"Suntem pe ultima suta de metri cu normele Legii gamblingului"

     *  Ordonanta privind legea jocurilor de noroc a trecut de Senat
     *  Sorin Constantinescu: "Cel putin 400 milioane euro este suma care nu a fost colectata in ultimii zece ani, la bugetul de stat, de la organizatorii de jocuri de noroc «la distanta»"
       Autoritatile se afla pe ultima suta de metri in procesul de elaborare a normelor de aplicare aferente Legii gamblingului, aprobata de Guvern in ultimele zile ale anului trecut, prin OUG 92, dupa cum ne-a spus Odeta Nestor, presedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN)

.
     Potrivit domniei sale, normele ar urma sa fie gata pe parcursul acestei saptamani, termenul limita pana la care ar fi trebuit sa fie finalizate fiind 13 martie.
     Tot in aceasta saptamana este prevazuta si dezbaterea Legii in Camera Deputatilor, care este camera decizionala, dupa ce Senatul a adoptat-o, in urma cu circa doua saptamani.
     Noutatea vine in domeniul jocurilor online, prin OUG 92/2014 fiind reglementate unele masuri fiscal-bugetare si modificate unele acte normative, astfel incat sa fie permisa licentierea operatorilor de asemenea jocuri.
     Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR), subliniaza ca acest domeniu functioneaza, la noi, fara taxe de peste zece ani. "Cel putin 400 de milioane de euro este suma care nu a fost colectata in ultimii zece ani, la bugetul de stat de la organizatorii de jocuri de noroc «la distanta», in timp ce organizatorii de jocuri de noroc «traditionale» sunt taxati si contribuie an de an la buget cu sume importante", ne-a spus domnia sa, mentionand ca deputatii trebuie sa ia cat mai curand o decizie pe marginea proiectului de lege, intrucat "intreaga industrie a jocurilor de noroc din Romania se afla in incertitudine".
     Sorin Constantinescu ne-a mai precizat: "Prima incercare de reglementare a jocurilor de noroc online a fost in 2009, prin OUG 77, insa, pe langa faptul ca legea a adus Romania in pragul procedurii de infringement, nu a fost aplicata niciodata, din cauza unor prevederi tehnice imposibil de indeplinit. Organizatorii de jocuri de noroc au profitat din plin de situatie si au promovat agresiv serviciile in Romania, fara ca nicio autoritate sa incerce sa rezolve problema".
     Reprezentantul AOCR este de parere ca situatia s-a schimbat odata cu infiintarea ONJN, in 2013, care are ca scop monitorizarea, supravegherea, controlul si autorizarea activitatilor in domeniul jocurilor de noroc.
     "ONJN a aplicat amenzi de sute de mii de lei celor care promovau jocuri de noroc la distanta in Romania, existand si o indisponibilizare a unei sume de 1,8 milioane de euro; care reprezenta bugetul de publicitate al unui singur operator destinat pietei din Romania. Reactia imediata a organizatorilor mari si listati la bursa a fost retragerea din piata si asteptarea adoptarii unei legislatii care sa le permita operarea in legalitate, iar restul operatorilor s-au rezumat la a sfida in continuare autoritatile, continuand sa opereze si sa obtina profituri insemnate de la jucatorii din Romania".
     Odeta Nestor ne-a declarat ca si pana acum au existat prevederi ce reglementau jocurile de noroc online, dar ca autoritatile "nu aveau parghii sa ii forteze pe operatori sa vina la licentiere", urmand ca noua lege sa reglementeze aceasta situatie.
     Reglementarea si autorizarea jocurilor de noroc "la distanta" vor duce si la o crestere semnificativa in domenii conexe, opineaza domnul Constantinescu, subliniind: "In Romania exista deja societati comerciale cu cifre de afaceri de peste 30 milioane euro pe an si cu sute de angajati, care dezvolta aplicatii sau ofera servicii de relatii cu clientii catre cei mai mari organizatori de jocuri de noroc de acest fel si a caror activitate va creste foarte mult odata cu adoptarea noii legislatii. Un alt domeniu care va avea foarte mult de castigat va fi cel de marketing si publicitate, fara de care organizatorii online nu pot sa functioneze profitabil si unde se investesc zeci de milioane de euro anual".
     In prezent, pe teritoriul tarii noastre nu exista nicio licenta/autorizare emisa pentru organizarea jocurilor de noroc online.
     Toti operatorii din acest domeniu vor fi introdusi pe o "lista neagra", potrivit doamnei Nestor, care precizeaza ca, pentru scoaterea lor de pe aceasta lista, urmeaza sa fie stabilite conditiile in cadrul normelor de aplicare si prin ordin al presedintelui ONJN.
     In opinia sefului ONJN, valoarea taxelor directe care urmeaza sa fie incasate la bugetul de stat de la organizatorii de jocuri de noroc care vor fi licentiati in cursul anului 2015 se va ridica la suma de 100 de milioane de euro.
     Modificarile aduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 92/2014 pot fi considerate cu adevarat o reforma in ceea ce priveste domeniul jocurilor de noroc, in special in sectorul online, considera domnul Cristian Radu, Partener in cadrul Casei de Avocatura "Țuca Zbarcea & Asociatii".
     * Constantinescu: "Proiectul contine si prevederi care vor duce la un mai bun control al jocurilor de noroc de tip «slot machine»"
     Proiectul de lege contine si prevederi care vor duce la un mai bun control al jocurilor de noroc de tip "slot machine", care au impanzit Romania in ultimii ani si care cauzeaza in permanenta probleme sociale, ne-a mai spus Sorin Constantinescu. Potrivit domniei sale, minorii si persoanele vulnerabile vor fi mult mai protejate de pericolul dependentei de jocurile de noroc, urmand sa fie implementate masuri care au dat rezultate si in celelalte tari din Europa.
     Printre altele, noua lege din domeniul gamblingului isi propune sa delimiteze zona de entertainment de cea a jocurilor de noroc, cele mai mari probleme venind din zona "pacanelelor", dupa cum declara Odeta Nestor.
     Noua legislatie introduce un nou tip de echipament, care, potrivit statisticilor europene si experientelor altor state pe piata de gambling, nu da posibilitatea unui jucator sa devina dependent sau sa aiba alte probleme de natura financiara, fiind limitat din mai multe puncte de vedere - la miza, la plata, la castig.
     Prin ordonanta aprobata in ultimele zile ale anului trecut, a fost introdusa o taxa de viciu pe aparatele de joc de tip slot machine, de 400 de euro pe an, la care se adauga impozitul anual pe aparat, stabilit la 2.600 de euro, de la 8.000 de lei, cat era conform vechii legislatii.
     De asemenea, toate veniturile din jocuri de noroc mai mici de 15.000 de euro vor fi impozitate, prin retinere la sursa, cu o cota de 1%, potrivit noii legi, in timp ce sumele cuprinse intre 15.000 si 100.000 de euro pe care jucatorii le vor incasa, urmeaza sa fie taxate cu 16%. Pentru veniturile jucatorilor de peste 100.000 de euro impozitul creste la 25%.
     In vechea lege, castigurile din jocuri de noroc mai mici de 600 de lei, obtinute in aceeasi zi de la un organizator, nu erau impozitate, iar sumele care depaseau acest prag erau impozitate cu 25%.
     Unii operatori din domeniu nu au primit bine acest impozit progresiv, subliniind ca, de fapt, va fi "impozitata pierderea" si opinand ca noua legislatie contine unele inadvertente.
     Noile modificari legislative rezolva o gama intreaga de probleme semnalate, de-a lungul ultimilor ani, de catre reprezentantii industriei jocurilor de noroc, cei ai societatii civile si mass-media, considera domnul Daniel Florea, deputat PSD, membru in comisia juridica a Camerei Deputatilor.
     Deputatul apreciaza ca este greu de gasit vreun domeniu de activitate perfect reglementat si in cadrul caruia sa nu existe voci critice cu privire la unele aspecte legislative. Domnia sa considera ca legea este perfectibila si conchide ca politicienii vor tine cont de reactia si feedback-ul pietei in momentul in care aceasta ordonanta va fi dezbatuta in Parlament.   
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Mar 2015 - 05:43
 

Link știre