Spectrul remanierii [1]

Până când se vor lămuri cele două puteri - cea prezidențială și cea executivă - când și dacă vor fi necesare alegeri anticipate, spectrul remanierii plutește deasupra unui guvern alcătuit din materiale (umane) de diverse calități și texturi care se lasă greu îmbinate într-un mozaic cât de cât coerent.

O asemenea intenție a fost confirmată de către premier, ca un argument împotriva iminenței anticipatelor, care n-ar fi de dorit până pe la sfârșitul acestui an.

Este limpede că nemulțumiri față de prestațiile noilor miniștri există la toate nivelele, inclusiv în tabăra aflată la putere. Lista noului guvern s-a făcut în pripă, sub presiunea unor termene și în ea s-au regăsit, la grămadă, politicieni cunoscuți, veleitari, anonimi și clienți politici.

Mai bine de trei luni le-a luat acestora să-și facă echipele și să-i dea afară pe cei considerați a fi prea îndatorați fostei guvernări. Din nefericire, efectele concrete ale acestei politici de ca dre se lasă așteptate.

Guvernul - în totalitatea sa și ministerele, în special, lasă senzația unei lâncezeli determinate de lipsa clară a unei busole. Apatia aceasta poate fi pusă și pe seama amenințărilor permanente cu anticipatele, în măsură să descurajeze avântul celor care-l vor fi avut, dar și pe nepotrivirea, evidentă, a unor oameni cu scaunele pe care le ocupă.

La o primă vedere, singurii miniștrii care s-au calificat deja la locul de muncă par a fi Blaga de la Interne și Muscă de la Cultură. Cei doi dau senzația că știu ce au de făcut și că au și determinarea necesară.

Doamna Macovei de la Justiție, cu toate bunele ei intenții, e marcată de inabilitate și de neîncrederea (reciprocă) sistemului, lucru care o face să pară ruptă de realitate.

Ministrul Flutur de la Agricultură e un soi de actor comic care-și face numerele pe la televiziuni lansând tot felul de proiecte pentru care recunoaște că n-are banii necesari, în timpul liber (căci are) plimbând câinii pe la expoziții sau ciorovăindu-se cu adversarii politici din Suceava.

Ministrul Ungureanu, tânăr și neliniștit, își contrazice senin programul, activând ambasadorii pensionați și neînțelegând mare lucru din proiectele externe ale președintelui, cu care concurează inegal pe aceeași felie.

Doamna Sulfina de la Mediu, una dintre femeile lui Băsescu, administrează cu sentimentul datoriei împlinite cel mai mare dezastru ecologic din ultimii ani.

Dl Atanasiu, de la Armată, încearcă să se familiarizeze cu instituția, prizonier al intereselor private din zona de reședință.

Despre dl Sereș, pupilul conservator al dlui Voiculescu, ce să mai vorbim - ale tinereții valuri. Iar dl Copos, personajul cel mai pragmatic al acestei alcătuiri, cu instinctul său remarcabil a simțit că e momentul să părăsească scena după ce și-a atins scopurile propuse (și și le-a cam atins!).

Mai departe? Alți câțiva domni și doamne 'no name' care nu supără pe nimeni, dar nici nu fac vreun bine cuiva.

Marea problemă a remanierii rămâne în registrul lui Caragiale: ori schimbăm pe ici pe colo câte unul, ori dăm cu barda, dar nu ne atingem de nimeni. Din această dilemă nu veți putea ieși!
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 30 Mai 2005 - 07:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4543&titlu=Spectrul_remanierii