Andrei Plesu: ?Cultura, viata academica si cercetarea stiintifica ? o axa de supravietuire durabila?/ de Dorina Calin [1]

Autor: Dorina Calin 27

.02.2015

Andrei Plesu, fondatorul Colegiului Noua Europa, castigator al Premiului Cetateanului European pe 2014, a declarat, saptamana trecuta, la ceremonia de decernare a distinctiei, ca viata academica, cercetarea stiintifica si cultura reprezinta o ?axa de supravietuire durabila?, pe care trebuie sa mizeze Europa.

Ceremonia de acordare a Premiului Cetateanului European ? editia 2014, o distinctie acordata anual de Parlamentul European pentru realizari exceptionale in dezvoltarea colaborarii culturale transnationale in Uniunea Europeana (UE), a avut loc la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania.

Castigatorii din Romania, desemnati de Parlamentul European, sunt Andrei Plesu, fondator al Colegiului Noua Europa si presedinte al Fundatiei Noua Europa, precum si Societatea Timisoara, reprezentata de presedintele Florian Razvan-Mihalcea.

Cancelaria Premiului Cetateanului European a acordat distinctiile la propunerea europarlamentarului Cristian Preda, in ceea ce il priveste pe Andrei Plesu, si la propunerea europarlamentarului din partea Ungariei László Tőkés, in ceea ce priveste Societatea Timisoara.

La evenimentul de decernare a premiilor au participat, printre altii, Traian Ungureanu, deputat in Parlamentul European (grup PPE), Siegfried Muresan, deputat in Parlamentul European (grup PPE), Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Plesu, rector fondator al Colegiului Noua Europa si presedinte al Fundatiei Noua Europa, si Florian Razvan-Mihalcea, presedinte al Societatii Timisoara.

In discursul sau, Andrei Plesu a multumit mai multor persoane alaturi de care a infiintat Colegiul Noua Europa, dar si celor care au avut o ?gandire proeuropeana?.

?Primul rand de multumiri se adreseaza celor care, in aceasta tara, au avut o gandire si o comportare proeuropeana, cu mult inaintea noastra. N-am inventat noi proeuropenismul, nici macar parintii nostri, nici macar bunicii nostri. Vreau sa amintesc cateva nume care au insemnat instalarea lenta, dar tenace a spiritului european in Romania?, a spus Andrei Plesu. In acest sens, fondatorul Colegiului Noua Europa i-a mentionat pe Enachita Vacarescu, Grigore Ramniceanu, Eufrosin Poteca, Dinicu Golescu, Alecu Russo, Eugen Lovinescu, Constantin Noica.

?Vreau, de asemenea, sa multumesc ?conspiratiei? europene care a facut posibil Colegiul Noua Europa. El s-a facut in '94, fiindca au pus mana de la mana nemtii, austriecii, elvetienii (...) Prin urmare, a fost o buna intalnire in spirit european care a produs acest institut intr-un moment in care Romania inca nu era membra in Uniunea Europeana. Si asta spune ceva despre puterea si interesul Uniunii Europene de a fructifica valori si teritorii care nu sunt inca direct apartinatoare organizatiei?, a completat scriitorul.

De asemenea, Andrei Plesu le-a multumit celor alaturi de care ?a facut si face? Noua Europa, ?o Europa in miniatura?, precum si europarlamentarului Cristi Preda, care a facut propunerea, Parlamentului European, care a acceptat-o, dar si institutiilor romanesti care i-au sprijinit atat cat au putut.

Totodata, Andrei Plesu, a mentionat ca viata academica, cercetarea stiintifica si cultura ar trebui sa fie o axa de supravietuire durabila, pe care trebuie sa mizeze Europa.

?Eu socotesc, vazand cat de grea e situatia Europei de azi, ca, daca e un element de stabilitate si continuitate in Europa pe care trebuie sa mizam, oricat pare de discret, este cultura, viata academica, cercetarea stiintifica. Astea ar trebui sa fie o axa de supravietuire durabila?, a declarat fondatorul Colegiului Noua Europa.

Despre acest premiu, Traian Ungureanu a declarat ca, in aceste momente, ?a fi european e un lucru extrem de grav si greu?, dar Andrei Plesu are toate calitatile necesare.

?Andrei Plesu are, in primul rand, toate calitatile pe care cred ca le intruneste un adevarat european. In primul rand, fidelitatea fata de cultura, un lucru rar in Europa de astazi, care foloseste ? atunci cand e vorba de cultura ? un limbaj evaziv, care reduce respectul fata de valori  la o suma de bifari ale unui nomenclator etic deseori searbad. Andrei Plesu merita acest premiu pentru ca e un om care isi respecta limba, eu nu stiu daca in tara asta este cineva care vorbeste si scrie mai bine romaneste decat Andrei Plesu, intr-un moment de degenerare lingvistica generala, in spatiul cultural romanesc. In al doilea rand, Andrei Plesu e un om fidel valorilor culturale propriu-zise, acelor lucruri pe care nu le mai intelegem pentru ca am uitat ce e cu adevarat cultura, ce inseamna a face cultura?, a declarat Traian Ungureanu, completand ca un adevarat european arata precum Andrei Plesu.

De asemenea, Traian Ungureanu a spus despre Societatea Timisoara, care, la randul sau, a castigat Premiul Cetateanului European, ca este ?unul dintre cele mai admirabile lucruri care au rezistat valului de indiferenta? din Romania. ?S-a vorbit inainte de 1989 de rezistenta prin cultura. (...) Florian Mihalcea si Societatea Timisoara au transformat, dupa 1990, rezistenta in cultura, i-au dat noblete, i-au dat spirit?, a declarat Traian Ungureanu.

 

Fotografii de Mihai Dascalescu


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Feb 2015 - 05:40
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44975&titlu=Andrei_Plesu__?Cultura__viata_academica_si_cercetarea_stiintifica_?_o_axa_de_supravietuire_durabila?/_de_Dorina_Calin