Greu de tratat [1]

Furtuna din Partidul Romania Mare a continuat si ieri, cind cele doua tabere create in urma deciziei de excludere din partid a lui Corneliu Ciontu si a lui Anghel Stanciu au convocat reuniuni paralele si si-au aruncat reciproc acuze.

- In Partidul Popular Romania Mare se intimpla fenomene aproape imposibil de explicat
- Anuntul presedintelui de onoare Corneliu Vadim Tudor privind reintoarcerea sa la conducerea executiva a partidului a provocat un adevarat razboi in PPRM
- Corneliu Ciontu, presedintele in exercitiu al formatiunii, desemnat chiar de Vadim drept succesor al sau, refuza sa paraseasca functia
- La doar o zi dupa ce Vadim a spus despre acesta ca este "cel mai prost dintre cei care imi carau servieta", Ciontu il acuza pe C.V. Tudor de "deriva cognitiva"
- Sustinatorii lui Vadim afirmaca formatiunea politica nu se mai numeste Partidul Popular Romania Mare, ci a ramas la vechea titulatura, Partidul Romania Mare, in lipsa unei sentinte judecatoresti
- Corneliu Ciontu se alatura altor colegi de partid de-ai lui Vadim, pe care el i-a ridicat in slavi si tot el, ulterior, i-a improscat cu noroi
Balamuc in PRM
Furtuna din Partidul Romania Mare a continuat si ieri, cind cele doua tabere create in urma deciziei de excludere din partid a lui Corneliu Ciontu si a lui Anghel Stanciu au convocat reuniuni paralele si si-au aruncat reciproc acuze. Punctul culminant al scandalului este asteptat sa se produca simbata, cind Consiliul National Extraordinar convocat de Vadim il va readuce pe acesta in fruntea formatiunii si va consfinti excluderea lui Ciontu si Stanciu.
Presedintele PPRM, Corneliu Ciontu, nu mai are acces in sediul partidului pe care, teoretic, inca il conduce. Acesta n-a indraznit ieri sa treaca pragul sediului deoarece, sustine el, acolo se aflau bodyguarzi tocmiti pentru a-i bloca accesul. "Nu ma duc acolo. Pentru ce sa ma duc? Ca sa-si puna Daniela Buruiana poalele in cap?", ne-a declarat, telefonic, Ciontu. El ar fi trebuit sa prezideze, ieri, Biroul Permanent (PB) al PPRM, pe care il convocase cu o saptamina in urma. Ca sa evite conflictul cu fidelii lui Vadim Tudor, Ciontu le-a cerut membrilor BP sa vina la biroul lui de la Camera Deputatilor. Conform informatiilor furnizate chiar de liderul PPRM, i-au ascultat rugamintea sapte persoane: presedintii citorva organizatii, deputatul Dorel Onaca si celalalt "exclus", Anghel Stanciu.
Vadim, comparat cu Ceahlaul si Nilul
In paralel, fidelii lui Vadim Tudor au convocat si ei o sedinta la sediul central. La sediul PPRM, pazit de citeva persoane solide se aflau, ieri la prinz, mai multi peremisti. Deputatul Olguta Vasilescu, singura care a acceptat sa discute cu presa, a afirmat ca la reuniune au fost prezenti 22 din cei 33 de membri ai Biroului Permanent. Printre acestia puteau fi vazuti Daniela Buruiana Aprodu, Lucian Bolcas, Mitzura Arghezi, Leonida Lari, Corneliu Bichinet si Gheorghe Funar. Doar Bichinet, ajuns presedinte de Consiliu Judetean la Vaslui, s-a lansat in declaratii patetice: "Eu nu vreau sa minimalizez rolul nici unuia dintre membrii marcanti, dar vreau sa spun ca acestia sint fata de Vadim cum sint Subcarpatii fata de Ceahlau. Asa cum nu se poate vorbi de Egipt fara Nil, asa nu putem vorbi de PRM fara Vadim".
Trei sedinte in trei zile
Olguta Vasilescu a declarat ca o decizie privind soarta lui Stanciu si Ciontu se va lua la o sedinta extraordinara a Biroului Permanent, care va avea loc miine. Pina atunci, arhiva partidului e sigilata, birourile incuiate, iar parlamentarii au fost pusi sa asigure, prin rotatie, permanenta.
La reuniunea de joi a Biroului Permanent va participa si presedintele de onoare Vadim Tudor, care revine in tara de la o reuniune din Serbia. De altfel, un reprezentant al partidului a impartit presei un comunicat prin care Vadim Tudor, "in calitate de presedinte fondator si avind in vedere situatia creata de un grup de pucisti", convoaca sedinta respectiva si alte doua reuniuni pentru simbata: cea a Comitetului Director si cea a Consiliului National. Pe ordinea de zi a intilnirilor de la sfirsitul saptaminii figureaza revenirea in functia de presedinte a lui Vadim Tudor si revenirea la vechiul nume al formatiunii.
Ciontu acuza la Vadim Tudor "deriva cognitiva"
Corneliu Ciontu, unul dintre cei mai vechi tovarasi de drum ai lui Vadim, a fost acuzat, de-a lungul timpului, ca il influenteaza pe "Tribun" si determina plecarea din partid a celor care nu-i fac pe plac. Acum, el este in situatia de a fi dat afara si le acuza pe Daniela Buruiana si Olguta Vasilescu de faptul ca l-ar fi "imbrobodit" pe Vadim pentru a-l elimina din partid.
Corneliu Ciontu nu recunoaste decizia de eliberare din functie si promite ca va rezista pe baricade pina la Consiliul National PPRM de simbata, chiar daca stie ca i se pregateste "un linsaj politic". El a venit sa se plinga la parlament de tratamentul la care este supus si sa acuze deficitul de imagine creat PPRM de "deriva cognitiva" a lui C.V. Tudor si a "camarilei sale de politruci expirati". Desi spune ca "a simtit un cutit in spate" si se declara dezamagit ca C.V. Tudor "a tradat prietenia" care-i leaga, Ciontu a promis ca nu va intra intr-un conflict deschis cu presedintele de onoare, caruia ii intelege temperamentul vulcanic. "La insultele si calomniile din acea mizerie, ca nu pot sa-l numesc comunicat de presa, nu am mai putut rezista si am iesit si eu in presa, pentru ca nu ma consider un las", a explicat Ciontu.
"Sint poze cu mine si cu femei goale"
Presedintele PPRM a povestit, la conferinta de presa de la Camera Deputatilor, prin ce a trecut ieri dimineata, cind "o trupa de haidamaci" a inchis sediul PPRM si nu a mai dat voie consilierilor si secretarilor lui sa intre. Intrebat daca va pleca din partid in cazul in care va fi inlocuit, Ciontu a rapuns: "O sa plec, ca nu mai am incotro. Daca nu plec, ma da el afara si tot una e". Presedintele PRM sustine ca si-a angajat paznici pentru ca se teme pentru viata sa. "Se pun la cale tot felul de mizerii, sint poze cu mine si cu femei goale", a spus, rosind, Corneliu Ciontu.
Exclusii, amenintati de "Tribun"
Corneliu Vadim Tudor a declarat ieri, pentru Mediafax, ca deputatii Cornel Ciontu si Anghel Stanciu nu mai au dreptul sa participe la sedinte. "Nutresc speranta ca cei doi exclusi din PRM nu vor avea inconstienta sa vina la plenara Consiliului National a unui partid din care au fost exclusi, fiindca s-ar putea sa aiba de- a face cu furia femeilor din partidul nostru, care abia asteapta sa-i umple de ruj, de respect si de genti in cap", a afirmat Vadim Tudor.
Bisturiu EVZ
Vadim Tudor, inapoi pe miristea nationalista
Ce l-a impins pe Vadim Tudor sa-si regizeze revenirea in fruntea PRM? Ar fi mai multe explicatii. Prima a dat-o chiar el: iminenta an-ticipatelor. Vadim Tudor pare sa fie constient ca un PRM condus de un personaj sters risca sa pice sub pragul electoral si sa rateze astfel intrarea in parlament.
Desele viraje doctrinare au adus PRM la 7 procente, iar cota de incredere a lui Vadim Tudor a scazut la 13. Avintul popular n-a adus peremistilor vreun cistig. Mai mult, e un proiect aproape utopic. Vadim Tudor a intuit ca partidul sau alearga spre neantul politic, ca el insusi pierde teren si ca lui Ciontu a inceput sa-i placa puterea. Salvarea sa e vechiul PRM, cu mascarici in frunte. Peisajul intern, dar si contexul european il imbie spre trecut.
In Romania, nationalistii feroce, antieuropenii si nemultumitii nu prea mai au reprezentare. PSD a pierdut, asa cum o arata sondajele, electorat. Simpatizantii lui Ion Iliescu s-au imputinat si sint, probabil, in cautare de idol. Pe de alta parte, euroscepticii au inceput sa se arate si in Romania, iar numarul lor va creste, probabil, pe masura ce se apropie 2007. Respingerea tratatului constitutional in Franta si, foarte posibil, in Olanda va fertiliza terenul discursurilor antieuropene. Iar Vadim Tudor incearca sa profite. Intrebare e - de data asta, cine il va mai urma? Mail-urile redactiilor au fost invadate, ieri, de scenarii.
Ciontu si Onaca ar fi intrat in gratiile popularilor europeni, iar cu ei ar merge 30 la suta din filiale. Mai mult, gruparea lui Ciontu ar fi urmata de sponsorii partidului. In tot cazul, vom avea un nou grup de parlamentari-demsionari din PRM. Pentru el se vor bate probabil si Alianta, si PSD. Previzibil, la congresul de simbata vom vedea un Vadim Tudor intors la vechile apucaturi nationaliste, xenofobe, strigind lozinci justitiare. Schimbarea la fata, in bine, nu i-a priit deloc.
Exclusii din PRM, "vitrina cu monstri"
Toti exclusii din PRM au avut parte de acelasi tratament: dupa eliminarea din partid a urmat un val de invective si acuzatii venite din directia lui Vadim Tudor.
Corneliu Ciontu si Anghel Stanciu - in comunicatul semnat de presedintele de onoare al PPRM, remis luni redactiilor, Ciontu este caracterizat drept "un electrician analfabet, cel mai prost dintre cei care imi carau servieta". Cei doi sint acuzati ca ar fi pus la cale un puci si ar fi avut o intelegere cu PSD pentru a aservi partidul.
Mihai Lupoi, plecat din partid in mai 2005 - presedintele de onoare al PPRM l-a acuzat pe senator ca ar fi "fraudat Parlamentul Romaniei, in patru ani, cu 1,5 miliarde de lei", incasind diurna pentru deplasari pe care nu le-ar fi efectuat si pentru chirii fictive.
Nati Meir, exclus in aprilie 2005" - dupa ce israelianul si-a anuntat retragerea din partid, Vadim Tudor l-a calificat drept "sarlatan international" si a solicitat, in plenul Senatului, declansarea urmaririi penale impotriva acestuia.
Sever Mesca si Ilie Neacsu, exclusi in februarie 2002 - Vadim Tudor i-a caracterizat pe cei doi fosti membri de vaza drept niste "fripturisti" care "pregateau de multa vreme un puci" in partid. El a apreciat ca acestia au fost influentati si de "mina PDSR, care pompeaza bani masiv".
Dorin Liviu Maior si Codrin Stefanescu, exclusi in mai 2001 - Vadim i-a denumit "lichele de mahala" si "profitori nerusinati" care "au muscat mina care le-a facut numai si numai bine".
PPRM nu e PPRM
Scandalul din Partidul Romania Mare a scos la iveala faptul ca, timp de doua luni, aceasta formatiune si-a arogat un nume care nu-i apartinea. "Deocamdata, Corneliu Ciontu nu este presedintele partidului atit timp cit hotaririle luate la Plenara Consiliului National sint de abia la Curtea de Apel. Deci, daca o luam strict juridic, Vadim Tudor este presedintele partidului, iar partidul se numeste PRM. Practic, sintem ca si inainte", a declarat deputatul PPRM Olguta Vasilescu.
Faptul ca schimbarea de lider si denumire nu e inca reglementata a fost confirmat si de vicepresedintele Lucian Bolcas. "Exista la Curtea de Apel o contestatie venita din partea unui reclamagiu de profesie, reprezentant al Partidului Umanist pentru Sanse Egale", ne-a spus Bolcas. El afirma ca schimbarea denumirii si a liderului are efecte in interiorul partidului din momentul adoptarii deciziei.
Conform legii, partidul nu poate insa utiliza noua denumire inainte de a avea o hotarire definitiva in alegeri. Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ionel Flesariu, a declarat ca partidul lui Vadim Tudor nu poate depune liste sub denumirea de Partidul Popular Romania Mare la alegerile care au loc chiar la sfirsitul saptaminii in citeva localitati din tara. "In mod normal, Biroul Electoral de Circumscriptie nu trebuie sa le primeasca listele", a spus el.
Publicat de : Adriana Tomasevici,
Data publicării: 01 Iun 2005 - 08:11
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4604&titlu=Greu_de_tratat