Conducerea TVR ar putea scapa de executie politica [1]

Victor Ponta acuza: proasta gestiune si frauda la TVR

. Datele oficiale il contrazic pe premier. 14 parlamentari pot suplinii plenul si pot numi seful TVR conform unei ordonante din 2013, respinsa de Camera, dar aprobata de Senat.

PNL ameninta cu CCR

ULTIMA ORA Desi era anuntata pentru astazi, „decapitarea” politica a conducerii TVR se pare ca nu va mai avea loc. În urma cu doua saptamani, actiunea a esuat, pentru ca PNL si UDMR nu au participat si nu a existat cvorum de sedinta. Acum, nu se stie daca va exista cvorum in Comisiile de cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului, si surse parlamentare ne-au informat ca raportul TVR a fost retras de pe ordinea de zi. Saptamana trecuta, in conditii neregulamentare (lipsa cvorum), comisiile de buget-finante au dat aviz negativ exercitiului bugetar al TVR pe anul 2014. Avizul este insa consultativ. De altfel, luni, liderii parlamentarilor PNL au facut o cerere oficiala de anulare a votului din comisiile de buget finante si repetarea dezbaterilor. „Potrivit Regulamentului, sedintele comisiilor comune se desfasoara in prezenta a jumatate plus unu din numarul parlamentarilor care le compun, iar hotararile se adopta cu votul a cel putin jumatate plus unu din numarul celor prezenti. La acordarea acestui aviz, in data de 12.05.2015, au participat la vot doar 22 de parlamentari, desi trebuia sa fie prezenti cel putin 24, prin urmare, pentru acest aviz, votul a fost dat neregulamentar. În conditiile in care nu se va relua procedura de avizare a acestui raport, grupul parlamentar PNL va sesiza la Curtea Constitutionala hotararea Parlamentului cu privire la respingerea raportului comun privind contul de executie bugetara al SRTV pe 2014”, precizeaza liderii PNL in documentul trimis Birourilor Permanente ale celor doua Camere.

O dezinformare a premierului Ponta

Alte doua evenimente s-au inregistrat luni. În primul rand avem o antepronuntare a premierului Victor Ponta. „Nu trebuie sa il sustin eu (pe Stelian Tanase – n.a.), trebuie sa il sustina Parlamentul. Singura mea preocupare, ca prim-ministru, se refera la situatia financiara a TVR, care, in ultimul an, intr-adevar a devenit catastrofala Atat si la faptul ca, atat timp cat sunt prim-ministru, nu sunt de acord sa marim taxe pentru a acoperi proasta gestiune si frauda din bani publici. Cred ca trebuie sa fie un management care sa aiba grija de banul public, bani publici insemnand si bani de la buget, si bani din taxa care exista deja. Dar de marit taxa nu sunt de acord si nu are legatura cu domnul Tanase. Nici inainte, cand era domnul Saftoiu sau cine a fost, nu am fost de acord cu marirea taxei, lucru cu care nu voi fi nici in continuare, pentru ca nu cred ca este drept sa marim taxele oamenilor ca sa acoperim un management prost”. Aceasta este declaratia premierului Ponta, care de fapt este un semnal adresat PSD si satelitilor sai. Numai ca premierul Ponta dezinformaza. În primul situatia financiara a TVR nu a devenit in „ultimul an catastrofala”. TVR a inregistrat un deficit de 81 de milioane de lei, dar fara sa existe 1 leu datorie, deficitul venind numai din penalizari generate de datoriile istorice, care l-a randul lor au fost generate de 3 acte normative ale guvernului Nastase, din care si Victor Ponta facea parte. Dezinformarea facuta de premier este evidenta numai daca privim datele oficiale:

2010 – deficit de 162 milioane lei

2011 – deficit de 161 milioane lei

2012 – deficit de 147 milioane lei

Mai mult ca sigur ca premierul Ponta nici macar nu a citit si nici nu a fost informat in ceea ce priveste exercitiul bugetar al TVR. Pentru ca ar fi aflat ca in 2014 s-a redus ponderea cheltuielilor cu personalul, de la 33,61%, la 25,42%, in bani, de la 182 milioane lei, la 155,9 milioane lei. În al doilea rand, Victor Ponta vorbeste de frauda. Nimeni pana acum nu a acizat conducerea TVR de asa ceva. Premierul cand se refera la bani publici, spune ca sunt cei care provin de la buget si din taxe. Fals. Banii de la buget, merg, toti la Societatea Nationala de Radiocomunicatii, pentru plata ridicarii semnalului. Numai ca guvernul plateste suma neta, iar TVA-ul este suportat de catre TVR. Deci de banii de la buget, nu se poate atinge nimeni, nici macar de un leu, pentru ca acestia stau doar cateva minute in conturile TVR si sunt preluate imediat de SNR in conturile proprii. Nu in ultima instanta, poate premierul nu stie ca taxa tv este de cca 11 euro pe anm cea mai mica din Europa, si ca de fapt se solicita revenirea 4,5 lei pe luna, cat era in 2002.

Ordonanta care politizeaza si mai tare TVR

Luni seara, cu 88 de voturi „pentru” (PSD si aliatii sai), 39 „contra” (PNL si catova independenti), Senatul a respins o cerere de reexaminare a lui Traian Basescu, privind Legea de aprobare a OUG 110/2013. Concret, ordonanta stabileste ca directorul interimar al TVR si al radioului public pot fi numiti si de catre Birourile Permanente ale celor doua Camere. Cu alte cuvinte, nu mai trec prin plen. OUG 110/2013 a fost data pentru ca in situatia in care nu se inregistreaza cvorumuri de sedinte, atunci cei 26 de parlamentari din conducerea Senatului si a Camerei (de fapt, doar 14 dintre ei sunt suficienti) pot sa decida ei. Si PSD poate foarte usor sa nu asigure cvorumul de lucru in plen, daca este nevoie. Traian Basescu a trimis legea la reexaminare. „Atrag atentia asupra faptului ca numirea unui interimar pentru conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune de catre birourile permanente ale celor doua Camere fara mentionarea expresa a numarului maxim de interimate care pot fi votate este de natura sa afecteze independenta editoriala a presedintelui-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune si, respectiv, al Societatii Romane de Televiziune. În indeplinirea atributiilor pe care le au, Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune trebuie sa respecte principiile ordinii constitutionale din Romania si, de aceea, pentru a-si indeplini aceste atributii televiziunea si radioul public necesita un management stabil si independent. Or, prin aceste modificari legislative, se creeaza premisele unei instabilitati si ale unei lipse de independenta a presedintelui-director general”. Spunea Traian Basescu in reexaminare. Dar abia acum vine partea interesanta. Istoricul legii de aprobare a ordonantei, care este unul de senzatie:

19 decembrie 2013: guvernul adopta OUG 110/2013.

18 martie 2014: Legea de aprobare a OUG 110/2013 trece de Camera Deputatilor prin aprobare tacita.

15 aprilie 2014: cu 87 de voturi „pentru” (73 – PSD+UNPR, 6 – UDMR, 6 – PC, 2- fara afiliere, Tariceanu si Sorin Iliesiu), 38 „contra” (28 – PNL, 6 – PDL, 4 – neafiliati) Senatul aproba OUG 110/2013.

13 mai 2014: presedintele Traian Basescu trimite legea la reexaminare

11 februarie 2015: Camera Deputatilor cu 280 de voturi „pentru”, 1 „contra” si 1 abtinere admite cererea de reexaminare si aproba Legea de RESPINGERE a OUG 110/2013

5 martie 2015: Comisia de cultura a Senatului in unanimitate !!!, rastoarna ce s-a votat la Camera Deputatilor, concret, respinge reexaminarea.

18 mai 2015, plenul Senatului, respinge reexaminarea si voteaza Legea de aprobare a OUG 110/2013.

Se impune doua intrebari:

ce a intervenit intre 11 februarie 2015 si 5 martie 2015?

cum de s-a schimbat 100% viziunea guvernantilor, la numai 3 saptamani de la un vot in unanimitate in Camera pentru respingerea ordonante?


Publicat de : ---
Data publicării: 20 Mai 2015 - 05:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46958&titlu=Conducerea_TVR_ar_putea_scapa_de_executie_politica