii in primarie.
     Cateva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat in subteran, ieri, iar alti peste o suta din schimbul I aflati inca in timpul serviciului au anuntat ca vor ramane in mina, in timp ce ortacii de la Lupeni si Lonea protestau in curtea CEH din Petrosani. Potrivit liderului sindical de la Mina Livezeni, Adrian Stefan Jurca, 24 de mineri din schimbul IV au ramas blocati in subteran, iar alti o suta din schimbul I care se afla in timpul programului de lucru au anuntat ca nu vor iesi din mina pana cand nu le vor fi solutionate cererile privind salvarea locurilor de munca.
     Patru lideri sindicali au intrat recent in greva foamei. Primul care a declansat-o a fost liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, care marti dupa-amiaza se legase cu lanturile de poarta unitatii, iar in cursul zilei de miercuri a marsaluit cu lanturile pe el alaturi de ortaci pana la Petrosani, in curtea CEH, unde a continuat protestul.
     Vasile Paduraru, s-a legat cu lanturi de poarta de la intrarea in mina, in semn de protest fata de faptul ca cei 900 de angajati ai exploatarii nu vor primi integral salariile.
     Ieri, copresedinte PNL Hunedoara, deputatul Bogdan Țimpau, a declarat, dupa intalnirea cu Andrei Gerea: "Am asistat la Petrosani la un alt exercitiu de imagine marca Guvernul Ponta. In cadrul intalnirii care a avut loc intre ministrul Energiei si reprezentanti ai autoritatilor locale, precum si parlamentari din judetul Hunedoara, nu au fost oferite solutii reale, valabile pe termen mediu si lung, pentru salvarea CEH, de a carui soarta depind miile de locuri de munca din minerit de pe Valea Jiului. Astfel, plimbarea pana la Petrosani a reprezentantilor Guvernului Ponta a fost una de mimare a interesului pentru redresarea celui mai mare operator economic din Valea Jiului, de linistire a spiritelor tensionate si in niciun caz de prezentare a masurilor concrete de viabilizare a activitatii Complexului".
     In opinia parlamentarului, lipsa de solutii arata lipsa de viziune impardonabila a Guvernului in ceea ce priveste realizarea investitiilor necesare pentru conformarea la conditiile de mediu si rezolvarea tuturor problemelor care adancesc situatia dificila in care a ajuns complexul hunedorean.
     "Niciun cuvant din partea Guvernului despre cum se va actiona pentru scaderea costurilor de productie care fac in momentul de fata ca aici sa fie produsa cea mai scumpa energie din tara, niciun cuvant despre contractul colectiv de munca care va expira la 1 august 2015 si despre cum va fi el negociat pentru a garanta securitatea locurilor de munca pentru minerii din Valea Jiului si pentru a asigura protectia sociala a celor ce vor pierde aceste locuri de munca", a conchis domnul Țimpau.
     Insa, Andrei Gerea a aratat, miercuri seara, prin intermediul unui comunicat: "Imediat dupa publicarea Ordonantei de Urgenta, CEH va lansa anuntul privind procedura de angajare a consultantului international care va elabora in cel mai scurt timp, planul de restructure al societatii, document ce urmeaza sa fie notificat Comisiei Europene in vederea autorizarii. Ulterior autorizarii de catre Comisia Europeana, ajutorul de stat individual de salvare se va transforma in ajutor de stat de restructurare si va fi gestionat cu respectarea normelor nationale comunitare in materie de concurenta".
     Domnia sa a subliniat ca autoritatile au in vedere implementarea unui plan de restructurare a societatii care sa permita mentinerea acesteia pe piata de energie nationala. Ministrul sustine ca CEH a luat deja masuri de organizare a activitatii pe sapte centre de cost, in vederea monitorizarii constante a lichiditatilor, rationalizarii cheltuielilor, monitorizarii zilnice a fluxurilor de trezorerie si evaluarii efectelor asupra debitorilor si creditorilor sai. 

     *  Protestele au luat sfarsit ieri
     Protestul minerilor din Valea Jiului s-a incheiat ieri dupa amiaza la Petrosani, dupa ce liderii acestora au semnat un protocol cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, in care se precizeaza ca termenul de inchidere a celor patru exploatari de huila din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) va fi prelungit pana in anul 2024. In acest fel, minele de carbune vor putea accesa ajutorul de stat prevazut prin Decizia 787 a Comisiei Europene, conform Agerpres.
     Conducerea CEH va pregati un plan de reorganizare ce va fi supus consultarilor din partea Ministerului Energiei si a Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivel de companie. In ceea ce priveste divizarea CEH in sectoarele minerit si energetic, s-a stabilit ca in acest proces va fi angrenata doar termocentrala Paroseni, urmand ca pentru termocentrala Mintia sa fie luata o decizie dupa evaluarea planului de restructurare pe care il va intocmi in urmatoarele sase luni.
     Minerii care au protestat miercuri si joi in fata sediului CEH din Petrosani au plecat acasa, iar liderii lor spun ca ortacii vor relua lucrul.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Mai 2015 - 05:20
 

Link știre