CSM cere intarirea statutului procurorului, prin consacrarea constitutionala a independentei sale [1]

Propunerea CSM se numara printre recomandarile de modificare si completare a initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei, obtinute de MEDIAFAX

.

"In actuala arhitectura constitutionala, Ministerul Public este o componenta a autoritatii judecatoresti, procurorii fiind, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, magistrati si nu 'agenti' ai puterii executive. Situarea Ministerului Public 'sub autoritatea ministrului justitiei' are repercusiuni fata de indeplinirea in deplina legalitate si impartialitate a atributiilor care i se confera prin lege in activitatea judiciara in cauzele penale", explica CSM.

Astfel, membrii Consiliului apreciaza ca, la nivel constitutional, trebuie reglementata independenta procurorului, atat prin inlaturarea controlului desfasurat de ministrul Justitiei asupra activitatii Ministerului Public, cat si prin renuntarea la controlul ierarhic in interiorul institutiei.

"Statutul de independenta al procurorului deriva in principal din atributiile sale, acesta fiind singurul care poate decide asupra lucrarilor intr-un dosar. Nimeni nu poate interveni in modul de desfasurare a activitatii, cu exceptia instantei de judecata. Astfel, procurorul conduce si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, conduce si controleaza activitatea altor organe de cercetare penala. Aceasta atributie este specifica unui magistrat, fiind insarcinat cu apararea ordinii de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor, obligat la strangerea probelor atat in aparare, cat si in acuzare", conform CSM.

Conform sursei citate, faptul ca functiile unui judecator si procuror sunt complementare implica faptul ca "fiecare dintre ei este constient ca o justitie impartiala necesita egalitate de instrumente intre Ministerul Public si aparare si ca procurorii trebuie sa actioneze, de fiecare data, onest, obiectiv si impartial".

Membrii CSM arata ca independenta procurorului este direct proportionala cu responsabilitatea si raspunderea aferente acestui statut.

In acest sens, sursa citata aminteste de Recomandarea 19(2000) a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei privind rolul urmaririi penale in sistemul de justitie penala, care porneste de la premisa ca Ministerul Public joaca un rol determinant in sistemul de justitie penala, precizeaza ca: "statele trebuie sa ia masuri corespunzatoare pentru a face astfel ca membrii Ministerului Public sa-si poata indeplini misiunea lor fara ingerinte nejustificate si fara riscul de a determina, dincolo de limita rezonabilului, raspunderea civila, penala sau de alta natura".

"Ministerul Public trebuie in orice situatie sa fie in masura sa si exercite fara obstacole urmarirea agentilor statului pentru delicte comise de catre acestia, in special delicte de coruptie, abuz de putere, violare evidenta a drepturilor omului si alte delicte recunoscute de dreptul international", mai arata recomandarea citata de CSM.

CSM a transmis, la sfarsitul lunii martie, Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului mai multe propunerei de modificare si completare a initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Apr 2015 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46218&titlu=CSM_cere_intarirea_statutului_procurorului__prin_consacrarea_constitutionala_a_independentei_sale