Liiceanu: "Legea timbrului literar este total impotriva legilor din Uniunea Europeana" [1]

Razboiul declarat dintre Gabriel Liiceanu si Nicolae Manolescu pe tema timbrului literar a cunoscut marti seara, la Realitatea TV, punctul culminant

. Învingatorul detasat a fost directorul Editurii Humanitas, care, pur si simplu, l-a executat public pe presedintele Uniunii Scriitorilor, pe care l-a acuzat ca vrea sa ia locul ANAF-ului si sa colecteze in favoarea gastii de la conducerea USR o taxa ilegala din vinzarea de carte.

Liiceanu: „De la dati un leu pentru Atheneu” s-a ajuns la „Va iau un leu pentru USR-u”

În prima parte a emisiunii lui Rares Bogdan a fost in platou Gabriel Liiceanu, care, timp de o ora, a fost realmente spectaculos, intr-un adevarat recital retoric, sustinind cu date statistice un principiu pe care Uniunea Scriitorilor, cu sprijinul unor parlamentari care sint si membri ai USR, vrea sa-l calce in picioare: acela ca o lege nu poate sa decida ca societatatile private, cum sint editurile, sa fie obligate sa dea de pomana unui ONG privat, cum este Uniunea Scriitorilor! Iesirea la rampa a lui Gabriel Liiceanu a fost generata de o declaratie anterioara a lui Manolescu care-i acuza pe editorii de carte ca „sint mincinosi” si ca ar face evaziune fiscala prin neplata timbrului literar. Cu toate ca Humanitas este cea mai platnica dintre editurile din Romania, trimitind catre Uniunea Scriitorilor mai mult de jumatate din suma totala incasata din timbrul lierar, Liiceanu a fost solidar cu editurile, sustinind ca legea care reglementeaza aceasta taxa este ilegala si ca ar trebui abrogata. Liiceanu a spus, aratind si spre Varujan Vosganian, care este si parlamentar si membru al USR: „ANAF-ul se ocupa de eventualele evaziuni fiscale, nu Nicolae Manolescu! Daca are dubii, sa ne reclame la Garda Financiara, cum a facut Varujan Vosganian”.

Gabriel Liiceanu l-a intrebat pe Manolescu de ce USR a renuntat la o editura de prestigiu, cum era „Cartea romaneasca” si care ar fi putut tipari profitabil cartile membrilor sai, precizind ca „nu exista o meserie de poet” si ca scriitorii nu pot pretinde sa fie platiti din banii editurilor in afara drepturilor de autor.

Datele statistice prezentate de Liiceanu sint cutremuratoare. Astfel, piata de carte din Romania se ridica la doar 60 milioane de euro, in timp ce in Ungaria, la o populatie mult mai mica, este de 230 de milioane euro, in Polonia de 735 milioane euro, ca sa nu mai vorbim de Marea Britanie, unde este de 4 miliarde euro, sau Germania, unde se ridica la 9 miliarde euro! Aceasta situatie dramatica este dublata de statisticile bibliotecilor, al caror numar este in scadere, ca si numarul celor care imprumuta carti.

Pe buna dreptate, Gabriel Liiceanu considera ca proiectul noii Legi a timbrului literar, prin care se impune editurilor sa adauge la pretul cartii o suma fixa, va duce la falimentarea unor edituri, in conditiile in care Romania are doar 10 edituri cu un numar semnificativ de titluri publicate anual: „Fiecare carte publicata este o provocare de faliment, iar editurile fac eforturi uriase pentru a acoperi pierderile generate din returul sau tirajul redus al unor carti de cultura prin compensarea cu profitul rezultat din tiparirea citorva bestseller-uri”.

Gabriel Liiceanu a incheiat cu o propozitie memorabila: „De la «Dati un leu pentru Atheneu» s-a ajuns acum la «Va iau un leu pentru USR-u»!”.

Involuntar, Caramitru l-a acuzat pe Manolescu ca sta 12 ani in fruntea USR, ca pe vremea lui Ceausescu

În partea a doua a emisiunii, Nicolae Manolescu a fost in platou alaturi de alti zece invitati, intre care Ion Caramitru si deputatii Traian Dobrinescu (autorul proiectului legii timbrului literar) si Mihai Sturzu.

Chiar de la inceput, Ion Caramitru a amintit ca, in vremea comunismului, „desi se faceau alegeri din 4 in 4 ani, a existat un presedinte al Uniunii Scriitorilor care a stat pe functie 12 ani pentru a-i impiedica pe scriitori sa se organizeze”! Fara sa-si dea seama, prin invocarea celor trei mandate ale lui Dumitru Radu Popescu, Caramitru l-a pus la zid chiar pe Nicolae Manolescu, care, in2013, a modificat statutul USR pentru a putea obtine... al treilea mandat de presedinte, fiind exact in situatia lui DRP de a sta tot 12 ani in fruntea USR! Tot pentru a-i impiedica pe scriitori sa se organizeze?

Personajul central al acestei parti a dezbaterii a fost, in mod surprinzator, Mihai Sturzu, fostul component al formatiei HiQ, care este acum deputat PSD. Sturzu a spus de la inceput ca timbrul literar trebuie sa fie desfiintat si l-a acuzat direct pe Varujan Vosganian, care a sustinut in Camera Deputatilor Legea timbrului literar, desi el incaseaza de la Uniunea Scriitorilor 53.562 RON in calitate de primvicepresedinte, bani care provin, desigur, tocmai din timbrul literar! Imediat, Nicolae Manolescu a negat ca Varujan Vosganian ar fi platit de USR. Iata insa Declaratia de avere a lui Varujan Vosganian, unde se vede foarte clar ca Mihai Sturzu avea dreptate:

Prins cu mita-n sac, Manolescu a recunoscut in final ca Vosganian primeste acea indemnizatie de la USR.

Traian Dobrinescu – un impostor in literatura

Cel care a fost de-a dreptul penibil in aceasta parte a dezbaterii a fost Traian Dobrinescu, initiatorul acestei absurde Legi a timbrului literar, care, in Comisia de cultura din Camera, nu face altceva decit sa-i rasplateasca pe cei din conducerea USR pentru ca l-au facut scriitor cu pedigree. Iata din ce se compune „opera” lui Dobrinescu:

- "Preludii epice" - proza, 1990,

- "Cantec de violoncel, 67 texte lirice", 2002,

- "Urme, 50 texte lirice", 2004,

- "Cand Dumnezeu imi spunea pe nume", roman, 2008

Înca de pe vremea cind era consilier judetean la Valcea si director al protocolului Olanesti, el a beneficiat de cronici binevoitoare in „Romania literara”, scrise de Alex. Stefanescu, cu toate ca „opera” lui poate fi incadrata cel mult la capitolul „incercari modeste”. Iata citeva versuri ale lui Dobrinescu: „Sa incalece el, sufletul meu, ce ma-nsoteste la bine si la rau, acoperisul unei case si sa priveasca, absent, cum ploua in oras si ploaia arde sub lampas... // Nu intotdeauna a stiut sa aleaga intre bine si rau sufletul meu, ratacitor perpetuu intre frumos si greu. Putina odihna vrea sufletul meu” (Putina odihna). Cind si-a publicat unicul roman, tot Alex. Stefanescu scria ca si cum ar fi avut in fata un roman al lui Marquez: „Unul dintre cele mai frumoase titluri din cate pot fi vazute pe copertele cartilor aflate in prezent in librarii este cel al unui roman publicat recent de Traian Dobrinescu: Cand Dumnezeu imi spunea pe nume. Autorul, cunoscut ca poet, un poet original, cu o taietura barbatesc-lapidara a versurilor...” (Romania literara, nr. 58, 2008).

În fata unor astfel de cronici, era normal ca si Dobrinescu sa-si manifeste recunostinta prin sustinerea in Parlament a intereselor USR, cu atit mai mult, cu cit el a fost admis ca membru USR, desi, dupa cum am scris in cotidianul.ro, altor scriitori, cu carti mai multe si mai valoroase, li s-au cerut sume uriase de bani, cirnati sau carne de miel, asa cum scria in sesizarea sa scriitorul Nicolae Balasa.

Cotidianul.ro a scris deseori despre faptul ca actuala conducere a USR nu pare preocupata de soarta revistelor literare, pe care le-a dus in faliment, ci doar de actiuni la care presedintele si vicepresedintii sa fie omagiati si premiati, asa cum s-a intimplat recent cu premiul „Mihai Eminescu”, acordat lui Gabriel Chifu, organizatorul unor „turniruri literare” prin orasele europene pe banii USR si ai unor Consilii locale din tara. Nicolae Manolescu ar trebui sa dea socoteala si pentru subventia revistei „Noua literatura”, despre care tocmai Alex. Stefanescu scria cindva: „O solutie rationala pentru salvarea «Romaniei literare» ar fi sistarea cheltuielilor facute de Uniunea Scriitorilor cu anosta revista «Noua literatura»”. Este vorba despre revista facuta cadou Luminitei Marcu, a carei relatie cu Manolescu era cunoscuta intre scriitori. Banii pentru aparitia acestei publicatii veneau, evident, tot din sumele incasate din timbrul literar pe care acum Manolescu il vrea marit.

Finalul acestei interesante dezbateri TV l-a facut tot Mihai Sturzu, care a spus ca „nu e normal ca USR, formata din 2.600 de membri, sa primeasca bani din toate cartile publicate in Romania, fie ca e vorba de autori neinregimentati, fie ca este vorba despre autori straini”.

Cu alte cuvinte, incercind sa mareasca taxa de timbru, conducerea USR se va trezi cu abrogarea intregii Legi a timbrului literar care i-a adus pina acum citeva sute de mii de euro, necesare huzurului celor conduc acum USR!


Publicat de : ---
Data publicării: 25 Feb 2015 - 05:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44906&titlu=Liiceanu____Legea_timbrului_literar_este_total_impotriva_legilor_din_Uniunea_Europeana__