Nicolae Manolescu: ?Taxa de timbru sa ramana 2%, editurile s-o plateasca, iar nerespectarea legii-sanctionata?/ de Dorina Calin [1]

Autor: Dorina Calin 27

.02.2015

Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), a declarat, la inceptul acestei saptamani, ca taxa de timbru ar trebui sa ramana la 2% ? cum este si in prezent ?, dar sa  fie aplicate anumite amendamente prin care editorii sa fie obligati sa plateasca aceasta taxa catre USR, altfel sa fie sanctionati.

In ultima perioada, in spatiul cultural romanesc s-a inregistrat o serie de neintelegeri intre editorii de carte si Uniunea Scriitorilor din Romania, precum si intre organizatorii de spectacole si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, pe tema proiectului de lege 583/2014 privind instituirea timbrului cultural.

Proiectul de lege privind instituirea timbrului cultural a fost initiat de 84 de deputati si senatori din mai multe partide, printre care PSD, PNL, PDL, PP-DD si UDMR, si a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie 2014. Totodata, pe 15 decembrie 2014, proiectul de Lege a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, iar, pe 3 februarie, a primit aviz de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Despre acest proiect de lege s-a discutat intr-o conferinta de presa care a avut loc la sediul Uniunii Teatrale din Romania. La eveniment au participat Ion Caramitru, presedintele Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), Nicolae Manolescu, presedintele Uniuniii Scriitorilor din Romania (USR), Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), Laurentiu Damian, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), Viorica Curea, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania (UAR), si Petru Lucaci, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAP).

Ion Caramitru a precizat la aceasta conferinta ca, ?din toate domeniile care domina existenta economica si institutionala a Romaniei, institutiile culturale sunt ultimele care n-au fost racordate la indexari salariale sau celelalte drepturi care incumba prin dezvoltarea democratica a societatii?, precizand ca, odata cu aparitia legii cu indemnizatiile de merit si a legii prin care se acorda 50% din valoarea pensiei in plus prin apartenenta la uniuni, oameni saraci ?sunt oarecum salvati?, acesta fiind unul dintre rosturile uniunilor.

?Cultura romana face servicii deosebit de importante pentru identitatea noastra nationala, dar, in aceeasi masura, inauntru lucrul se pierde in neant. Daca, inainte de '89, cei care conduceau domeniul culturii erau niste analfabeti, in marea lor majoritate, astazi, guvernele care s-au succedat ? ba am mai facut si parte din ele unii dintre noi ? sunt formate din indivizi cu studii  inalte, cu masterate, cu meserii de varf, toti, mai mult sau mai putin, parte a culturii universale, iar grija pentru cultura lasa de dorit. E un paradox care ar putea fi speculat de dumneavoastra: de ce inainte analfabetii sprijineau cultura cat de cat si astazi ?alfabetii? nu se uita la ea?, a declarat Ion Caramitru.

La randul sau, Nicolae Manolescu a declarat ca, in prezent, ?principala dificultate consta in faptul ca nu exista o subventie suficienta si generala pentru cultura.?

?Ne descurcam, mai ales noi cei de la literatura si plasticienii, ne descurcam, oarecum, pe cont propriu, pentru ca nu avem, de fapt, nici o subventie regulata. (...) Am avut, e adevarat, subventii, din cand in cand si dupa multa bataie de cap, din partea Ministerului Culturii ? ceea ce e normal ?, din partea Guvernului, foarte multe din partea autoritatilor locale (consilii judetene si  primarii). Daca n-ar fi existat aceasta mana de ajutor intinsa de catre autoritati centrale sau locale am fi tras de foarte multa vreme obloanele?, a spus Nicolae Manolescu, precizand ca, in ultimii ani, USR nu a mai primit sponsorizari, de aceea este nevoie de aceasta taxa de timbru, afirmand, totodata, ca ?revistele, fara taxa de timbru, mor?.

?Cata vreme aceasta taxa de timbru nu functioneaza, e nenorocire. Din pacate, ea n-a functionat sau a functionat foarte prost. Dupa calculele noastre, 25% din ceea ce trebuia sa vina sub forma taxei de timbru a venit cu adevarat. 75% n-a venit. Sunt sume pe care nu le-am incasat?, a spus presedintele USR.

Acesta a mai spus ca au fost foarte putine edituri care au platit aceasta taxa de timbru, printre care Humanitas (care a platit jumatate din suma), Polirom, iar alte edituri au platit, pe o perioada de patru ani, sume de 30, 70, 100 de lei.

?Toti pierdem daca disputa asta se continua la nesfarsit. N-am avut nicio clipa intentia nici sa provocam aceasta disputa, nici sa scumpim cartea. Au fost fel si fel de acuzatii. (...) Este o disputa care, dupa parerea mea, n-are niciun sens. De ce sa ne invrajbim, la urma urmei? Sa incercam sa ne intelegem. Drept care, noi, care suntem principalii actori in aceasta piesa (...), cadem de acord si le propunem editorilor in aceasta noua lege pe care o vrem votata sa ramana 2% procentul pe exemplar, (...) n-avem nicio pretentie sa platiti de la inceput nu stiu ce sume, platiti taxa de timbru conform vanzarilor. Dorim insa sa apara legea si sa gasim o modalitate de a ne intelege intre noi ca editurile sa-si achite aceasta obligatie pe care o au, sa nu mai avem iarasi procese si procese?, a spus Nicolae Manolescu.

Inainte de aceasta conferinta, Federatia Editorilor din Romania (FER), Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole (APOSR) si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) au transmis ca ?lupta? impotriva ?taxei pe cultura?, care, potrivit acestora, va avea un impact negativ asupra dezvoltarii economice si culturale.

Federatia Editorilor din Romania (FER), Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole (APOSR), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), reprezentand agenti economici ce activeaza in diverse domenii culturale, ca producatori de carte, muzica, concerte si spectacole, au atras atentia asupra acestui proiect de lege aflat in faza finala de aprobare, propunerea legislativa 583/ 2014. Prin acest proiect se urmareste instituirea unei adevarate ?taxe pe cultura? in folosul unor asociatii de creatori, care va duce la scumpirea produselor culturale si va fi resimtita si suportata de platitorul final, avand impact negativ si asupra dezvoltarii economice si culturale a activitatilor din industria de carte, muzica, divertisment, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

?In realitate, aceasta ?taxa pe cultura? are ca destinatie aceste ?uniuni de creatori?, in esenta entitati private, care beneficiaza de venituri din urma activitatii economice a unor alte entitati private. Mai mult decat atat, proiectul de Lege prevede faptul ca aceste entitati dispun de veniturile din timbrul cultural dupa bunul plac, fara un scop precis si fara criterii transparente si, desigur, fara a contribui la produsul sau serviciul din urma caruia beneficiaza de aceasta taxa?, se arata intr-un comunicatul transmis MEDIAFAX de FER, APOSR si UPFR.

Prezent la conferinta de presa, Adrian Iorgulescu a declarat ca timbrul ?s-a nascut ca o necesitate a culturii romanesti, nu a uniunilor de creatori, pentru a sustine proiecte si programe ale culturii nationale, intrucat statul nu are aceasta capacitate de a finanta proiecte si programe pentru cultura.?

?De aceea, am dorit impreuna cu colegii mei sa modificam legea respectiva. Pentru ca nu producea efecte. (...) Aceasta lege nu a fost in masura sa produca sumele respective (...) si atunci ne-am gandit la alte formule care sa faca din aceasta lege ineficienta una eficienta.?

Reprezentantii uniunilor de creatori au precizat ca vor ca aceasta disputa sa inceteze si sa se ajunga la un numitor comun.

Cei care nu sunt de acord cu acest proiect de lege sustin, printre altele, ca timbrul literar este o masura in afara economiei de piata, care nu contribuie la piata decat intr-o mica masura, nu sprijina si nu reprezinta interesele celor pe care urmeaza sa ii taxeze.

?Romania se confrunta de cativa ani cu un declin al pietei de carte si muzica, fie ea in forma fixata pe suport sau live/concertistic, iar o astfel de masura legislativa va agrava o situatie care si in prezent este departe de a fi una macar normala. Impunerea unei astfel de ?taxe pe cultura? se reflecta direct in pretul final al produsului ori serviciului de cultura ? fie carte, CD, DVD sau  concert ? ceea ce va indeparta inevitabil o mare categorie de potentiali cititori/ ascultatori/  spectatori, in conditiile in care nivelul de acces al publicului la cultura in Romania este deja printre cele mai scazute din Uniunea Europeana?, mai sustin reprezentantii FER, APOSR si UPFR.

Si editurile contesta proiectul de lege privind timbrul cultural, care ar avea drept consecinta ?cresterea fara precedent a nivelului de taxare" si aplicarea pe fiecare carte a unui timbru, similar celui utilizat pentru tigari si bauturi alcoolice.

Reprezentantii uniunilor de creatori au precizat la conferinta de presa de luni ca nu va mai fi vorba despre un timbru fizic.

Proiectul de lege prevede ca, ?in vederea sustinerii si dezvoltarii culturii nationale in diversele ei forme de exprimare artistica: literatura, cinematografie, teatru, muzica, folclor, arte, plastice, arhitectura, divertisment, in scopul protejarii si conservarii mostenirii culturale, dezvoltarii creativitatii contemporane, promovarii valorilor culturale, se instituie timbrul cultural.?

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, care este in acest caz for decizional.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Feb 2015 - 05:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44970&titlu=Nicolae_Manolescu__?Taxa_de_timbru_sa_ramana_2%__editurile_s_o_plateasca__iar_nerespectarea_legii_sanctionata?/_de_Dorina_Calin