Parlamentul a votat modificarea Statutului, privind majoritatea simpla pentru adoptarea hotararilor [1]

Potrivit modificarilor aduse Statutului, articolul 24, alineatul 4 din Legea nr 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor se modifica, astfel: ”Camera hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor prezenti

. Hotararea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, si se comunica de indata ministrului Justitiei”.

Parlamentul a schimbat, astfel, prevederea din Statut potrivit careia hotararile se luau cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, punand astfel in acord prevederile Statutului parlamentarilor cu prevederile Constitutiei.

Decizia Parlamentului vine la o saptamana dupa ce Senatul a adoptat, la randul sau, modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simpla in cazul hotararilor, punand astfel in acord legea de functionare a Senatului cu prevederile Constitutiei.

Potrivit deciziei plenului, articolul 173, alineatul 2 din Regulamentul Senatului, care spunea ca ”Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai” se modifica, astfel: ”Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti”.

Modificarile Regulamentului Senatului si Statutului au fost efectuate dupa ce senatorii au respins, in 25 martie, solicitarea procurorilor DNA pentru retinerea si arestarea senatorului PSD Dan Sova in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

Senatul nu a incuviintat, atunci, arestarea preventiva a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor. Din cele 151 de vorturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

In urma acestui vot, liberalii au cerut demisia presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu. In plus, Curtea Constitutionala a fost sesizata de PNL, de presedintele Klaus Iohannis si CSM, privind decizia Senatului in cazul Sova, judecatorii Curtii urmand a lua in dezbatere cele trei solicitari in sedinta de miercuri.

PNL a solicitat Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului.

Liberalii au cerut Curtii Constitutionale si sa constate incalcarea dispozitiilor articolului 1, alineatul 5 din legea fundamentala, care prevede ca "respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", de catre conducerea Senatului, ca urmare a refuzului de a constata, in cuprinsul procesului verbal alcatuit dupa votul asupra cererii Ministerului Justitiei privind incuviintarea masurii retinerii si arestarii lui Dan Sova, indeplinirea conditiilor din articolul 76 alineatul 2 din Constitutie.

Si presedintele Klaus Iohannis a cerut Curtii Constitutionale solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public si Parlament, seful statului aratand ca atitudinea legislativului in cazuri precum cel al lui Dan Sova a condus la un blocaj institutional.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Curtea Constitutionala (CC) privind hotararea Senatului de respingere a cererii DNA de retinere si arestare a lui Dan Sova, cerand solutionarea posibilului conflictul juridic dintre puterea judecatoreasca si cea legislativa.

Parlamentarii au respins, de la inceputul acestui an, trei cereri privind ridicarea imunitatii unor parlamentari, fosti ministri.


Publicat de : ---
Data publicrii: 08 Apr 2015 - 05:40
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45895&titlu=Parlamentul_a_votat_modificarea_Statutului__privind_majoritatea_simpla_pentru_adoptarea_hotararilor